Steagul minerilor băisprieni recuperat şi pus la loc de cinste

Scris de Vasile Gherman, 17 aprilie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

„Harul Lui Dumnezeu asupra noastră” şi „Acest steag este proprietatea Casei de Credit şi Ajutor a muncitorilor de la Minele Statului din Baia Sprie 1938” sunt cuvintele imprimate pe steagul minerilor inaugurat şi pus la loc de cinste în Primăria Baia Sprie.

La îndemnul socrului său, primarul Alin Sebastian Bîrda a luat iniţiativa şi a salvat acest steag care „zăcea” pe jost în biserica monument istoric din localitate. Era într-o avansată stare de degradare şi risca să se distrugă în totalitate. „Steagul a fost recuperat, restaurat şi amplasat într-un loc potrivit în incinta instituţiei. Este printre puţinele obiecte valoroase din rămăşiţele mineritului din Baia Sprie. Este un îndemn de a continua cercetările, colectarea şi păstrarea obiectelor devenite piese de muzeu şi de a înfiinţa un muzeu adevărat al mineritului, activitate care dovedeşte singura modalitate de a trăi de acum aproximativ două mii de ani şi dealungul secolelor până la desfiinţatea totală şi închiderea minelor în secolul XXI”, spune primarul Alin Sebastian Bîrda. Casa de Ajutor Reciproc (CAR) al muncitorilor a fost înfiinţată de mineri pentru a sprijini pe cei care au muncit la mine, dar şi în alte domenii de activitate. Ideia înfiinţării acesteia a venit după ce în alte ţinuturi erau organizate CAR-uri care au funcţionat cu succes, rezolvând astfel multe necazuri a celor nevoiaşi prin diferite forme de retribuire (împrumuturi). După modelul acesteia şi în prezent în oraş, dar nu numai aici, funcţionează CAR-uri (a cadrelor didactice, preoţilor etc.) care sunt utile la nevoie pentru cetăţeni.

Iniţiativă pentru un turism minier de calitate

Oraşul Baia Sprie, în viziunea administraţiei locale, va pune mai mult accent pe tot ceea ce are legătură cu mineritul. Pentru început s-a pus bazele unei Asociaţii a minerilor maramureşeni, initiativă parafată zilele trecute la Baia Sprie. Cu această ocazie, un grup de foşti mineri cu studii superioare s-au constituit ca fiind iniţiatorii acestui proiect important pentru toţi cei care au avut tangenţă cu mineritul, şi nu numai. Asociaţia va fi foarte importantă pentru a demara un proiect mai amplu legat de turismul din zonă, unde galeriile din subteran, muzeele ce vor fi amenajate, traseele turistice din jurul minelor şi multe altele, vor atrage mulţi vizitatori şi poate investitori în oraşul de la poalele Gutinului. Nu este uşor să pui pe picioare un astfel de mecanism, dar nici imposibil. Material de lucru mai există (încă nu s-a distrus în totalitate), oameni cu iniţiativă sunt, trebuie doar continuitate,  coordonare şi seriozitate. Ca orice investiţie şi aceasta consumă bani, însă trebuie făcut efort pentru că banii se vor reîntoarce şi vor putea beneficia copiii şi nepoţii noştri. Trebuie să lăsăm ceva în urma noastră nu numai să distrugem tot ce au făcut cu multă trudă şi în condiţii mult mai grele, înaintaşii noştri.

Vasile Gherman