Poluare accidentală la iazul de decantare Bozânta

Scris de Lia Bradeanu, 19 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În data de 17 octombrie, personalul de întreţinere şi supraveghere de la iazul de decantare Bozânta, aparţinând CNMPN REMIN SA Baia Mare, a constatat o creştere semnificativă a debitului de apă evacuată din lacul format în zona centrală a iazului Bozânta.


Conducerea CNMPN REMIN SA a comunicat că s-a produs o avarie la sonda inversă, iar de pe iaz au fost evacuate ape provenite din precipitaţii. Deversarea apei a crescut progresiv, iar ulterior a fost evacuată, în mod necontrolat, în amestec cu apă, o masă de steril.

La faţa locului au ajuns, fiind înştiinţaţi de conducerea companiei, specialişti de la Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş.
Aceştia au constatat formarea unui con de evacuare pe iaz, respectiv faptul că sistemul de control al evacuărilor prin sonda inversa este defect.
Pe toată durata zilei de 17 octombrie, angajaţii SGA Maramureş au prelevat probe de apă din evacuarea directă şi din aval, dar şi din cursurile de apă receptoare: râul Lăpuş şi râul Someş.

Nu a fost semnalată sau înregistrată mortalitate piscicolă. Evacuarea de apă şi steril a fost oprită în cursul nopţii de 17 octombrie, se arată în comunicatul transmis de Prefectura Maramureş.

Conform datelor primite de la laboratorul SGA Maramureş, analiza probelor de apă a relevat prezenţa de metale şi suspensii în râul Lăpuş. După anunţarea autorităţilor judeţene, la faţa locului s-a deplasat o comisie alcătuită din reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş, CNMPN REMIN SA Baia Mare, Conversmin SA, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Instituţiei Prefectului, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş.

De asemenea, şi în cursul zilei de 18 octombrie au fost prelevate probe de apă de către angajaţii SGA Maramureş, care sunt în analiză la laboratorul de specialitate din cadrul instituţiei.
Despre producerea poluării accidentale la iazul Bozânta au fost anunţate instituţiile abilitate de la nivel central, inclusiv Ministerul Economiei.
Specialişti din cadrul Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş au dispus, după încetarea fenomenului de evacuare din iaz, măsuri de remediere imediată a defecţiunilor de la sonda inversă şi vana de evacuare, respectiv monitorizarea permanentă a râurilor Lăpuş şi Someş.

O altă măsură a vizat comunicarea în scris de CNMPN REMIN SA Baia Mare la CJSU Maramureş, Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş dacă au avut loc inspecţii de specialitatea şi s-au stabilit măsuri cu privire la menţinerea în funcţionare, în siguranţă a iazului şi a sistemelor de evacuare a apelor de pe iaz.
Conducerea CNMPN REMIN SA a precizat că activitatea de producţie a companiei a fost sistată din luna decembrie a anului 2006. Apele acumulate în iazul de decantare provin doar din ape meteorice (precipitaţii sub formă de ploaie).

Pentru iazul Bozânta, compania a obţinut acte de reglementare la încetarea activităţii, respectiv au fost revizuite Acordul de Mediu şi Avizul de Gospodărire a Apelor pentru Proiectul Tehnic de Inchidere şi Ecologizare a Minei Herja – Iaz Bozânta, se mai menţionează în comunicat.