Preşedintele Iohannis şi-a încheiat vizita în SUA cu discuţii la Casa Albă

Scris de Mioara Maxim, 09 iunie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Klaus Iohannis şi Donald Trump în Biroul Oval

Klaus Iohannis şi Donald Trump în Biroul Oval

Convorbirile dintre Trump şi Iohannis reprezintă finalul unei vizite prelungite a şefului statului român în Statele Unite ale Americii.

UPDATE 22.20. Delegaţia României a părăsit Casa Albă.

UPDATE 22.18. Decalraţiile de presă s-au încheiat după 30 de minute.

UPDATE 22.16. Trump spune că România va câştiga lupta împotriva corupţiei.

UPDATE 22.08. Iohannis e întrebat de cheltuielile pentru apărare şi despre ridicarea vizelor şi relaţia cu Rusia.

UPDATE 22.06. Încep întrebările. Prima este adresată lui Trump şi vizează scandalul din SUA legat de audierea fostului director FBI, James Comey.

UPDATE 22.00. Iohannis a vorbit în limba engleză. ”Am avut o întâlnire fructuoasă. Doresc să întărim legăturile dintre noi”, a declarat Iohannis.

România e conştientă de faptul că e în est şi se bazează pe SUA pentru a rezista. România e mebru UE şi e în interesul SUA să aibă un partener puternic în UE, a declarat Iohannis, Am decis ca parteneriatul nostru să fie mai bun, va urma un schim economic accentuat, a spus Iohannis.

UPDATE 21.52. Trump declară că este o onoare să primească un prieten la Casa Albă. Avem o relaţie grozavă, a afirmat Trump.

După ce a vorbit de relaţiile româno-americane, preşedintele SUA a abordat tema luptei împotriva terorismului. Trump a mulţumit românilor pentru ce au făcut în contextul luptei anti-teroriste. ”Îl apreciez pe preşedintele Iohannis pentru felul în care conduce România” şi pentru creşterea bugetului apărării, a spus Trump. ”Vreau să aplaud lupta dumneavoastră împotriva corupţiei”, a declarat Trump.

UPDATE 21.51. Trump şi Iohannis au ieşit pe peluza Casei Albe pentru declaraţii cu o întârziere de şase minute.

UPDATE 21.15 Sunteţi aliaţii noştri şi o ţară grozavă. Vă mulţumesc că sunteţi aici sunt onorat. Relaţia noastră va fi mai bună, i-a spus Trump lui Iohannis.

UPDATE 21.09: Klaus Iohannis a semnat în Cartea de Onoare, apoi a fost invitat de preşedintele SUA în Biroul Oval, pentru convorbiri tete-à-tete, urmate de o discuţie lărgită între delegaţiile oficiale.

UPDATE 0ra 21.00 Şeful statului român a ajuns la Casa Albă în jurul orei locale 14.00 (21.00, ora României), unde a fost întâmpinat de preşedintele Donald Trump. Este un moment foarte important, imaginile fiind transmise în întreaga lume. Momentul a fost scurt. Cei doi preşedinţi şi-au stâns mâinile. Trump l-a bătut pe umăr pe Iohannis, au schimbat câteva cuvinte, au zâmbit pentru fotografii şi au intrat în cădire.

UPDATE 20.55. Cu câteva minute înainte de începerea întâlnirii oficiale dintre preşedintele Donald Trump şi preşedintele Klaus Iohannis, surse autorizate au confirmat pentru DCNews că un posibil subiect de discuţie între cei doi şefi de stat va fi legat de viitorul bazei NATO de la Incrilik.
În luna august a anului trecut, DCNews informase că rachetele nucleare de la baza militară din Incirlik ar putea fi mutate  pe teritoriul României, din cauza instabilităţii din Turcia. Recent, Germania a anunţat că îşi retrage militarii de la Incirlik.
În acest context, este posibil ca militarii americani şi echipamentele lor să fie relocate pe teritoriul României. 

Un element de noutate anunţat vineri dimineaţa a fost declaraţia comună de presă. „Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele SUA Donald Trump vor susţine declaraţia comună de presă în Rose Garden, spaţiul exterior Biroului Oval de la Casa Albă, la ora 21.45 (ora României)”, conform Preşedinţiei. Este prima astfel de conferinţă pentru un preşedinte român după 1989.

Înainte de a merge la Casa Albă, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit vineri, la Washington, cu secretarul de stat american Rex Tillerson.