Peste 18.000 pachete cu ţigări de contrabandă, confiscate la frontiera de nord

Scris de Lia Bradeanu, 14 aprilie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei au descoperit şi confiscat, în urma unor acţiuni desfăşurate în zona de responsabilitate, peste 18.000 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, ce urmau să ajungă pe piaţa neagră de desfacere.

Joi, 13 aprilie a.c., la Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu s-a prezentat, pe sensul de intrare în ţară, Daniel P., în vârstă de 38 ani, din judeţul Satu Mare. Acesta conducea un autoturism marca Volkswagen, înmatriculat în România.

Existând suspiciuni că aceasta transportă ţigări de provenienţă ucraineană, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control amănunţit asupra maşinii. Astfel, a fost descoperită ascunsă şi nedeclarată, în vederea sustragerii de la controlul vamal, într-un spaţiu special amenajat în portbagaj şi în podeaua autoturismului, cantitatea de 3.524 pachete de ţigări, de provenienţă ucraineană.

Ţigările în valoare de 15.858 lei au fost ridicate în vederea confiscării, iar şoferul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 8.000 lei.

Totodată, autoturismul marca Volkswagen, în valoare de aproximativ 5.000 lei, a fost confiscat de către autorităţile vamale.

În data de 13 aprilie a.c., acţionând  în baza unor date conform cărora la un imobil de pe raza localităţii de frontieră Bistra este depozitată o cantitate de ţigări, poliţiştii de frontieră din cadrul STPF Maramureş au declanşat o acţiune specifică pe linia combaterii contrabandei.

Astfel, un echipaj al poliţiei de frontieră care s-a deplasat la imobilul respectiv a observat în grădina acestuia o persoană care transporta o geantă şi un colet voluminos care conţineau ţigări.

În momentul în care aceasta a observat patrula poliţiei de frontieră a abandonat ţigările şi a fugit.

În urma inventarierii ţigărilor a rezultat cantitatea de 720 de pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană în valoare totală de peste 6.400 lei.

Proprietarii imobilului, doi cetăţeni români, sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia, la finalizare urmând a fi luate masurile legale ce se impun.

În ultimele 72 de ore, în urma mai multor acţiuni specifice desfăşurate în zona de responsabilitate a inspectoratului, poliţiştii de frontieră au descoperit şi confiscat 13.960 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană a căror valoare se ridică la suma de 123.000 de lei.

Ţigările, care urmau să ajungă pe piaţa neagră de desfacere au fost ridicate în vederea confiscării, iar în continuare se fac cercetări în vederea documentării întregii activităţi infracţionale, la final urmând a fi luate toate măsurile legale ce se impun.