Parastas şi depuneri de coroane de Ziua Eroilor

Scris de Vasile Gherman, 05 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

De Ziua Înălţării Domnului, sărbătoare creştină, care comemorează Înlţarea la cer a lui Iisus din Nazaret, la 40 de zile după Înviere, celebrăm Ziua Eroilor. Este sărbătoarea naţională a poporului român, în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor) se sărbătoreşte anul acesta la 6 iunie.

La Şomcuta Mare, manifestările vor începe joi, 6 iunie, la ora 13.00, la monumentul eroilor din centrul oraşului. Gheorghe Buda, primarul oraşului Şomcuta Mare, a declarat că de Ziua Eroilor se va organiza un parastas, un ceremonial de depuneri de coroane şi un moment artistic susţinut de un grup de elevi ai Liceului Teoretic „Ioan Buteanu” şi de corul „Glasul Chioarului” din Şomcuta Mare. Sunt invitaţi reprezentanţi ai Protopopiatului Chioar, conducerea Liceului Teoretic „Ioan Buteanu” şi dascăli din cadrul unităţii de învăţământ, reprentanţi ai Poliţiei, ISU, ai Centrului de Refugiaţi,

La 2 mai 1995, Parlamentul României a adoptat o lege conform căreia Ziua Înălţării Domnului a fost declarată „Ziua Eroilor”. Ziua Înălţării Domnului a fost desemnată Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească, prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001. Totodată, legea din 2003 privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război a proclamat sărbătoarea Înălţării Domnului, drept Sărbătoare Naţională a poporului român.

V. Gherman