Sărbători de iarnă în Maramureş

Scris de Vasile Gherman, 26 decembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

A fost al XI-lea an în care s-a încercat reconstituirea Crăciunului în Maramureş, la fel ca în vremurile de altădată.

Evenimentul „Crăciun în Maramureş”, desfăşurat la Muzeul Satului din Baia Mare, a adus Crăciunul ca în vremurile de altădată. Numeroşi maramureşeni dornici să se bucure de tradiţii au fost prezenţi la această ediţie a sărbătorii de Crăciun. La fiecare găzdoaie din muzeu au venit colindători din toate colţurile, inclusiv de peste Prut, din Ucraina şi din Suceava. În premieră, la actuala ediţie au fost gazde şi cei de la Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Dr. Constantin Opriş din Baia Mare, pe lângă primăriile din Săcălăşeni, Groşi, Giuleşti şi Ieud.

Mâncăruri apetisante, specific mesei de Crăciun şi preparate tradiţionale, s-au văzut la Muzeului Satului din Baia Mare. Bucatele au fost aduse de acasă, iar unele au fost gătite la faţa locului.

„Ne bucurăm că pentru al doilea an suntem gazde la Muzeul Satului. E bine să fii gazdă pe spatele altuia, pentru că întreg proiectul e finanţat de Consiliul Judeţean care ne-a ajutat cu tot ce înseamnă gătitul preparatelor. Noi ne-am prezentat aici cu oamenii şi am preparat ce se găseşte aici. Am pregătit un balmoş de oaie cu smântână şi lapte de oaie, dar şi o tocăniţă din carne de porc. Ne-am pregătit cu 700 de porţii. Încercăm să vedem cum vom face ca să ajungă. Este dublu de persoane faţă de ce a fost anul trecut. În satul maramureşean şi în zona noastră, lumea se întoarce spre tradiţii. Trebuie remarcat un lucru. Ca să te întorci la tradiţii costă mult. În zona Maramureşului istoric, numai un batic, o pânzătură ajunge şi la peste 1.000 lei. Gubele de asemenea ajung la câteva sute de euro. Tradiţia costă, dar trebuie să păstrăm cu sfinţenie tot ce ne-au lăsat părinţii, bunicii. La Giuleşti, Crăciunul e cel mai frumos. În satul Berbeşti se pregăteşte an de an Viflaimul, după Viflaim, a doua zi de Crăciun feciorii din Viflaim fac joc cu muzică tradiţională. În Ajun de Crăciun copiii au mers la colindat, iar în prima zi de Crăciun colindă din casă în casă, adulţii. Nu se mai păstrează poarta maramureşeană, dar toţi turiştii cu care am vorbit, rămân impresionaţi de ospitalitatea maramureşeanului. Maramureşenii nu scot pe masă ce au din dorinţa de a se făli, ci din dragoste şi omenie″, a spus Ştefan Codrea, viceprimarul comunei Giuleşti.

Agitaţie mare a fost şi în gospodăria gazdelor din Ieud. „Am venit cu produse tradiţionale de la noi din Ieud, cu sarmale cu păsat. E frumos, oameni mulţi, păcat că nu e puţină zăpadă, dar ne conformăm. Am adus pâine făcută din făină de mălai care se coace în cuptor, afară. Mai avem pancove, cornuleţe. Totul e tradiţional. Sperăm să mai venim. E prima dată când suntem gazde. Crăciunul pentru mine înseamnă familie. De Crăciun toată lumea vine acasă. Se colindă la neamuri″, a spus Sica David, bibliotecară în Ieud.

Primăria Groşi a venit cu grupuri de colindători, cu Viflaimul, o piesă de teatru popular şi cu Steaua. Au fost aduse şi bucate tradiţionale. Nu au lipsit horinca de Groşi, vinul fiert, colacii pentru colindători. „La Groşi, Crăciunul e viu. Totul e luminat, toată lumea colindă şi toată lumea aşteaptă colindători. E o noapte mai lungă decât de Revelion. Tradiţia e vie. Chiar dacă eşti străin de sat atunci când intri într-o casă nu vei fi niciodată refuzat. Cel mai frumos Crăciun e la Groşi. Nu pot să petrec în altă parte Crăciunul, decât în Groşi în sunet de taragot şi colinde vechi care acum mi se par mai preţioase decât atunci când eram copil″, a afirmat viceprimarul comunei Groşi, Gavril Ardusătan.

De altfel, primarul din Groşi, Florin Boltea, a rememorat momentul când era copil şi mergea la colindat cu traista confecţionată de bunica lui. Şi acum obişnuieşte să meargă la colindat pentru că acesta e farmecul Crăciunului: să duci din casă în casă vestea Naşterii Mântuitorului.

„Şi eu umblu de mic copil la colindat. Îmi aduc aminte că eram pe uliţă în jur de 15 copii şi aveam un unchi ce era pasionat de tehnologie. Îşi cumpărase un casetofon rusesc şi ne înregistra cum colindăm. Aveam traistă făcută de bunica, şi umblam pe toată uliţa. Primeam pomene, că aşa se proceda atunci″, şi-a amintit Florin Boltea, primarul din Groşi.

La gospodăria din Săcălăşeni au avut trecere mare, cocii, copţi pe vatră. „Am venit cu cocii tradiţionali, copţi pe vatră, în Coruia. Am adus produse specifice perioadei de Crăciun. Am adus şi şorici. Noi suntem gazde pentru a şasea oară. În fiecare an, numărul vizitatorilor a crescut. Anul acesta, am împărţit peste 400 de coci, am avut mulţi colindători şi din ce în mai mult sunt oamenii interesaţi de tradiţional şi de bucate tradiţionale. La Săcălăşeni încă se mai colindă, de la cei mici până la cei mari. Se colindă până în zorii zilei. Colindăm preotul satului, învăţătorul, primarul″, a spus Denisa Ţicală, etnolog, reprezentant al Centrului de Informare Turistică Săcălăşeni.

Pe uliţele muzeului s-au auzit şi glasuri de germani sau englezi. Cu toţii, împreună cu maramureşenii s-au bucurat de eveniment. „E foarte frumos Crăciunul în Maramureş. Ne bucurăm că am reuşit să venim şi în acest an la Muzeul Satului unde se încearcă şi pe an ce trece se reuşeşte tot mai mult să se păstreze tradiţiile maramureşene, dar şi frumuseţea obiceiurilor şi portului maramureşean. Este un lucru minunat. Măcar prin aceste activităţi reuşim să ne amintim de ceea ce am fost, ceea ce suntem şi ceea ce vom fi, oameni care ştiu să îşi păstreze adevăratele bogăţii, aproape de suflet şi aproape de casă. Atmosfera e fantastică, nu-mi vine să cred că atâta lume a putut să vină într-o zi înnorată, dar lumea e încă pasionată de aşa ceva şi doritoare să trăiască aceste tradiţii″, spun maramureşenii prezenţi la eveniment.

V. Gherman