Revolta in Manau – Locuitorii din zona nu vor ferma de porci in satul lor

Scris de Corina Sofran, 21 decembrie 2011 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Societatea functioneaza ilegal si incalca normele europene

Intentia unei societati de a obtine acordul de mediu pentru construirea unei ferme de porci din Manau a incins spiritele in localitate. Satenii, revoltati de faptul ca unitatea si-a inceput activitatea fara a avea autorizatie de functionare si le pune in pericol sanatatea, ameninta ca vor devasta grajdurile si ca vor da drumul porcilor pe camp. Ei sunt decisi sa ajunga pana la Bucuresti pentru a li se face dreptate, chiar la Strassbourg, daca va fi cazul. Aceasta, deoarece ferma functioneaza ilegal, incalca normele europene, produce poluare si disconfort in zona.

Aproximativ 200 de oameni au participat ieri la dezbaterea publica organizata de Agentia de Protectie a Mediului Maramures, in vederea elaborarii acordului de mediu pentru ferma de porci din Manau. Societatea nu are autorizatie de functionare, proiectul depus de beneficiar,  SC Svoboda Company SRL din Baia Mare, nu are avizul Mediului si, cu toate acestea, crescatoria functioneaza de aproximativ trei saptamani.

“Porcii i-au adus noaptea, sa nu vada lumea din sat. Trebuiau sa fie 1.900 de porci, asa e prevazut in proiect, iar persoanele care lucreaza acolo spun ca in grajduri sunt 3.200 de animale, din care sapte au murit intr-o saptamana. Nu putem sta afara de miros. Ce va fi cand vor scoate dejectiile afara? Dar la vara cum vom rezista?”, a spus Lucian Konya, un localnic. El a mentionat ca animalele moarte ajung hrana pentru caini, deoarece nu exista o camera speciala pentru depozitarea acestora. In plus, grajdurile, in care odinioara se cresteau bovine, nu au fost dezinfectate.

Oamenii au spus ca ferma nu respecta normele europene. Constructia trebuia amplasata la 500 de metri de ultima casa, in timp ce ea este situata la 10 metri de una dintre gospodariile satului.

“Simtim mirosul tare, mai tot timpul. Avem tensiune, boli, ne nadusim. Nu vrem ferma de porci langa noi”, s-a plans Rozalia Miklos, gospodina care locuieste langa grajdurile recent populate cu animale.

“Au adus porcii seara, pe la 10 jumatate. Ei lucreaza numai noaptea, ca nu au acordul oamenilor din sat. Nici furajele nu le duc ziua. Sambata seara n-a fost curent. Cand a venit curentul si au dat ventilatia, ce a mai mirosit, ca n-am putut sa stam”, a adaugat Vasile Oros. O alta localnica a spus ca doua persoane care au lucrat la ferma s-au imbolnavit de hepatita.

“Arunca porcii morti in spate, intre betoane, pentru ca nu au camera speciala”, a completat altcineva.

“Nu faceti experiente pe noi”

Oamenii din sat sunt decisi sa opreasca functionarea crescatoriei. “Nu suntem dispusi sa mai rabdam. Rog ca autoritatile sa-si faca datoria. Nu faceti experiente pe noi”, a tinut sa precizeze Ioan Topan.

“Doamna doctor a spus ca mirosurile emanate nu sunt toxice> atunci de ce au lesinat oamenii in grajd?”, a vorbit o alta voce din multime. Reprezentantul societatii impricinate, Mircea Tocaciu, a declarat< “Vom respecta ce se decide aici. Daca nu ne doriti aici, plecam”. Atunci multimea s-a dezlantuit.

“Afara cu ei. Huo! Huo! Iesiti din sat! Plecati! Afara toti. Nu sunteti doriti in localitate! Ne-ati crezut prosti. N-ati intrebat pe nimeni daca va da voie sa faceti ferma. Sedinta asta trebuia facuta in vara”, au strigat satenii revoltati. Localnicii nu cred ca vor scapa prea usor de acest “investitor”, pentru ca mafia e mare si s-ar putea sa aiba pregatit un plan B.

Patronul, acuzat ca a mituit oamenii

Revoltati, satenii sustin ca patronul a incercat sa-i atraga pe oameni cu mese si cadouri. “Ati dat preotului 110 pachete pentru copiii din sat. Nu a fost Miculasul. E mita”,  a strigat un cetatean. De subliniat ca primarul orasului Ulmeni, de care apartine satul Manau, nu a luat parte la dezbaterea publica.

Amenda de 60.000 de lei

Garda de Mediu a sanctionat societatea cu 60.000 de lei pentru neregulile constatate, dar nu poate inchide unitatea, deoarece unitatea poate sa-i impute plata daunelor in cazul in care mor porcii. Eventual poate sista activitatea dupa primul ciclu de productie.

Viorel Iancu, directorul Agentiei de Protectie a Mediului Maramures, prezent la dezbatere, a spus ca sedinta a fost inregistrata si ca toate intrebarile cetatenilor vor fi discutate de colectivul de analiza tehnica in care sunt reprezentate institutiile statului. Si societatea in cauza va trebui sa raspunda.

Ferma de porci ce este amplasata pe locul unde odinioara a existat o ferma de crestere a bovinelor, in intravilanul localitatii Manau. Este situata la aproximativ 700 de metri de centrul satului, dar la cativa metri doar de ultimele case. Constructia se intinde pe o suprafata de aproximativ  3.400 mp. Cele doua grajduri, cu o suprafata de 800 mp fiecare, au o capacitate de adapostire pentru un numar de 1.000 de capete pe ciclu de productie. Conform documentatiei depusa de beneficiar, ciclul de productie dureaza trei luni, astfel ca intr-un an vor fi crescuti in ferma cu pricina aproape 6.000 de porci.

“Ferma va include doua adaposturi functionale de ingrasare porcine in sistem intensiv, cu o capacitate nominala totala de productie de 1.950 capete pe ciclu  x trei serii anuale, adica 5.850 porci grasi pe an cu greutate inainte de sacrificare de 110-120 kg fiecare”, se mentioneaza in raportul proiectantului. Purceii sunt importati la greutati cuprinse intre 25 si 30 kg.

In trei-patru luni, soldanii isi maresc greutatea de patru ori

In acest context, se pune si problema modului “intensiv” de ingrasare a porcilor. Cat de sanatoasa poate fi carnea acelor animale care in trei-patru luni trebuie sa creasca de patru ori in greutate? In mod sigur hrana lor contine hormoni de crestere si cine stie ce alte ingrediente nesanatoase, care ulterior ajung in organismul celui ce consuma carnea de porc. Acesta este tributul pe care-l platim industrializarii! Din pacate, situatia este generala, ea nu se regaseste doar in aceasta crescatorie. Din pacate, consumatorul stie prea putine lucruri despre alimentele cumparate din magazine. Si nu e de mirare ca in aceste conditii populatia se confrunta cu tot felul de boli si disfunctii ale organismului.

Porcii vor sta ca sardelele

Un alt aspect sesizat in raportul amintit este faptul ca animalele crescute in aceasta ferma vor avea la dispozitie nici mai mult nici mai putin decat 0,75 mp fiecare. Daca estimam ca un porc de 100 kg are aproximativ un metru, se poate vedea ca practic porcii vor sta aproape lipiti unul de altul. Asta da, crestere intensiva. In acest caz, porcii din gospodariile populatiei  se poate spune ca stau la conditii de cinci stele, in comparatie cu fratii lor din crescatorie asezati ca sardelele.

 1. Ibolya a spus: 23 decembrie 2011, ora 08:19

  Stimata Redactie,

  Multumiri din suflet ca puneti atentie in acest infect al Manaului.
  In primul rind cine sint acesti patroni de la Svoboda company,din ce tara ,in tara lor nu li sa permis ca sa faca aceasta debandada??????????M-am nascut in localitatea respectiva si nu numai atit e la distanta nepermisa legal de proprietatea mea.Sint cu oameni din localitate si voi face tote demersurile pentru oprirea acestui infect in localitate si in Romania.E de necrezut ca primarul se minjeste cu asa ceva,cred ca oameni l-au ales sa-i protejeze nu sa-i imbolnaveasca.

  Cu multa stima,Ibolya Chicago USA

 2. Ciolpan a spus: 23 decembrie 2011, ora 11:23

  Nerespectarea legii trebuie sanctionata de reprezentantii statului si inchiderea activitatii.

 3. popescu a spus: 23 decembrie 2011, ora 15:14

  Ar fi cazul ,ca organele de stat , Garda de Mediu,DNA-ul ,politia judeteana departamentul mediu , sa se autosesizeze…

 4. Ibolya a spus: 26 decembrie 2011, ora 18:17

  Draga Ibolya fa dreptate in Chicago si nu in Minau Cu multa stima Un locuitor din Minau

 5. ludovic bertok a spus: 29 decembrie 2011, ora 20:58

  Eu ma intreb numai ca primarul ala famos din ulmeni cat mai are de gind sa mai fie la puterea satelor din imprejurimi sau de cata mita mai are nevoie ca sa distruga satele din inprejurimi. Sper ca autoritatile din tara respectiva (romania) sasi faca datoriile sau cine va plati daunele facute de respectiva ferma de porci , pt ca sigur o sai dau in judecata . Cu tot respectul Luis , Spania
  PS: Luativa porci si plecati , o sava coste mult.

 6. Ibolya a spus: 30 decembrie 2011, ora 14:38

  Draga locuitorule din Manau,

  Nu iti face probleme in Chicago nu e cazul sa faci dreptate e totul perfect.Tu esti chiar din Manau…ori visezi ca esti??????????Daca chiar esti trezestete pina nu e tirziu …pina cind nu te vei sufoca de mirosul acela si pina cind nu te vei imbolnavi….nici odata nu e tirziu sa te trezesti .Oricum Manuanule te iubesc iti doresc trezire si LA MULTI ANI!!!

  IBOLYA Chicago

 7. luis a spus: 30 decembrie 2011, ora 21:44

  Draga Ibolya tenyleg monoi vagyok es pont a diszno farm melet lakok ugy hogy gondolhatod , minden esetre koszi es boldog uj evet .

 8. DAN XXL a spus: 31 decembrie 2011, ora 11:02

  Daaaaa,tu IBOLYA daca acolo-i perfect stai tu acolo si pe noi lasa-ne in pace.Te cunosc eu, stiu cine esti si cine ti-s neamurile din Minau.Si mai termina cu minciunile.Am putea trai tot satul dupa ferma asta.In sfarsit vin doi fraieri sa investeasca in Minau si noi in loc sa-i ajutam si sa facem ceva impreuna cu ei facem ce vor CATEVA PERSOANE „de bine” carora nu le ies socotelile daca ferma asta functioneaza.MANIPULATORI!!!!

 9. Locuitor din Manau a spus: 31 decembrie 2011, ora 11:46

  Acum in iarna miroase deja foarte tare si in vara cand va fi foarte cald la 3o-40 C ,va mirosi atat de tare ca nu vom putea sta.Afara nu vei putea duce caci nu suporti,in casa nu poti sta,si daca deschizi geamu vine mirosul si in casa! Este de necrezut.Si daca tot stai afara de ka un timp te imbolnavesti.Si atunci cum,n-am inteles : noi sa stam si sa suportam mirosul sa ne si imbolnavim pt ca patronul sa aiba ferma de porci si cat miai multi bani ?Este incendiar! Cum poate permite asa ceva primarul?!Daca nu facem ceva acum,o sa trebuiasca sa suportam si normal ca aproape toata lumea din Manau nu vrea asa ceva.Dorim sa plecati acolo de unde ati venit si sa va luati porcii cu voi.Daca va trebe ferma de porci mergeti acolo la voi in sat si faceti-va ferme cate vreti,dar nu aici la noi in stat.Suporatati voi,noi nu vrem!!

 10. Rares a spus: 31 decembrie 2011, ora 11:56

  Stimati cetateni ai satului Manau,

  Solicitati Presedintelui C.J.Maramures,Prefectul de Maramures sa anuleze Autorizatia de Constructie eliberata de Primaria Orasului Ulmeni pt ferma de porci al S.C.Svoboda,actul respectiv a fost emis fara avize de la DSP,PSI,Agentia de Mediu,Inspectorat de Stat in Constructii etc.

 11. DAN XXL a spus: 31 decembrie 2011, ora 12:00

  Draga Ibolya,
  Sunt romani de-ai nostri,nu din Chicago.Unul din ei este chiar ungur si se trage din zona noastra.De ce nu vii tu sa faci o investitie mai buna ca ei in Minau daca te doare asa tare de sat?

 12. Dan Cartis a spus: 03 ianuarie 2012, ora 18:56

  Dan XXL, ar fi cazul sa discuti in numele tau si nu generaliza, 99% din populatia satului Manau nu sunt de acord cu infiintarea fermei de porci, acei 1% sunt mituiti de catre asa zisi investitori alungati din Ardusat, sunt nesemnificativi si daca vor sa traieasca ei si copiii lor in putoare si mocirla nu au decat, pot pleca cu asa zisi investitori.
  Daaaa Dan XXL , impreuna cu ei poti sa inbolnavesti tot satul pentru banii pe care ii primesti sau eventual sa-i evacuezi in Chelinta unde primarul a investit ffff mult si cred ca-i primeste si pe Manauani….
  Sa stii un lucru , cetatenii din Manau nu sunt chiar atat de prosti cum considerati voi, si vor lupta prin toate mijloacele posbile si imposibile pentru inchiderea activitatii.

 13. viorel chis a spus: 04 ianuarie 2012, ora 02:52

  Sint surprins sa citesc un astfel de subiect si cu unele comentarii atit de negative!De ce?In primul rind ar trebui sa intelegem ce inseamna o afacere cu productivitate si beneficii pentru comuna si pentru cei din comuna!!Si sa incurajam sa atragem chit mai multi si mai puternici investitori!!De ce?Poate unii nu inteleg ce inseamna afacere si rolul ei in societate.Orice afacere aduce un buget cumunei ,judetului si statului .Cu chit bugetul este mai puternic din urma taxelor ce implica o afacere ,sau un lant de afaceri ,cu atit comuna prospera si ajunge la investitii mari in care localnicii beneficiaza de servicii,de aprovizionare si de un succes aparte!Luati exemplul comunei Farcasa.Si a altor comune in care investitorii au ajuns si ridica afaceri de succes si cu putere de profit.Pentru multi si topitoria de in din Ulmeni a adus un miros deosebit si interesant a fost ca foarte multe persoane din Minau au lucrat in cadrul acestei topitorii de in si au uitat mirosul si bucuria de a lua un salariu ce ii satisfacea viata de zi cu zi?Si eu am lucrat in acea industrie cu acel miros si mediu toxic fiinca erau folosite solutii pentru fermentarea si descompunerea inului la stagiul de prelucrare sa se scoata materia finita a fuiorului de in si cunosc foarte bine procesul tehnologic si statia de epurare a apei .Eu inteleg cine ajunge frustrat si nemultumit si este trist pentru aceste persoane care nu inteleg ce inseamna putere de investitie si de a produce !Si de a beneficia de privilegii care vin in urma acestor investitii.Omul harnic investeste ,produce si celor din jur creaza beneficii .Cei fara pricepere doresc sa stea in crijma si sa bea si mereu sa ceara de un pahar ,iar pe linga gospodarie nu are nimic ca greierul care vara sta si chinta privind la furnica.Sunt surprins si de comentariul doamnei „IBOLYA Chicago”fiinca dinsa ar trebui sa inteleaga puterea investitiilor si a investitorilor .Ar trebui sa inteleaga beneficiul si rostul investirii ,mai ales inteleghind puterea de investitii de la Chicago si ce inseamna sa fii impotriva celor care doresc sa investeasca sa aduca bani bugetului primarii si a statului Illinoise care in ultima perioada a pierdut foarte multi investitori si dificitul a ajuns la cifre chiar greu de rostit pentru unii !!!Poate inca nu a urmarit ultimile stiri cu privire la atragerea si mentinerea investitorilor in statul Illinois.
  http://www.ildceo.net/dceo/Bureaus/Energy_Recycling/
  http://www.newyorkfarmlink.org/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=8&id=27&Itemid=48
  Fiecare investitie deschisa aduce oportunitati si beneficii cu mult mai mari pentru cei din jur dechit pentru cel ce se sacrifica si i-si asuma riscul de a investi.Deci trebuie sa intelegem ca ;cei ce se revolta aduc paguba si necaz ,cel ce investeste intareste economia si piata de consum !!!Intr-o buna zi veti intelege ca aceasta investitie atrage si alte investitii si beneficii; poate in curind un abator de prelucrarea carnii ,o companie de distribuire,o companie de desfacerea produselor finite si uite asa comuna Minau poate ajunge un exemplu pentru intreaga lume.Si romanii din Chicago si din alte state care au investit au prosperat si se bucura de un ajutor reciproc din partea celor din jur si astfel orasul beneficiaza de taxele ,asigurarile si de valoarea produsului finit in distribuire din partea companiei si afacerilor in puterea derularii si prosperarii!!!In subiect gasim scris ca investitorul a dorit sa atraga si sa dea cadouri si mese ;ziceti multumesc ca ajungeti sa primiti si ca doreste sa investeasca in localitate;Ar trebui sa faca si comuna reclama sa atraga chit mai multi investitori si astfel mereu a-ti fi cu mesele intinse si cu cadouri si a-ti iesi din criza si neajunsuri!Eu doresc fiecarui investitor succes deplin si putere de a investi chit mai mult pentru ca sa fie putere de a construi si scoli ,spitale ,camine culturale si gradinite de copii si astfel Romania intreaga sa prospere si puterea pensiilor din astfel de venituri sa creasca si bunul trai sa sporeasca!!Cu stima si respect pentru cei care sint pentru investitii si un sfat benefic pentru cei revoltatori si impotrivitori ;Nu uitati ca cine are carte are parte !Cine investeste are putere de a inveseli si pe cel in necaz al sprijini!Succes deplin si de la Minau la Baia -Mare ,la Cehu-Silvaniei si pina la Chicago si in Australia produsele de carne cu stampila localitatii Minau sa ajunga si pe harta sa apara ca o localitate de cinste si cu putere de prosperare!!Viorel Chis.

 14. locuitor din Manau a spus: 04 ianuarie 2012, ora 14:48

  Eu am trecut pe-acolo de mai multe ori si nu miroase deloc.