Prima intoxicare cu ciuperci din acest an

Scris de Vasile Gherman, 04 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Nici nu a început bine sezonul ciupercilor că s-a înregistrat primul caz de intoxicaţie la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare.

Este vorba despre un pacient adult care, după ce a beneficiat de primele îngrijiri din partea medicilor de la urgenţă, a fost internat în cadrul secţiei Interne a unităţii medicale. Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci se clasifică în funcţie de perioada de incubaţie a tipului de ciuperci care provoacă intoxicaţia. În cazul celor cu perioadă scurtă de incubaţie, simptomele apar foarte repede (15 minute-3 ore) de la consumul ciupercilor şi se manifestă prin dureri abdominale, tegumente umede, pupila micşorată, halucinaţii, tulburări nervoase, hipotensiune arterială, abundenţa salivaţiei etc.

După cum spun medicii specialist mai gravă este situaţia în cazul intoxicaţiei cu ciuperci cu incubaţie lungă. Semnele apar după 12 ore de la consum şi se manifestă prin greţuri, vărsături, diaree, icter, tulburări neurologice, afecţiuni hepatice şi renale, hemoragii. În aceste situaţii, este posibil ca, fără un tratament corespunzător, după două zile de la ingestie să se instaleze coma şi, ulterior, decesul. În cazul intoxicaţiilor cu ciuperci, dacă primul ajutor este prompt şi bine condus, chiar cei intoxicaţi cu speciile cele mai periculoase pot fi salvaţi. Vomitivele, purgativele, calmantele, precum şi apa rece sărată, ceaiul, cafeaua, laptele cald sunt intervenţii rapide şi eficiente, însă în cazul intoxicaţiei cu specii periculoase trebuie chemat imediat medicul.

Există mai multe criterii prin care putem deosebi ciupercile otrăvitoare de cele sigure pentru consum. În primul rând, cele otrăvitoare au un miros înţepător, în timp ce ciupercile comestibile au un miros similar alunelor sau făinii. În plus, cele periculoase au pete le nivelul pălăriei şi o formă neregulată. Dacă nu le cunoaştem mai bine să nu le culegem. Dacă ne e poftă de ciuperci să le cumpărăm pe cele existente în magazine că sunt sigur comestibile.

V. Gherman