Mistreţii în atenţia miniştrilor de la Bucureşti

Scris de Vasile Gherman, 20 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Eveniment important desfăşurat la Mireşu Mare. Cauza fiind distrugerile provocate în agricultură de animalele sălbatice. Oamenii s-au întâlnit cu ministrul secretar de stat al Agriculturii, Dumitru Daniel Botănoiu şi ministrul Apelor, Ioan Deneş.

Fermieri, primari din Chioar şi Codru, consilieri locali, vânători, silvicultori, s-au adunat la Mireşu Mare pentru o dezbatere despre pagubele cauzate de porcii mistreţi, culturile agricole şi modificările aduse Legii vânătorii. De la Şomcuta Mare au participat la dezbateri primarul şi viceprimarul oraşului, consilieri locali, dar şi fermieri din localităţile aparţinătoare.

Discuţiile s-au purtat în prezenţa ministrului Apelor şi Pădurilor, a secretarului de stat în Ministerul Agriculturii: Dumitru Daniel Botănoiu, a directorului general Romsilva, dar şi a reprezentanţilor serviciilor din agricultură. Alături de aceştia au mai fost prezenţi la dezbateri  subprefectul judeţului şi un grup de parlamentari maramureşeni. Miniştrii prezenţi au subliniat că Legii vânătorii a fost blocată de preşedintele ţării, însă modificările aduse respectă principiul: paguba produsă de stat este plătită de stat.

„Odată intrată în vigoare Legea vânătorii, dosarele de despăgubiri pentru pagubele cauzate de porcii mistreţi nu vor mai fi plimbate între instituţii. Va trebui ca fermierul să facă dovada că este proprietarul terenului pentru a putea beneficia de despăgubiri”, a precizat ministru Ioan Deneş. „Nu pun animalul mai presus de om. Când porcul dirijează circulaţia şi ursul îţi bate în geam, e nevoie să iei măsuri urgente: să acorzi despăgubiri şi să te ocupi de animale. Noi asta am făcut. Am modificat Legea reproducerii la porcul mistreţ, am modificat Legea  vânătorii, precum şi alte legi, însă toate acestea au fost blocate de şeful statului. Legea vânătorii a fost întoarsă în parlament, iar în 13 mai a primit avizul comisiei pentru agricultură”, a declarat Dumitru Daniel Botănoiu.

V. Gherman