Problemele prioritare ale judeţului, discutate cu parlamentarii maramureşeni

Scris de Lia Bradeanu, 27 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La întâlnirea cu parlamentarii maramureşeni desfăşurată vineri, 27 octombrie a.c., la Palatul Administrativ au participat ministrul fondurilor europene Marius Nica, prefectul Vasile Moldovan şi preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel-Valer Zetea. În cadrul şedinţei au fost abordate problemele prioritare ale judeţului, respectiv propuneri de modificare şi completare ale unor acte administrative şi legislative.


Prefectul Vasile Moldovan a solicitat sprijin pentru modificarea Codului Silvic, pentru simplificarea procedurilor de aprobare a actelor de punere în valoare, în scopul marcării şi recoltării masei lemnoase provenite din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, în cantitate de aproximativ 200 mii metri cubi, rupturi şi doborâturi, urmare a vijeliei din data de 17 septembrie 2017. De asemenea, a cerut susţinerea parlamentarilor maramureşeni pentru modificarea Codului Administrativ.

”Dorim ca Instituţia Prefectului să fie una reprezentativă la nivelul judeţului, vă rog să susţineţi înfiinţarea funcţiei de secretar care să asigure continuitatea, respectiv proiectul normativ pentru instituirea Zilei Instituţiei Prefectului în fiecare an la data de 2 aprilie, dată la care a fost definită noţiunea de ”prefect” prin lege a spus prefectul de Maramureş”.

Directorul CNMPN Remin SA Baia Mare, Ovidiu Gâlcă, le-a prezentat parlamentarilor situaţia companiei, dorind susţinere pentru proiectul Legii minelor, respectiv modificarea Legii nr.85/2006 privind procedura insolvenţei.

O altă cerere de susţinere au fost cele referitoare la propunerile de modificare cu privire la realizarea cadastrului, prin înscrierea posesiei în cazul imobilelor din extravilanul fostelor zone cooperativizate, introducerea noţiunii de uzucapiune.

Ministrul fondurilor europene Marius Nica a vorbit despre demersurile iniţiate pentru programul de cadastrare şi accesarea sumei de 250 milioane de Euro, respectiv despre semnarea proiectului de modernizare pentru Aeroportul Internaţional ”Maramureş”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel-Valer Zetea, a prezentat iniţiativele demarate pentru finanţarea obiectivului hidrotehnic Baraj Runcu (resurse financiare de la nivel central, respectiv amendament la legea bugetului care are nevoie şi de susţinere parlamentară), despre certificarea terminalului de la aeroport în scopul procesării fluxului de pasageri, respectiv despre interesul unor companii aeronautice pentru semnarea contractelor pentru operarea de curse, dar şi despre finalizarea, în anul următor, al sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţ.
Instituţia Prefectului-Judeţul Maramureş şi Consiliul Judeţean Maramureş au iniţiat demersurile pentru întocmirea Proiectului de Hotărâre de Guvern în sumă de peste 6000 mii lei pentru celelalte obiectivate afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase din data de 17 septembrie 2017.

Un alt subiect abordat a fost referitor la Legea nr.215/2006, privind ceremoniile oficiale, pentru propuneri de modificare care să permită şi altor instituţii, asociaţii şi entităţi să depună coroane, jerbe sau buchete de flori la monumente comemorative pe timpul desfăşurării ceremoniei oficiale.