Ziua Imnului Naţional a fost marcată în Baia Mare

Scris de Lia Bradeanu, 29 iulie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

ziua_imnului (30)Ziua Imnului Naţional al României a fost marcată vineri, 29 iulie, în Baia Mare, printr-o ceremonie publică desfăşurată în Piaţa Tricolorului, pe platoul Palatului Administrativ. Evenimentul a fost organizat de Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş, Primăria municipiului Baia Mare şi Garnizoana Baia Mare, şi prezentat de Ioana Teodorescu, consilier în cadrul Cancelariei Prefectului.

Manifestarea a început cu  prezentarea onorului subprefectului judeţului Maramureş, Alexandru Bondrea, salutul drapelului de luptă şi  trecerea în revistă a Detasamentului de Onoare. Binecuvântarea  şi rugăciunea  pentru poporul român au fost oficiate de preotul militar Achim Daniel. Clara Guseth, directorul Direcţiei Judeţene Maramureş a Arhivelor Naţionale, a vorbit despre istoricul şi semnificaţia Zilei Imnului Naţional al României.

Subprefectul Alexandru Bondrea a rostit o alocuţiune, precizând, printre altele: “Sunt 26 de ani de când, eliberaţi de dictatură, ne simţim liberi să rostim versurile acestea profund patriotice. Imnul Naţional, chiar dacă nu este deloc “tânăr”, trezeşte şi azi emoţiile celor care îl cântă sau îl ascultă. La diferite ocazii, de la competiţiile sportive la ceremoniile oficiale, ”Deşteaptă-te române!” are puterea de a crea între români legături invizibile, o anumită solidaritate, şi de a potenţa sentimentul apartenenţei la acelaşi neam. Simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului, Imnul Naţional îşi îndeplineşte cu prisosinţă menirea, aceea de a fi reprezentativ şi de a fi unanim acceptat de poporul care l-a adoptat. Iar noi avem datoria de a-l cânta cu mândrie şi respect în ocazii precum cea de azi.”

În continuare, au rostit discursuri Doru Ioan Dăncuş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş şi Marinel Rob, primarul interimar al Municipiului Baia Mare. În cinstea Zilei Imnului Naţional, dar şi pentru a marca 12 ani de activitate, Fanfara Municipală (dirijor, Florian Mătăsaru; solistă, soprana Cristina Ioan) a susţinut un moment muzical. Apoi, alături de fanfară, întreaga asistenţă a intonat Imnul Naţional.

Evenimentul s-a încheiat cu defilarea Detaşamentului de Onoare.