Au incendiat intenţionat ţigările de contrabandă, pentru a scăpa de poliţiştii de frontieră

Scris de Lia Bradeanu, 17 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au depistat şi confiscat peste 6.400 de  pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană,în valoare de 60.900 lei, provenite din contrabandă. Într-unul dintre cazuri, persoanele implicate au incendiat anexa în care erau colectate ţigările pentru a nu fi depistate probe cu privire la activitatea infractională. Pentru reţinerea persoanelor implicate, poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare, fiind trase două focuri de arma în plan vertical, conform prevederilor legale.  

 

 În data de 16 martie a.c. la nivelul S.T.P.F. Maramureş, acţionând  în baza unor date conform cărora într-o anexă gospodărească de pe raza localităţii Petrova, jud. Maramureş, este depozitată o cantitate de ţigări, s-a declanşat o acţiune specifica pe linia combaterii contrabandei.

Astfel, un echipaj al poliţiei de frontieră care se afla în zonă a observat că, în jurul orei 21.30, la o anexă gospodărească aparţinând casei a izbucnit un incendiu.

La faţa locului a fost solicitat un echipaj din cadrul I.S.U. Maramureş care a procedat la stingerea incendiului.

 Pe timpul intervenţiei I.S.U., poliţiştii de frontieră au observat mai multe persoane care au fugit din curtea imobilului respectiv, având asupra lor cartuşe cu ţigări.

Drept urmare lucrătorii noştri au intervenit pentru reţinerea acestora, moment în care persoanele în cauză au adresat injurii şi ameninţări la adresa poliţiştilor de frontieră, aruncând cu mai multe obiecte contondente spre aceştia.

 Astfel, poliţiştii de frontieră au procedat la somarea prin voce şi deoarece cei în cauză nu s-au conformat, au fost executate două focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale, moment în care persoanele in cauza au s-au dispersat in directii diferite, fugind spre alte imobile din zonă.

 În anexa respectivă, poliţiştii de frontieră au depistat mai multe colete cu ţigări, marea majoritate a acestora fiind afectată de incendiu. În urma inventarierii ţigărilor recuperate a rezultat cantitatea de 3.520 pachete, de provenienţă ucraineană, în valoare de 32.000 lei.

 Din primele cercetări a rezultat faptul că incendiul a fost provocat intenţionat în scopul distrugerii ţigărilor care fac obiectul infracţiunii de contrabandă.

 În cauză sunt cercetate două persoane, domiciliate pe raza judeţului Maramureş, pentru săvârşirea infracţiunilor de colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia şi distrugerea de probe la finalizare urmând a fi luate masurile legale ce se impun.

În 16 martie a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului PF Siret au declanşat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări de provenienţă ucraineană, în zona de responsabilitate.

 Astfel, în jurul orei 04.00, poliţiştii au observat, pe direcţia localităţii de frontieră Văşcăuţi, două persoane care transportau colete voluminoase de la frontiera de stat spre interiorul ţării.

Poliţiştii de frontieră au trecut la urmărirea şi somarea prin voce a celor în cauză, moment în care aceştia au abandonat coletele şi au încercat să fugă.

În urma acţiunii s-a reuşit reţinerea unui bărbat, cetăţean ucrainean, identificat ulterior ca fiind Vasyl T., în vârstă de 31 ani, domiciliat în satul Stercea din Ucraina.

 În zona respectivă, poliţiştii de frontieră au descoperit 2 colete, învelite în folie de culoare neagră, care au fost transportate la sediul sectorului, unde în urma inventarierii s-a constatat că acestea conţin 1.000 pachete ţigări, de diferite mărci, de provenienţă ucraineană.

La scurt timp, poliţiştii au identificat şi reţinut, în P.T.F. Siret, pe sensul de ieşire din ţară şi cea de-a doua persoană care a participat la activitatea de contrabandă şi anume Oleksandr D., în vârstă de 26 de ani, cetăţean ucrainean.

Întreaga cantitate de ţigări în valoare de 11.900 lei a fost ridicată în vederea confiscării, iar celor doi cetăţeni ucraineni li s-au întocmit lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat şi contrabandă în formă agravantă.  

Şi poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului PF Poienile de sub Munte au descoperit în zona de competenţă, în urma unor acţiuni pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, 1.900 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană în valoare totală de 17.000 lei, ţigări ce au fost ridicate în vederea confiscării.

În cauză de efectuează verificări în vederea depistării tuturor persoanelor implicate şi a documentării întregii activităţi infracţionale.