Prefectul Pocol a emis ordinul de incetare a mandatului primarului Anghel

Scris de Grigore Ciascai, 19 martie 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

In adresa se mentioneaza ca Primaria si Consiliul Local Baia Mare nu au primit sentinta Curtii de Apel Cluj, ci doar se cunoaste ceea ce s-a publicat in mass-media

Institutia Prefectului a primit adresa semnata de Rodica Brad, secretarul Primariei Baia Mare, prin care se comunica faptul ca primarul Cristian Anghel a fost condamnat, prin sentinta instantei de judecata la 2 ani si 6 luni inchisoare, cu executare. In adresa se mentioneaza ca Primaria si Consiliul Local Baia Mare nu a primit sentinta Curtii de Apel Cluj, ci doar se cunoaste ceea ce s-a publicat in mass-media. Institutia Prefectului a primit de la instanta de judecata doar ordinul de interdictie pentru parasirea tarii de catre cetateanul Cristian Anghel. In adresa este mentionat numarul dosarului si al sentintei de judecata prin care edilul baimarean a fost condamnat pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma calificata. De asemenea, s-a trimis si copia dupa mandatul de executare de indata de la Inspectoratul Judetean de Politie Maramures. Avand in vedere aceste documente, Institutia Prefectului a emis vineri, 19 martie a.c., ordinul prefectului de incetare de drept a mandatului primarului Cristian Anghel.

Ordinul poate fi atacat in instanta de contencios

Iata ce cuprinde Ordinul nr. 94 din 19 martie 2010: „Prefectul judetului Maramures, avand in vedere decizia Penala nr. 210/R/17.03.2010, pronuntata d Curtea de Apel Cluj in dosarul nr. 6718/182/2007, prin care domnul Anghel Cristian, avand calitatea de primar al municipiului Baia Mare, a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani si 6 luni inchisoare si interzicerea drepturilor prevazute de Codul Penal pe o perioada de 2 ani, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. Vazand refereratul nr. 6361 din 18.03.2010 intocmit de secretarul municipiului Baia Mare si inregistrat la Institutia Prefectului sub nr. 4.285/18.03.2010, In conformitate cu Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu art. 69 din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, In temeiul Legii nr. 340/2004 privind prefectul si Institutia Prefectului, republicata, emite urmatorul ORDIN, a data emiterii prezentului ordin, se constata incetarea de drept a mandatului de primar al municipiului Baia Mare, a domnului Anghel Cristian”. Ordinul emis poate fi atacat la instanta de contencios administrativ, in termen de 10 zile de la comunicare. Ordinul, semnat de prefectul Sandu Pocol si contrasemnat de subprefectul Gyongyike Bondi, se publica pe site-ul Institutiei Prefecturii si in Monitorul Oficial al judetului.

S-a judecat cererea de amanare a executarii pedepsei

Vineri, la Tribunalul Maramures s-a judecat cererea de intrerupere a executarii pedespsei cu inchisoarea a primarului Cristian Anghel, inaintata de avocatul Ioan Blajan ca urmare a Hotararii Consiliului Local Baia Mare din 17 martie. Sala de judecata a fost arhiplina, viceprimarii Dolha si Ludescher, consilieri, angajati ai primariei, cetateni ai municipiului au tinut sa fie alaturi de Anghel. A venit si Dana Anghel, sotia primarului, care nu a intrat in sala din cauza emotiilor. Cererea consilierilor, potrivit juristilor, este una intemeiata, avand acoperire in Codul Penal, in astfel de cazuri executarea poate fi amanata pentru efectuarea procesului de predare-primire a documentelor, gestiunii, actelor oficiale etc. Dezbaterile au inceput la ora 13.10 in prezenta lui Cristian Anghel, adus din arestul IPJ Maramures pentru a participa la sedinta. A fost o sedinta de scurta durata, aparatorul Blajan pledandu-si cauza la solicitarea procurorului de caz. Blajan a argumentat prin necesitatea predarii gestiunii din primarie, din filiala PNL, rezolvarea situatiei de la Universitatea de Nord (unde Anghel este profesor), punerea in ordine a afacerilor familiei etc. Procurorul de caz a solicitat noi probe care sa justifice necesitatea eliberarii temporare. Pentru aceasta completul a decis sa amane termenul de judecata pentru miercuri, 24 martie. Au fost si unele discutii legate de faptul ca in completul de judecata s-ar fi aflat un reprezentant al DNA, lucru considerat de aparator ilegal. Se pare ca Anghel nu va mai fi transferat temporar la Penitenciarul de Maxima Siguranta Gherla, ci va fi dus direct la inchisoarea din Baia Mare. Intre cele doua institutii s-ar fi ajuns la o intelegere in acest sens, astfel incat Cristian Anghel va putea sa-si execute pedeapsa intr-un penitenciar cu regim semideschis, asa cum este cel baimarean.