Ajutoare din Franţa pentru bătrânii din Baia Sprie

Scris de Vasile Gherman, 07 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un oaspete aşteptat cu mult drag de fiecare data în Baia Sprie este Loic Thetio, preşedintele asociaţiei franceze „Association Solidarite PloemeuRoumaniE”. Francezul, mai român ca mulţi dintre noi, a revenit cu ajutoare pentru Căminul pentru Persoane Vârstnice din Baia Sprie, dar şi pentru alte comunităţi din Maramureş.

Ca de fiecare dată, prietenul băisprienilor aduce lucruri utile pentru comunitatea locală. Bătrânilor instituţionalizaţi le-a adus saltele, cadre şi cărucioare cu rotile, scaune speciale pentru duş, masă menaj, dezinfectanţi şi multe altele. De asemenea, şi-a propus să asigure cele necesare pentru reabilitarea şi modernizarea acestei instituţii. Şi-a pregătit o listă cu cele necesare, iar pentru început în toamnă va reveni pentru a aduce o parte din vopseaua necesară pentru a zugrăvi interiorul clădirii. De 29 de ani, Loic Thetio are activitate caritabilă în Maramureş, venind până acum de 70 de ori. Meritul său, a fost răsplătit cu mulţumiri şi vorbe bune. La început s-a alăturat administraţiei locale pentru a încerca să redeschidă spitalul închis de guvernanţi. Bretanul a venit cu diferite ajutoare, printre care s-a aflat multă aparatură necesară funcţionării unor secţii spitaliceşti.

Până acum s-a reuşit redeschiderea unor cabinet de specialitate, inclusiv laboratorul pentru analize. Fostul primar Vasile Dorin Paşca, a atras sute de investitori care să pună în mişcare instituţia astfel că putem spune că o minima intervenţie pentru bolnavi este asigurată. Lucrurile s-ar simplifica dacă cetăţenii noştri, care au nevoie de serviciile medicale, ar proceda ca francezul Loic Thetio. Oamenii vor să se redeschidă spital dar, din păcate, nu ar contribui în acest sens. Probabil, unii nu au încredere în acest proiect, iar alţi nu vor să ajute din diverse motive care ţin de răutate, invidie sau nepăsare. Important este că sunt oameni ca Loic Thetio, care continuă să creadă şi să nădăjduiască. Primarul Alin Sebastian Bîrda, împreună cu consilierii locali, continuă demersurile necesare pentru ca actul medical să nu se oprească la nivel de oraş. La Baia Sprie, s-a dezvoltat o prietenie durabilă, sinceră şi rodnică, care în timp s-a consolidat. Loic Thetio a venit de multe ori la Baia Sprie. Nici o dată însă cu mâna goală. Vizita de acuma este la fel de prietenoasă şi benefică la fel ca altă dată.

V. Gherman