Zilnic 300 de teste pentru coronavirus vor fi efectuate în Baia Mare

Scris de Vasile Gherman, 02 aprilie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După săptămâni de aşteptare, Baia Mare are posibilitatea să facă teste pentru infecţiile cu COVID-19. Procedura de achiziţie pentru noua platformă integrată de biologie moleculară, care conţine şi aparatul Real Time PCR pentru testarea infecţiilor cu COVID-19 a fost finalizată. Aparatura medicală va fi instalată la Spitalul de Boli Infecţioase din Baia Mare, investiţie suportată, în mare parte, de Consiliul Judeţean Maramureş (450.000 de lei).

„Suma este mare pentru buget, dar este extrem de importantă în lupta pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu COVID-19, în judeţul nostru”, a declarant Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

Azi a început instalarea şi punerea în funcţiune a întregii aparaturi necesare. Practic, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie din Baia Mare se construieşte de la zero un nou laborator de biologie moleculară. De luni, 6 aprilie va începe instruirea personalului medical, a biologilor şi chimiştilor, şi tot de săptămână viitoare se vor face primele probe de testare şi apoi testele pentru COVID-19. Capacitatea este de 300 de teste zilnic. Specialiştii spun că pentru a verifica acurateţea rezultatelor pacienţilor declaraţi infectaţi cu SARS-CoV-2 se fa face o comparare între laboratoare, aceleaşi probe urmând să fie trimise şi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca.

V. G.