DNA continua batalia prin care Mircea Man urmeaza sa ajunga sau sa nu in justitie

Scris de Anamaria Avram, 09 martie 2012 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Saptamana plina pentru ofiterii si procurorii anticoruptie din Oradea si Maramures. In vizor: Mircea Man, Radu Flaviu, Beniamin Rus, Primaria Ulmeni si primarul din Somcuta.

Documente noi au fost depuse la dosarul de coruptie a lui Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean Maramures. Procurorii DNA Structura Oradea continua cercetarea penala pe numele edilului. Astfel, magistratii au audiat martori si culeg probe in continuare pentru a dovedi luarea de mita, infractiunea stabilita de procurorul de caz, conform legii. Deocamdata nu s-a stabilit concret care sunt foloasele de care ar fi beneficiat presedintele CJ, fiind asteptata expertiza financiar contabila. Va reamintim ca lucratorii de la Garda Financiara Maramures si Cluj au ridicat mai multe documente de la BIEM ACTIV Targu Lapus si de la Administratia Bazinala Somes-Tisa Cluj, la sfarsitul anului 2011, actele fiind solicitate de procurorii anticoruptie. Chiar daca in aceasta faza lucratorii anticoruptie nu pot da relatii cu privire la continutul dosarului, rechizitoriul se va face public. Mai mult, se pare ca in acest dosar luarea de mita nu se contureaza pe aspecte pecuniare, ci mai mult pe foloase de alta natura, cel putin asa sustin surse din cadrul DNA.

La inceputul lunii noiembrie 2011, atat Mircea Man cat si Radu Flaviu au fost chemati la audieri la sediul DNA Oradea pentru luare si dare de mita. Magistratii il suspecteaza pe Man ca    s-ar fi folosit de functia lui pentru achizitionarea unor contracte de subantrepriza in favoarea societatii de la Targu Lapus, administrata in acte de socrul acestuia, dar care in fapt este gestionata de Bogdan Man, fiul presedintelui CJ.

Punte de legatura intre cele doua dosare de coruptie

Intrebat daca a lucrat la comun cu Administratia Bazinala Somes-Tisa Cluj si CJ Maramures, acesta a raspuns afirmativ, insa a negat ca lucrarea ar fi primit-o pe anumite afinitati de alta natura decat cea pura de afaceri.

“Am lucrat cu ei in perioada 2005-2008 si, la inceputul acelor timpuri, eu nu-l cunosteam pe Man. Cu Consiliul Judetean Maramures am avut tangente ceva mai tarziu cand in Poienile de Sub Munte au fost inundatii si noi am primit lucrarea. Plata s-a impartit atunci intre Consiliul Judetean Maramures si Administratia Bazinala de la Cluj. A fost o afacere si atat”, a relatat Beniamin Rus.

Acest trio va fi luat in calcul, existand posibilitatea cumularii celor doua dosare, fapt ce, deocamdata, nu a dus la neinceprea urmaririi penale pentru acuzarea din 2010. Informatia nu a fost infirmat de sursele anticoruptie.

DGA Maramures va audia functionarii publici de la Ulmeni

Parchetul de pe langa Judecatoria Baia Mare, DGA – Biroul Maramures, Primaria Ulmeni si banii publici. “Directia Generala Anticoruptie Biroul Teritorial Maramures in baza Ordonantei emisa de Parchetul de pe langa Judecatoria Baia Mare am fost delegati sa facem o verificare a banilor publici de la Primaria Ulmeni. Noi vom intocmi doar actele premergatoare”, a declarat subcomisar Adrian Polgar de la DGA –  Biroul Teritorial Maramures. Mai multe documente au fost ridicate din cadrul Primariei Ulmeni. Deocamdata nu exista un invinuit in acest sens. Autoritatile judiciare vor astepta pana la finalizarea expertizei financiar contabile. In perioada urmatoare, ofiterii DGA vor efectua o serie de audieri la care vor fi citate sau invitate, dupa caz, functionari din cadrul Primariei, dar si alti martori care pot furniza anumite informatii referitoare la cheltuirea banului public dar si referitoare la segmentul de achizitii publice.

Adrese emise de Selina catre DNA Oradea

Acesta mai detine in portofoliu un dosar de coruptie din anul 2010, instrumentat de aceeasi structura anticoruptie alaturi de Beniamin Rus, patronul firmei Selina.

“Initial am inteles ca pe dosarul din noiembrie 2010 se da neinceperea urmaririi penale din lipsa de probe. Dupa perchezitiile de atunci am fost la audieri si cam atat. Nu mai stiu nimic, nu au mai spus nimic. Am facut mai multe adrese pe care le-am inaintat Directiei Nationale Anticoruptie Oradea in care am solicitat grabirea cercetarilor penale ca sa stiu si eu ceva. Nu am primit niciun raspuns. Cred ca dosarul se tine asa in lucru, in sertar, ca sa-mi poata asculta telefoanele”, a declarat, joi, pentru cotidianul nostru, Beniamin Rus, milionarul de Top Forbes, proprietar al firmei Selina.

DNA Maramures  si primarul din Somcuta Mare

Si primarul din Somcuta Mare a trebuit sa dea explicatii autoritatilor anticoruptie la data de 6 martie 2012, trecand pragul institutiei DNA – Serviciul Teritorial Maramures. Contactat telefonic, prima-rul Vasile Alb a  declarat ca nu este el cel cercetat.

“Pai nu stiu la ce anume faceti referire. Nu stiu. Dar totusi a fost ceva, dar nu referitor la persoana mea, ci la o alta persoana. Nu pot spune ca am fost chemat, invitat poate, dar nici invitat totusi, sa zicem ca am fost la o discutie la DNA Maramures. Am fost in 6 martie si m-au intrebat de o persoana, este vorba despre o alta persoana decat cea a mea, daca stiu anumite lucruri, insa le-am spus ca eram in concediu in acea perioada”, a declarat primarul Vasile Alb. Acesta a mai precizat faptul ca nu poate da nicio alta relatie despre vizita sa la DNA, deoarece nu are voie.

Surse din cadrul DNA Cluj au declarat pentru “Informatia Zilei” faptul ca acesta a fost audiat in cauza unui functionar public, insa in scurt timp procurorii vor inchide dosarul cu neinceperea urmaririi penale.