Doi ucraineni şi un moldovean, reţinuţi de poliţiştii de frontieră pentru contrabandă

Scris de Lia Bradeanu, 09 iunie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În ultimele 24 de ore, poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei au descoperit şi confiscat, pe timpul unor acţiuni specifice, în zona de responsabilitate, cantitatea de 16.440 de pachete ţigări, în valoare de aproximativ 150.000 lei.

Una dintre acţiuni s-a derulat în comun cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ,,Pintea Viteazul” Maramureş, în urma căreia au fost indisponibilizate două autoturisme, iar doi cetăţeni ucraineni şi un cetăţean moldovean au fost reţinuţi pentru contrabandă.

În data de 8 iunie a.c., în cadrul Operaţiunii Comune Contrabandă 2017, la nivelul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sarasău – I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, poliţişti de frontieră şi lucrători din cadrul Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ,,Pintea Viteazul” Maramureş au desfăşurat o acţiune specifică pe linia combaterii contrabandei cu ţigări.

Astfel, în jurul orei 11.00, un echipaj format din poliţişti de frontieră şi jandarmi a observat un autoturism marca Volkswagen care se deplasa în viteză dinspre zona de frontieră, spre localitatea Săpânţa. Imediat, o maşină a poliţiei de frontieră a pornit în urmărirea autoturismului, fiind descoperit parcat în incinta unui complex, din localitatea Săpânţa, lângă acesta aflându-se trei persoane de sex masculin.

Din primele verificări, poliţiştii de frontieră au constatat că in autoturism se aflau mai multe colete cu ţigări provenite din contrabandă, iar cei trei bărbaţi descoperiţi la faţa locului erau cetăţenii ucraineni K. Yaroslav şi I. Oleksii, în vârstă de 23, respectiv 41 de ani şi cetăţeanul R. Moldova B. Artur, în vârstă de 40 ani.

În urma verificărilor efectuate şi cercetarea zonei, poliţiştii de frontieră au stabilit că în activitatea de contrabandă a mai fost folosit un autoturism marca Opel Astra, înmatriculat în Polonia, identificat în aceeaşi parcare, care a fost condus de Oleksii I. şi a avut rolul de antemergator în transportul ţigărilor din zona de frontiera până în localitatea Săpânţa.

Persoanele în cauză, ţigările şi autoturismele au fost duse la sediul instituţiei în vederea continuării cercetărilor.

În urma inventarierii ţigărilor a rezultat cantitatea de 8.940 de pachete cu ţigări, mărcile Marble, Jin Ling, Compliment, provenienţă Duty Free, în valoare de 81.700 lei, marfă ce a fost ridicată în vederea confiscării.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă şi complicitate la contrabandă, iar autoturismele folosite la activitatea infracţională, în valoare totală de 11.000 de euro, au fost indisponibilizate la sediul sectorului, până la finalizarea cercetărilor.

În continuarea cercetărilor, pe numele celor trei cetăţeni au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de azi să fie prezentaţi în faţa Judecătoriei Sighetu Marmaţiei cu propunere de arestare preventivă, pe o perioadă de 30 de zile.

 În cadrul unei alte acţiuni pe linia combaterii contrabandei cu ţigări desfăşurate în cursul zilei de ieri, în zona de responsabilitate a Sectorului Poliţiei de Frontieră Valea Vişeului – ITPF Sighetu Marmaţiei, poliţiştii de frontieră au descoperit şi confiscat 7.500 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 67.500 lei.

Ţigările au fost ridicate în vederea confiscării, iar în continuare se fac verificări pentru identificarea persoanelor implicate şi a documentării întregii activităţi infracţionale.