Ministrul Justiţiei se întâlneşte cu sindicatele din penitenciare

Scris de Mioara Maxim, 08 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, înainte de întâlnirea cu sindicaliştii din penitenciare, nemulţumiţi de condiţii şi de salarii, că „orice problemă reală are o soluţionare favorabilă”, menţionând că urmează ca unii deţinuţi să iasă mai devreme din închisori.

 

Tudorel Toader a spus, înainte de întâlnirea cu sindicaliştii din penitenciare de la Ministerul Justiţiei, că este pregatit pentru discuţii, „dar nici chiar la orice”, dând asigurări că îi sunt cunoscute problemele din închisori, notează Mediafax.

„Orice problemă reală are o soluţionare favorabilă. Vă amintesc că avem 27.000 de deţinuţi şi 12.000 de funcţionari cu statut special din ANP (Administraţia Naţională a Penitenciarelor -n.r.). Vom vedea echilibrul necesar. Sigur urmează punerea în aplicare a legii cu privire la recursul compensatoriu şi atunci o parte dintre deţinuţi vor ieşi mai devreme din penitenciare decât durata pedepselor având în vedere cele 6 zile care se scad la 30 de zile de condiţii precare din penitenciare”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a anunţat că vor fi analizate „ieşirile”, care este cifra ce se stabilizează în rândul deţinuţilor, nevoia de personal a funcţionarilor cu statut special şi a reiterat ideea potrivit căreia „orice problemă reală are şi trebuie să aibă o soluţionare favorabilă”.

 

Angajaţii din penitenciare au cerut demisia ministrului Justiţiei şi majorarea salariilor de bază cu 15%, acuzând Guvernul că discriminează salariaţii din închisori.

 

Între timp, protestele angajaţilor din penitenciare, începute la 1 august, prin refuzul de a efectua ore suplimentare care va duce inevitabil la blocarea a activităţii penitenciarelor, continuă pe durată nedeterminată.

Sindicaliştii ameninţă că urmează pichetări ale penitenciarelor şi acţiuni de protest la Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Ministerul Justiţiei.