Sindicalişti din Confederaţia ”Cartel Alfa” au pichetat Prefectura Maramureş

Scris de Lia Bradeanu, 25 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La acţiunea de pichetare a Instituţiei Prefectului-Judeţul Maramureş au participat aproximativ 100 de persoane. O delegaţie condusă de preşedintele filialei maramureşene ”Cartel Alfa” Gheorghe Florin Hossu a fost primită de prefectul Vasile Moldovan. Au fost purtate discuţii, iar sindicaliştii au înaintat două memorii.
Preşedintele ”Cartel Alfa” filiala Maramureş, Gheorghe Florin Hossu a declarat că au fost demarate o serie de acţiuni de protest, la nivel naţional, având ca revendicări principale: blocarea transferului taxelor sociale ale angajatorului de către angajaţi, respectiv modificarea Legii nr. 62/2011, pentru deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la varianta comună a celor cinci confederaţii sindicale înaintată Guvernului. De asemenea, a sesizat reprezentantul Guvernului în teritoriu cu privire la probleme din unităţile administrativ-teritoriale Budeşti şi Cicârlău, unde nu s-au achitat salariile asistenţilor personali. O altă discuţie a vizat eventuala preluare de către Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului a centrelor de adulţi şi copii, cu solicitarea preluării actualului personal de serviciu existent.

Preşedintele sindicatului ”Solidaritatea Sanitară” Sighetu Marmaţiei, afiliată la ”Cartel Alfa”, Sorin Bodran a prezentat revendicări cu privire la aplicarea Legii salarizării unitare, prin renunţarea la intenţia de introducere a contribuţiilor în salariul de bază al angajatului, eliminarea sumelor aferente sporurilor pentru condiţiile de muncă la 30% din suma salariilor de bază stabilită, acordarea drepturilor de hrană, prin tichete de masă sau norme de hrană echivalente, introducerea personalului nemedical în anexa specifică sectorului sănătate şi aplicarea sporurilor pentru întreg personalul din unităţile sanitare. O altă solicitare a fost de organizare a unui seminar regional pe tema serviciilor sociale pentru copii şi adulţi, în scopul de a beneficia de experienţa asistenţilor sociali şi a serviciilor oferite.

Prefectul Vasile Moldovan a spus: ”Voi întreprinde demersurile necesare pentru informarea Guvernului României despre solicitările dumneavoastră. În privinţa salarizării asistenţilor personali din comunele Budeşti şi Cicârlău vom efectua verificări, prin Corpul de control al prefectului. Vom purta discuţii cu reprezentanţii Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului şi vom discuta toate problemele ridicate la nivel de judeţ în Comisia de Dialog Social”.
Federaţia Solidaritatea Sanitară şi Confederaţia Cartel Alfa vor picheta simultan, în această săptămână, Ministerul Muncii şi Justiţiei Social şi Ministerul Muncii pentru revendicările menţionate.
Instituţia Prefectului-Judeţul Maramureş a înaintat, la nivel central, o adresă cu revendicările sindicale, discuţiile purtate şi memoriile înaintate de către liderii sindicali maramureşeni.