Moţiunea de cenzură a fost respinsă

Scris de Mioara Maxim, 23 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

PNL anunţă că va organiza un lanţ uman în jurul Parlamentului, joi, de la ora 11, când începe dezbaterea moţiunii de cenzură, şi îi invită pe cei nemulţumiţi de politicile economice ale Guvernului şi de preconizatele modificări din justiţie să se alăture manifestaţiei organizate de liberali.

UPDATE 14:00 Votul la moţiunea de cenzură s-a încheiat. Moţiunea a fost respinsă. Pentru moţiune ar fi votat 156 de parlamentari, dar pentru a trece, era nevoie de 234 de voturi în favoarea moţiunii. Au fost 148 de semnături, astfel opoziţia se laudă că au fost cu 11 voturi peste numărul semnatarilor.

UPDATE 13:15 Dezbaterile s-au încheiat mai repede decât era preconizat şi a început deja votul la moţiunea de cenzură.  Votul a început cu citirea listei membrilor Guvernului care sunt şi parlamentari şi care au spus că nu votează.  Parlamentarii social-democraţi au stat în sală doar în timpul discursului lui Tudose.

UPDATE 12.06: Premierul Tudose şi-a încheiat discursul. Reprezentanţii PSD părăsesc din nou sala. În frunte cu Ludovic Orban, mii de oameni protestează în faţa Parlamentului. Potrivit estimărilor sunt 5.000 de protestatari.

UPDATE 11.45: Premierul Mihai Tudose acuză opoziţia pentru demersul „populist”, după care trece în revistă realizările Guvernului în domeniile sănătăţii şi educaţiei.

„Acesta este primul an când manualele şcolare au fost gata la timp, la începutul şcolii. Am finalizat construirea a 46 de grădiniţe, s-au făcut progrese semnificative în ceea ce priveşte învăţământul dual, unde am reuşit să realizăm peste 200 de clase. Am acordat transport gratuit pentru toţi studenţii, pe calea ferată. Am lansat programul „România angajează”, prin acest program sprijinim pe toţi cei care doresc să îşi găsească un loc de muncă”, a declarat premierul Mihai Tudose.

UPDATE: Parlamentarii PSD au revenit în sală în timpul discursului susţinut de premierul Tudose. Între timp, în sală au intrat şi Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

UPDATE 11.22 Parlamentarii USR au iniţiat un protest în Parlament, chiar în ziua moţiunii de cenzură. Cei de la USR s-au strâns iniţial la uşa preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea şi i-au aşteptat pe liderii PSD să plece către şedinţa din plen.

Parlamentarii USR şi-au pus la mână banderole albe cu linii paralele negre. Ei susţin că aceste banderole simbolizează statul paralel şi lupta pentru normalitate cu o putere politică despre care ei susţin că luptă cu armele guvernamentale împotriva ordinii fireşti în stat.

”Noi, cei de la USR, alături de cetăţeni suntem statul real, statul paralel cu ceea ce înseamnă politicienii care luptă împotriva statului de drept”, a spus Dan Barna, preşedintele USR.

UPDATE 11.20 A început dezbaterea moţiunii de cenzură, iar parlamentarii PSD au părăsit sala de plen.

Câteva sute de oameni s-au strâns în jurul Palatului Parlamentului. Manifestanţii au pancarte cu mesaje precum „Justiţie, nu corupţie”, „Dragnea, te aşteaptă DNA”, „Dragnea, nu uita, ţara nu-i moşia ta”, „PSDragnea: În campanie mumă, la putere ciumă”. Liderul PNL Ludovic Orban a ieşit să salute protestatarii.

UPDATE 11.05: Premierul Mihai Tudose şi mai mulţi membri ai Cabinetului său sunt în sala de plen, în care se dezbate şi se votează moţiune de cenzură depusă de PNL.

Sunt prezenţi, la începutul şedinţei, 274 de parlamentari.

UPDATE: Un protest pe roţi este anunţat pentru joi, ora 11.00, în jurul Palatului Parlamentului. În acelaşi timp, în Parlament va fi votată moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose, iar liberalii vor forma un lanţ uman în jurul clădirii.

Protestul inedit a fost anunţat pe Facebook. Participanţii sunt aşteptaţi în jurul orei 10.30, pe Calea 13 Septembrie, cu maşini, motociclete şi biciclete, urmând ca la ora 11.00 să plece în jurul clădirii, cu 10 kilometri pe oră, pe prima bandă.

 

Liberalii precizează că s-au consultat în ultimele zile reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor şi cu organizaţii neguvernamentale civice pe tema ”modului dezastruos” în care PSD conduce ţara şi îi invită acum să susţină protestul PNL.

 

Membrii Birourilor Permanente Reunite au decis, miercuri, ca moţiunea de cenzură să fie dezbătută şi supusă votului plenului Parlamentului joi , începând cu ora 11.00. Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL a fost citită, luni, în plenul reunit al Parlamentului, de deputatul PNL Dan Vîlceanu, liberalii solicitând retragerea încrederii acordată guvernului Tudose, pentru a opri distrugerea economiei şi scoaterea României din UE.