Reprezentanţii instituţiilor maramureşene din domeniul agricol s-au întâlnit cu un consilier al secretarului de stat din ministerul de resort

Scris de Lia Bradeanu, 09 iunie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La invitaţia prefectului Sebastian Mihai Lupuţ, vineri, 9 iunie, Ionuţ George Diaconeasa, consilier secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, s-a întâlnit, la Palatul Administrativ, cu reprezentanţii instituţiilor din domeniul agricol din judeţul Maramureş.

Au participat: Virgil Ţânţaş, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Maramureş, Viorica Ciocian, director adjunct al aceleiaşi instituţii, Ioan Florin Urs, director executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Maramureş, Vasile Viorel Pop, director executiv adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş, Melania Oltean, coordonator al Oficiului Fitosanitar Maramureş, Ioan Mihalca, şef serviciu în cadrul Oficiului Judeţean de Zootehnie Maramureş, Sorin Pop, director al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, şi Gabriela Tulbure, primarul oraşului Seini.

Printre temele aduse în discuţie s-au numărat: evaluarea pentru întocmirea amenajamentelor pastorale, domeniu la care Maramureşul nu stă deloc bine, problema subvenţiilor pentru producători şi crescători de animale, problema cadastrului şi a intabulărilor, programele şi măsurile dezvoltate de Ministerul Agriculturii în beneficiul crescătorilor de animale de rasă. Direcţia Sanitar-Veterinară şi Direcţia Agricolă au fost felicitate pentru buna colaborare, care a dus la certificarea unui număr important (54) de produse tradiţionale în judeţul nostru. Se doreşte identificarea unor produse tradiţionale cu potential şi promovarea lor în circuitul european. S-a ridicat problema imposibilităţii aplicării pe PNDR de către satele adiacente unor oraşe, fapt care afectează un număr important de locuitori ai Maramureşului, deşi realitatea geografică şi socială corespunde mediului rural.

Prefectul judeţului Maramureş i-a înaintat consilierului Ionuţ George Diaconeasa o adresă prin care solicită modificarea legislaţiei în sensul permiterii înstrăinării păşunilor din intravilan în vederea demarării unor investiţii. În situaţia aceasta se regăsesc suprafeţe mari de teren, chiar şi din jurul Băii Mari, care conform legislaţiei ar trebui folosite pentru păşunat, în condiţiile în care numărul de animale deţinut de locuitorii din zonă este foarte restrâns, iar terenurile rămân, practic, neutilizate.
Primarul Gabriela Tulbure a cerut sprijin pentru staţia de biogaz din localitate, un proiect pilot extrem de util pentru combaterea nitraţilor şi nitriţilor din mediu, însă care nu este profitabil financiar.
Totodată, s-a vorbit despre lipsa subvenţiilor APIA pentru proprietarii care deţin terenuri incluse în rezervaţiile naturale, situaţie care naşte nemulţumiri; despre necesitatea ca în pieţe să se asigure în proporţie de 40% spaţiu de desfacere pentru producători, aşa cum prevede legea; despre greutăţile pe care le întâmpină fermierii în valorificarea laptelui, ca şi despre dorinţa proprietarilor de livezi de a primi ajutoare de minimis şi despăgubiri pentru producţiile distruse de îngheţurile târzii, ca şi de polenizarea incompletă cauzată de temperaturile scăzute.