Pistol şi ţigări confiscate la frontiera de nord

Scris de Lia Bradeanu, 21 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

 

Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au descoperit şi confiscat, în urma mai multor acţiuni specifice pe linia combaterii contrabandei desfăşurate la frontiera de nord, peste 32.000 pachete cu ţigări, ce urmau să ajungă pe piaţa neagră de desfacere.

 

În data de 20 martie a.c.,  un echipaj mobil de la  Sectorul PF Sighet a efectuat semnalele regulamentare pentru a opri în trafic, pe raza localităţii de frontieră Sighetu Marmaţiei, jud. Maramureş, o autoutilitară marca Volkswagen, înmatriculată în Romania.  Acesta era condusă de cetăţeanul român A. P., în vârstă de 17 ani, domiciliat pe raza judeţului Maramureş.

În urma verificării efectuate asupra autoutilitarei, poliţiştii de frontieră au observat, în compartimentul marfă, mai multe colete cu ţigări de provenienţă ucraineană. Drept urmare, bărbatul împreună cu maşina a fost dus la sediul poliţiei de frontieră pentru continuarea cercetărilor.

În urma inventarierii coletelor, a rezultat cantitatea de 17.187 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 157.000 de lei.

În cauză se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de  contrabandă, iar întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării. Totodată, poliţiştii de frontieră îl cercetează pe tânăr pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere.

De asemenea, autoturismul folosit la transportul ţigărilor, a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

A.P. a mai fost depistat de poliţiştii de frontieră în data de 6 martie a.c. în timp ce transporta cu un autoturism mai multe pachete cu ţigări, în momentul respectiv tânărul nu a oprit la semnalele poliţiştilor de frontieră acesta fiind reţinut după o urmărire de aproximativ 5 km.

Luni, 20 martie a.c., o patrulă a poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului PF Sarasău, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a descoperit într-o zonă muntoasă – împădurită, pe un drum forestier un autoturism de teren, înmatriculat în Marea Britanie, abandonat.

 Poliţiştii de frontieră au procedat la cercetarea terenului iar în apropiere au fost descoperiţi doi saci de rafie şi o geantă în care se aflau mai multe pachete cu ţigări.

Au declanşat o acţiune specifică, în urma căreia au fost descoperite două persoane în vârstă de 51 ani respectiv 36 ani, domiciliate pe raza judeţului Maramureş. Acestea se deplasau pe jos spre localitatea Firiza şi nu îşi justificau prezenţa în zonă.

 În continuarea cercetărilor, ţigările au fost duse la sediul sectorului unde în urma inventarierii a rezultat cantitatea de 1.500 pachete cu ţigări marca Marble, a căror valoare se ridică la suma de 14.000 lei.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă iar la final urmând a se lua toate măsurile legale ce se impun.

Azi noapte, 21 martie a.c., în jurul orei 02.00 în PTF Siret, s-a prezentat pentru a intra în ţară numitul Ion S., cu dublă cetăţenie româno-ucraineană, în vârstă de 32 ani, conducând un autoturism marca Audi A6, înmatriculat în Belgia.

Poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali au efectuat un control amănunţit asupra maşinii, ocazie cu care în compartimentul roţii de rezervă a fost observat un loc special amenajat. În acesta au fost descoperite 2.340 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, un pistol calibru 9 mm şi trei încărcătoare din categoria armelor letale supuse autorizării.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi contrabandă calificată, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului  de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale  ce se impun.

Arma letală şi cele trei încărcătoare au fost reţinute de poliţiştii de frontieră, urmând să fie predate Serviciului Arme şi Muniţii din cadrul I.P.J. Suceava.

Totodată, ţigările în valoare de  3.000 lei au fost ridicate în vederea confiscării iar bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 10.000 lei. Autoturismul în cauză a fost ridicat în vederea confiscării deoarece avea confecţionat locaş special amenajat.

În dimineaţa zilei de 21 martie a.c., în jurul orei 2.00 s-a prezentat în P.T.F. Siret, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul român Iulian B., în vârstă de 23 de ani, domiciliat pe raza jud. Suceava, conducând un microbuz marca Volkswagen.

Existând suspiciuni că acesta transportă ţigări, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control amănunţit asupra microbuzului, persoanei şi bagajelor.

 Astfel, a fost descoperită ascunsă şi nedeclarată, în vederea sustragerii de la controlul vamal, într-un spaţiu special amenajat în podeaua microbuzului, cantitatea de 7.000 pachete de ţigări, marca Rothmans, de provenienţă ucraineană.

Ţigările în valoare de 8.750  lei au fost ridicate în vederea confiscării, iar  şoferul  a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 10.000 lei.

Totodată, microbuzul marca Volkswagen, în valoare de 45.000 lei, a fost indisponibilizat în vederea confiscării, deoarece avea spaţiu special amenajate pentru transportul ţigărilor.

Polliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Brodina au declanşat, ieri, 20 martie a.c., o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, de provenienţă ucraineană, în zona de responsabilitate. Ei au observat în apropierea frontierei de stat, pe direcţia  localităţii Ulma, mai multe persoane care încărcau într-un autoturism colete voluminoase.

Poliţiştii de frontieră au intervenit pentru reţinerea bărbaţilor, iar în momentul în care aceştia au observat patrula poliţiei de frontieră au abandonat maşina şi coletele şi s-au dispersat în localitate. Au fost informate autorităţile de frontieră ucrainene despre eveniment, iar autoturismul marca Audi A6, înmatriculat în Marea Britanie şi coletele cu ţigări depistate abandonate, au fost duse la sediul sectorului în vederea continuării cercetărilor.

În urma inventarierii coletelor a rezultat cantitatea de 4.340 pachete cu ţigări, marca Marble, de provenienţă ucraineană, în valoare de 47.740 lei, cantitate ce a fost ridicată în vederea confiscării. De asemenea, autoturismul  folosit la activitatea infracţională a fost indisponibilizat la sediul poliţiei de frontieră până la finalizarea cercetărilor.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă în formă agravantă, la final urmând a se lua toate măsurile legale ce se impun.