Record la Boiu Mare. Văcuţa Sura a fătat… patru viţei

Scris de Lia Bradeanu, 15 iunie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dacă în mod obişnuit o vacă fată unul, maximum doi viţei, de această dată văcuţa cu ochii blânzi şi-a surprins proprietarii, medicul veterinar, dar şi pe localnicii din satele apropiate de Boiu Mare cu isprava sa.

De când se ştie s-a ocupat de creşterea animalelor. A moştenit această îndeletnicire de la tatăl său şi de la bunici. A cumpărat-o pe Sura în urmă cu mulţi ani. De atunci văcuţa i-a adus pe lume trei viţei, câte unul la fiecare fătare. Numai că ieri nu mică i-a fost mirarea când Sura a fătat …patru viţeluşi.

Sorin Nechita, crescător de animale din Boiu Mare, are în bătătură în momentul de faţă 10 animale. De dimineaţă gospodarul se trezeşte la ora 5.00 pentru a reuşi să îşi facă treaba aşa cum trebuie şi fiecare animal să fie hrănit. Continuă cu muncile gospodăreşti. îi va creşte pe viţei şi se gândeşte să îi vândă pentru că nu poate să se ocupe de toţi aşa cum trebuie.

Silviu Lung, medicul veterinar din Boiu Mare, susţine că de când practică această meserie nu a întâlnit astfel de situaţii. La o fătare, în mod obişnuit, o vacă aduce pe lume maximum doi viţei. Nu îşi explică cum a fost posibil ca de această dată să fie fătaţi patru viţei, şi, surprinzător, toţi s-au dezvoltat normal. Din păcate ultimul viţel fătat a decedat.

Localnicii spun că este o minune. Nu au mai auzit să se fi întâmplat aşa ceva până acum în satele din apropiere, cu atât mai puţin la ei în sat. Sunt încântaţi şi se gândesc că Sura este o norocoasă. Alţii declară că nu pot să creadă aşa ceva până nu văd cu ochii lor.

Proprietarul animalelor spune că va mai aştepta câteva săptămâni până îşi va da seama ce fel de viţei sunt. În funcţie de asta va decide dacă îi va păstra sau dacă îi va vinde. Însă, având în vedere muncă depusă pentru creşterea acestora se gândeşte serios să îi scoată la vânzare. Indiferent ce va face cu viţeii mereu se va gândi că Dumnezeu i-a binecuvântat casa cu o astfel de minune.