Peste 300 de sportivi sunt aşteptaţi la Jocurile Naţionale Special Olympics România 2017, cel mai mare eveniment sportiv pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale

Scris de Lia Bradeanu, 31 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Fundaţia Special Olympics din România, în parteneriat cu Fundaţia Hope and Homes for Children România şi Consiliul Judeţean Maramureş, cu sprijinul Primăriei Municipiului Baia-Mare organizează, în perioada 2-5 iunie, cel mai mare eveniment sportiv din 2017 pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale – Jocurile Naţionale Special Olympics România. Sunt aşteptaţi peste 300 de sportivi cu dizabilităţi intelectuale de la asociaţii, organizaţii neguvernamentale şi şcoli speciale din toată ţara. Aceştia vor concura la competiţii sportive de atletism, baschet, bocce şi înot, care se vor desfăşura la Sala Sporturilor „Lascăr Pană”, Stadionul „Viorel Mateianu” şi în Bazinul de înot „Gheorghe Demeca”.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Naţionale Special Olympics România va avea loc la Sala Sporturilor „Lascăr Pană”, sâmbătă, 3 iunie, de la ora 19:00. Pe modelul Jocurilor Olimpice clasice, Ceremonia de Deschidere este precedată de traseul Flăcării Speranţei (cu pornire la ora 18:15, din faţa Palatului Administrativ). Aceasta este purtată în oraşul gazdă către locul de desfăşurare a Ceremoniei de deschidere, de reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Maramureş, ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Pintea Viteazul” şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş, precum şi sportivi de performanţă din judeţ şi sportivi Special Olympics participanţi la competiţie.

Traseul flăcării este următorul: punct de pornire strada Gheorghe Şincai, strada Culturii, Bulevardul Bucureşti, Bulevardul Unirii, punct final Sala Sporturilor „Lascăr Pană”.

Zilele de 2 şi 3 iunie vor fi dedicate evaluărilor medicale gratuite pentru sportivii cu dizabilităţi intelectuale, oferite de medici specialişti voluntari şi elevi de la Liceul Teoretic Sanitar, Şcoala Postliceală Sanitară „Henri Coandă”, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” şi Şcoala Postliceală Sanitară „Vasile Goldiş” din Baia Mare. În cele două zile se vor desfăşura evaluări medicale la 7 discipline ale proiectului „Sportivi Sănătoşi”: ORL (Healthy Hearing), stomatologie (Special Smiles), oftalmologie (Opening Eyes), sănătatea picioarelor (Fit Feet), mobilitate şi flexibilitate (FUN Fitness), nutriţie şi sănătate generală (Health Promotion) şi sănătatea minţii (Strong Minds).

Evenimentul are ca parteneri Consiliul Judeţean Maramureş şi Primăria Municipiului Baia Mare şi este organizat cu sprijinul: Hervis Sports and Fashion România – Partener Tehnic, Update Advertising, Himalaya, Aqua Carpatica, 7 card, Herbalife, FAN Courier, Alpin57 Lux, RoStar, Golisano, Lions, Essilor, Safilo, Nivea, Miraflex, Colgate, Optimed, Otomed, Audiolux, Fundaţia Motivation România, Motivation SRL şi Adrenallina Media. Parteneri ai Jocurilor Naţionale sunt Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti şi Club Sportiv Special Olympics România.

Despre Special Olympics România

Special Olympics este o mişcare globală care valorifică potenţialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilităţi intelectuale să fie acceptate şi implicate ca membri activi ai comunităţilor din care fac parte, pentru a crea o societate respectată şi incluzivă pentru noi toţi. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate şi educaţie, Special Olympics luptă împotriva pasivităţii, nedreptăţii şi intoleranţei. În România din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 25.000 de copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi intelectuale să fie cetăţeni activi ai comunităţii.

Informaţii despre Special Olympics România sunt disponibile pe website-ul oficial (www.specialolympics.ro) şi pagina oficială de Facebook (www.facebook.com/SpecialOlympicsRomania).

Despre Hope and Homes for Children România

Fundaţia Hope and Homes for Children România activează în ţara noastră din 1998, timp în care a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 53 de instituţii de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundaţiei şi ale partenerilor săi, 4.985 copii au fost scoşi din instituţii, iar alţi 912 urmează să părăsească instituţiile în curs de închidere.

În acelaşi timp, Fundaţia activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 25.787 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 862 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.812 copii au fost primiţi în centrele de zi, iar 843 în regim de urgenţă şi 8.125 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children România.

Până în acest moment, 40.280 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children în România, al cărei obiectiv este ca până în 2022 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în ţara noastră. Mai multe informaţii la http://www.hopeandhomes.ro.