Sărbătoare religioasă şi ziua bunicilor noştri

Scris de Vasile Gherman, 30 septembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

An de an pe 1 octombrie, este marcată sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, rânduită de Biserică în amintirea zilei în care Maica Domnului s-a arătat în biserica din Vlaherne.

Tot în această zi este marcată Ziua Internatională a Persoanelor Vârstnice. Preasfinţitul Părinte Iustin, episcopul Maramureşului şi Sătmarului liturghiseşte şi predică de hramul Mănăstirii Rohiţa, Protopopiatul Lăpuş. Este un loc binecuvântat de Dumnezeu, deoarece pe el a existat în urmă cu 300 de ani un aşezământ monahal care a dispărut din cauza evenimentelor  din secolul XVII. Din voia lui Dumnezeu, după 1990, Mănăstirea Rohia a ajutat la refacerea acestui aşezământ şi l-a pus sub ocrotirea Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului. Mănăstirea Rohiţa, reînfiinţată în anul 1993, mai are şi hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.

Ziua de 1 octombrie este un prilej de bucurie pentru asistaţii de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Baia Sprie. Bunicii instituţionalizaţi întâmpină acest eveniment cu mult inters, emoţie şi recunoştinţă pentru toţi cei care s-au străduit să le faciliteze bătrâneţele mai uşoare. Ca în fiecare an, angajaţii instituţiei de asistenţă socială din Baia Sprie se îngrijesc ca acest eveniment, şi nu numai, să fie marcat în condiţii cât mai speciale. De la împodobitul sălii de mese, meniuri alese, ptăjituri, băuturi, muzică populară şi invitaţi speciali, toate au fost pregătite din suflet pentru fericirea vârstnicilor instituţionalizaţi. Este ziua părinţilor şi bunicilor noştri. Le mulţumim pentru că există şi pentru tot ceea ce ne-au dat de-a lungul vremurilor, educaţie, o copilărie cât mai lipsită de griji. Dumnezeu să le dea sănătate şi zile senine, bătrâneţi liniştite şi fără multe griji. La mulţi ani!

V. Gherman