Campania de recoltare a fructelor de padure se afla in plina desfasurare

Scris de Vasile Gherman, 29 septembrie 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

In aceasta perioada se aduna mure si ciuperci

Directia Silvica Maramures se afla in plina campanie de achizitie a fructelor de padure. Aceasta activitate, demarata de mai bine de 30 de ani, a fost neglijata in ultimii 3-4 ani, insa a fost reluata in plin anul trecut, cand s-au recoltat 180 de tone de fructe de padure, si continua si in acest an. Aceasta operatiune aduce beneficii silviculturii, fiind o sursa de venit alaturi de valorificarea masei lemnoase.

Nu neaparat se obtin profituri foarte mari, insa atatea cate sunt este un castig din punct de vedere economic al institutiei silvice. Cel mai mare castig se inregistreaza la capitolul padure nevandalizata, unde in aceasta perioada in care se achizitioneaza fructele de padure oamenii au un castig destul de bun si nu mai sunt tentati sa mearga si sa fure lemne din padure. In aceasta perioada, toata lumea are de castigat din derularea acestei actiuni. Sunt implicate pe rand, in functie de fructele care se recolteaza, toate ocoalele silvice din judet.

Ciupercile se duc la export

Pana acum, dupa cum ne-a informat Mihai Sajerli, directorul Directiei Silvice Maramures, s-au achizitionat 150 tone de fructe de padure si 50 tone de ciuperci, care au fost livrate la export, in special in Germania (principalul beneficiar) si Austria. S-a inceput cu achizitionarea afinelor negre, la inceput din zona Cavnic, Strambu Baiut, apoi Poienile de Sub Munte, Borsa si Viseu. Pentru inceput pretul de achizitie a fost de 3 lei/kg, crescand pana la 4 lei/kg. Fructele sunt adunate de localnici si predate la punctele de achizitie, de unde sunt transportate catre centrele de fructe de padure din Viseu de Sus si Baia Sprie, unde sunt congelate la -30 grade si apoi ambalate in saci de hartie.

In aceasta perioada se recolteaza mure, in special din raza ocoalelor silvice  Somcuta, Ulmeni, Targu Lapus, Baia Sprie, actiune care dureaza in functie de fructificatie. Din luna octombrie se recolteaza porumbe si macese, pana la caderea primelor brume de toamna. In acest an Directia Silvica Maramures si-a propus recoltarea a peste 200 tone de fructe de padure si se afla in grafic.