Aproximativ 12.000 pachete cu ţigări, confiscate la frontiera de nord

Scris de Lia Bradeanu, 20 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au descoperit şi confiscat, în urma mai multor acţiuni specifice pe linia combaterii contrabandei desfăşurate la frontiera de nord, aproximativ 12.000 pachete cu ţigări, ce urmau să ajungă pe piaţa neagră de desfacere.

 

În data de 19 martie a.c.,  un echipaj mobil de la S.T.P.F. Maramureş a efectuat semnalele regulamentare pentru a opri în trafic, pe raza localităţii de frontieră Văleni, jud. Maramureş, un autoturism marca Volkswagen, înmatriculat în Romania.  Acesta era condus de cetăţeanul român Vasile D., în vârstă de 38 ani, domiciliat pe raza judeţului Maramureş.

În urma verificării efectuate asupra maşinii, poliţiştii de frontieră au observat, sub capotă, mai multe pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană. Drept urmare, bărbatul împreună cu maşina a fost duşi la sediul poliţiei de frontieră pentru continuarea cercetărilor.

În urma inventarierii, a rezultat cantitatea de 1.580 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 14.500 de lei.

 În cauză se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de  colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia, iar întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării.

De asemenea, autoturismul folosit la transportul ţigărilor, a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

Duminică, 19 martie a.c., o patrulă a poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului PF Vicovu de Sus, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a observat trei persoane care au trecut ilegal frontiera din Ucraina în România şi care se îndreptau în fugă spre interiorul ţării.

Imediat, poliţiştii de frontieră au declanşat o acţiune specifică, în urma căreia au reţinut un cetăţean român, în vârstă de 22 ani, domiciliat pe raza judeţului Suceava.

Poliţiştii de frontieră au procedat la informarea autorităţilor de frontieră ucrainene despre producerea evenimentului, care ne-au comunicat faptul că pe teritoriul R. Ucraina au fost descoperite 6 baxuri cu ţigări, marca Marble, de provenienţă ucraineană.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă la contrabandă şi trecere ilegală a frontierei de stat, în continuare efectuându-se verificări în vederea identificării tuturor persoanelor implicate.

În data de 18 martie a.c., un echipaj al poliţiei de frontieră de la sectorul PF Valea Vişeului a observat, în apropierea frontierei de stat, mai multe persoane care transportau, spre interiorul ţării, colete voluminoase.

Oamenii legii au acţionat pentru reţinerea bărbaţilor, efectuând somaţiile legale prin voce şi deoarece persoanele nu s-au supus, au fost trase trei focuri de avertisment, în plan vertical.

 În acel moment, bărbaţii au abandonat coletele cu ţigări şi s-au dispersat în direcţii diferite.

 Poliţiştii de frontieră au informat imediat autorităţile de frontieră ale statului vecin, concomitent cu dispunerea unor măsuri de supraveghere şi cercetare a zonei.

  Cu această ocazie au fost descoperite 22 de colete care au fost duse la sediul sectorului, unde în urma inventarierii a rezultat cantitatea de 10.360 pachete cu ţigări marca Marble, a căror valoare se ridică la suma de 94.000 lei.

  Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării, iar în continuare lucrătorii noştri desfăşoară activităţi în vederea documentării întregii activităţi infracţionale, la final urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.