Peste 18.000 de găini bolnave au fost incinerate la Seini

Scris de Vasile Gherman, 17 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La aceasta oră, în ferma din Seini unde s-a depistat  focarul de gripă aviară, cu subtipul H5N8, situaţia este sub control. Reprezentanţii DSVSA Maramureş spun că au fost luate toate măsurile de combatere în focar şi nu există posibilitatea afectării sănătăţii populaţiei. După cum ne-a informat Vasile Pop, director executiv adjunct al Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Maramureş, azi se finalizează acţiunea de incinerare a celor 18.699 de păsări sacrificate. Operaţiunea respectă normele de mediu în vigoare Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), punând la dispoziţie un incinerator nou de mare capacitate. De asemenea,  ouăle din reţeaua de distribuţie au fost retrase de la vânzare şi dirijate spre incinerare. Fermierul va fi despăgubit de ANSVSA prin DSVSA. Oamenii pot lua cu încredere ouă sau carne de pasăre de la celelate ferme din Seini sau din judeţ că nu sunt probleme din punct de vedereal acestei boli infecto-contagioase. Ca măsuri de preventive specialiştii veterinari spun că trebuie evitat contactul cu păsările care prezintă semne de boală şi anunţat medicul veterinar. „Nu permiteţi copiilor să se joace cu păsările bolnave; achiziţionaţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre doar din surse autorizate sanitar-veterinar; separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate; spalaţi-vă pe mâini înainte, între şi după operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic; preparaţi termic timp îndelungat şi la o temperatură corespunzatoare, atât carnea de pasăre cât şi ouălele; Virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70 de grade; spalaţi ouălele cu apă şi săpun înainte de manipulare şi apoi spălaţi mâinile cu apă şi săpun; nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi preparate termic”, recomandă directorul Pop.

Controale la fermele de păsări

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunţat că reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au declanşat un val de controale în fermele româneşti care aduc păsări, ouă şi alte produse din Polonia. În prezent, în Polonia, sunt active nouă focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă. „Am avut o întâlnire de lucru cu echipa de conducere a ANSVSA şi cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România. Principala temă abordată vizând măsurile întreprinse de România în contextul evoluţiei unui număr de nouă focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, în regiunile: Krasnostawski, Lubartowski şi Ostrowski din Polonia”, a spus ministrul Oros. Preşedintele ANSVSA a informat că, având în vedere prevederile legislaţiei europene în vigoare, în baza principiului precauţiunii, s-a dispus aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în ţara noastră. În acest sens, au fost informaţi operatorii economici care derulează operaţiuni de comerţ intracomunitar cu păsări vii, ouă pentru incubaţie, produse şi subproduse de pasăre, despre apariţia şi fermele unde evoluează focarele de gripă aviară în Polonia. ANSVSA a dispus structurilor teritoriale efectuarea de controale, la destinaţie, în fermele de păsări vii, ouă pentru incubaţie, unităţilor care produc, depozitează şi comercializează produse şi subproduse de pasăre cu origine Polonia, pe teritoriul României, verificându-se următoarele aspecte: trasabilitatea produselor si subprodusele de pasare (carne, oua, prduse din oua) provenite din Polonia, inclusiv verificarea originii acestora, modului de marcare a ouălor, în sensul de a nu proveni din ferme supuse restricţiilor; documentele însoţitoare, care trebuie să ateste originea şi conformitatea loturilor de ouă cu cerinţele legislaţiei Comunitare relevante; respectării cerinţelor generale şi specifice de igienă.

V. Rohianu