Bani în avans pentru fermieri

Scris de Vasile Gherman, 05 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) prezintă termenele obligatoriu de respectat din calendarul acţiunilor pentru plata subvenţiilor către fermieri, aferente anului 2019.

Astfel, până pe: 1 octombrie se face efectuarea controlului pe teren conform OMADR nr. 69/2019; 31. august – vizarea carnetelor de rentier agricol. Plata avansului la subvenţii se va face după data de 15 octombrie 2019. Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan a aprobat o derogare cu privire la procentele pe care le vor încasa la avans fermierii din subvenţii. Astfel, pentru plăţile directe, APIA va plăti în avans 70%, iar pentru plăţile compensatorii pe dezvoltare rurală, 85%. Comisia Europeană sprijină agricultorii care se confruntă cu valuri de secetă în Europa. Pe de o parte, fermierii europeni vor putea să primească un procent mai mare din avansurile lor în ceea ce priveşte plăţile directe şi plăţile pentru dezvoltarea rurală. Pe de altă parte, pentru a-şi putea hrăni animalele, vor avea o mai mare flexibilitate în utilizarea terenurilor care, în mod obişnuit, nu sunt folosite în scopuri de producţie.

Vremea motiv de îngrijorare pentru agricultori

Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a declarat: „Aceste condiţii meteorologice prelungite reprezintă motive de îngrijorare pentru agricultorii noştri. Comisia menţine contacte strânse cu statele membre şi evaluează situaţia de pe teren. Ca întotdeauna, suntem gata să ajutăm fermierii afectaţi de secetă. De aceea, am decis să instituim avansuri mai mari la plată, precum şi scutiri de la anumite norme de ecologizare pentru a facilita producţia de hrană pentru animale”. Avansul se asigură pentru a-şi restabili fluxul de numerar; excepţii de la anumite cerinţe pentru „ecologizare” vor fi permise. Acestea se vor aplica în cazul diversificării culturilor şi al normelor privind zona ecologică a terenurilor (ZIE). Adoptarea altor tipuri de scutiri de „ecologizare” poate fi luată în considerare, permiţând agricultorilor o mai mare flexibilitate în producţia de furaje. Pe lângă evaluarea continuă şi monitorizarea secetei şi a impactului acesteia prin intermediul sateliţilor europeni, Comisia este în contact cu toate statele membre pentru a primi informaţii actualizate cu privire la consecinţele secetei pentru agricultori, la nivel local.

V. Gherman