O delegaţie a Parlamentului European a efectuat o vizită în Maramureş

Scris de Lia Bradeanu, 22 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

O delegaţie a Parlamentului European a ajuns, în seara zilei de miercuri, 20 septembrie, în Maramureş. Anterior au fost efectuate vizite la Salina, Turda dar şi la obiective importante din Cluj. La invitaţia primarului Gabriela Tulbure, prima oprire a reprezentanţilor PE în judeţul nostru a avut loc la Seini, unde au vizitat staţia de biogaz. Seara s-a încheiat cu o întâlnire la care au fost invitaţi să participe oameni de afaceri din Maramureş.

În cursul dimineţii de joi, 21 septembrie, Viorica Dăncilă, europarlamentar, membru în Comisia REGI S&D, alături de eurodeputatul Constanze Krehl, coordonatorul Grupului Socialiştilor în Comisia REGI din Parlamentul European, europarlamentarul german Kerstin Westphal, membră în Comisia REGI şi Rasa Rudzkyte, (Lituania), administrator în cadrul secretariatului REGI S&D au făcut o vizită de lucru în cabinetului preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

Vizita oficială a coincis şi cu prezenţa în Maramureş a ministrului Turismului, Mircea Titus Dobre, sosit în judeţ pentru dezbaterea publică pe Legea Turismului.

Au fost prezenţi şi prefectul de Maramureş, Vasile Moldovan, subprefectul Alexandru Cosma, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Doru Dăncuş, primarul oraşului Seini, Gabriela Tulbure, inspectorul şcolar general, Ana Moldovan, consilierul judeţean Liliana Moga, inspectorul şcolar pe proiecte cu finanaţare europeană, Adriana Meşter, dar şi administratorul firmei Micral Expert, Crina Chilat.

Eurodeputatul Viorica Dăncilă a subliniat faptul că, în această vizită în Cluj şi Maramureş a insistat să îi fie alături şi Constanze Krehl, europarlamentar german, care se află din anul 1991 în Parlamentul European şi are un cuvânt greu de spus în cadrul Grupului Socialiştilor în Comisia REGI.

”Am insistat să vină colegele mele cu mine pentru a le arăta frumuseţile acestor locuri şi, totodată, să creăm o legătură între Maramureş şi o regiune din Germania. Consider că, dincolo de proiectele europene ar fi benefică o prietenie între regiuni. Să ţinem cont de faptul că, în Maramureş trăiesc etnici germani, motiv pentru care ne putem gândi la proiecte comune legate de sănătate, cultură, sport etc. Şi este important ca, la nivelul Parlamentului European, să nu milităm doar noi pentru România, ci şi colegii eurodeputaţi, care au avut ocazia să vadă aceste zone speciale”, a declarat europarlamentarul Viorica Dăncilă.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea a întărit spusele europarlamentarului român, arătând că, în ultima perioadă, judeţul Maramureş a încercat să facă cât mai multe parteneriate, protocoale şi înfrăţiri cu diverse regiuni din Europa.

”Ne interesează în mod deosebit să ne înfrăţim cu o regiune din Germania. Am promovat foarte mult Maramureşul şi la târgurile de turism de la Berlin şi o înfrăţire cu o comunitate din Germania ar fi benefică pentru noi”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea.

Eurodeputatul Constanze Krehl, coordonatorul Grupului Socialiştilor în Comisia REGI din Parlamentul European s-a declarat plăcut surprinsă atât de regiune, cât şi de primirea călduroasă de care a avut parte în Cluj şi în Maramureş.

”Sunt convinsă că voi găsi o regiune germană care să dorească să se înfrăţească cu Maramureşul, pe mine m-aţi cucerit prin căldura oamenilor şi tot ce am văzut aici. Între România şi Germania au existat mereu legături şi parteneriate puternice, pe care dorim să le fructificăm şi în continuare. În ceea ce priveşte politica de coeziune, România este un contributor net şi de aceea avem nevoie de proiecte de succes, pe care să le susţinem în Parlamentul European”, a arătat Constanze Krehl.

Şi ministrul Turismului a avut o remarcă aparte la adresa judeţului Maramureş, pe care a spus că de 30 de ani îşi propune să îl viziteze, însă a ajuns acum, odată cu dezbaterea publică pe Legea Turismului.

”Am învăţat despre Maramureş întâi din poveşti, având chiar un coleg secretar de stat din acest judeţ (n.r. Bogdan Tomoiagă), dar acum văd că povestea este reală. Dorim să promovăm atât Maramureşul, cât şi întreaga ţară, deoarece, potrivit statisticilor, cei mai mulţi turişti străini care ne vizitează sunt din Germania, iar pe locurile doi şi trei sunt la întrecere vizitatorii din Austria şi Franţa”, a arătat ministrul Turismului. Ministrul Dobre a precizat că unul din obiectivele principale ale Ministerului Turismului este acela de a dezvolta turismul rural în România.

La finalul vizitei, delegaţia de europarlamentari din Comisia REGI a Parlamentului European, alături de reprezentantele Maramureşului au pornit într-o vizită în judeţ, fiindu-le prezentate obiective turistice din Baia Mare, Săpânţa, Sighetu Marmaţiei, Onceşti, Bârsana şi Vişeu. Pentru seara zilei de joi, 21 septembrie, a fost stabilită o întâlnire cu reprezentanţii UAT-urilor din Maramureşul istoric.