Ministrul Dialogului Social s-a întâlnit cu reprezentanţii sindicatelor, patronatelor şi ai ONG-urilor din Maramureş

Scris de Lia Bradeanu, 20 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Vineri, 20 octombrie, ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, a efectuat o vizită de lucru în Maramureş, având întrevederi atât cu oficialităţile locale, sindicatele şi patronatele, dar şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din judeţ.

Alături de ministrul Gabriel Petrea s-au aflat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, prefectul judeţului Maramureş, Vasile Moldovan şi secretarul de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, Cosmin Butuza.

Gabriel Petrea a arătat că îşi doreşte să plece din Maramureş cu o idee deja formată pe cele două proiecte de lege, respectiv cel privind modificarea Legii dialogului social 62/2010 şi Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea HG 1260/2001 privind sectoarele de activitate. La întâlnirea de la ora 10.00, cu sindicatele şi patronatele a subliniat faptul că îşi doreşte ca aceste proiecte să se apropie de forma finală.

 

”Am plecat de la un principiu simplu pe care toate confederaţiile sindicale şi patronale ni l-au prezentat, respectiv faptul că, din anul 2011, de când Legea este în vigoare, contractele colective de muncă semnate cu sindicatele a scăzut. Există o nevoie în societate pentru a reveni la negocierea colectivă la nivel de sector, plecând de la realitatea din ziua de azi. Aceasta ne arată că este nevoie de forţă de muncă calificată, că trebuie asigurate muncitorilor drepturi egale, că trebuie să existe un nivel de salarizare care să le asigure bunăstarea. Încercăm să redefinim sectoarele de activitate plecând de la nevoile angajaţilor din acel sector, fără să le mai amestecăm cum erau până acum, un exemplu fiind Sectorul cultură, tipografie şi mass-media. De asemenea am definit foarte clar ce înseamnă reprezentantul salariaţilor, el fiind denumit în lege, dar fără să se specifice că este ales în mod direct de angajaţi, prin vot secret. Am definit modul în care se negociază, am redefinit negocierea contractelor colective de muncă, am stabilit echivalenţă între organizaţia sindicatelor şi cea a patronatelor. Fiind parteneri de dialog, este normal ca aceştia să aibă aceleaşi condiţii, motiv pentru care am întărit dialogul bipartit. La nivel european se merge pe un astfel de dialog, unde influenţa statului este minimală. Este ceea ce ne dorim şi noi, ca statul să intervină doar atunci când există neînţelegeri între parteneri, respectiv între confederaţia sindicală şi confederaţia patronală. Aşteptăm de la dumneavoastră, în cel mai scurt timp, propunerile pentru a modifica aceste legi. Noi susţinem sindicalizarea, deoarece considerăm că atunci când există înţelegere între un patronat şi un sindicat avem pace socială”, a declarat Gabriel Petrea.

Reprezentanţii sindicatelor au expus puncte de vedere pe aceste proiecte, unii dintre aceştia arătând că aşteaptă ca nu sunt de acord cu actuala Lege a Dialogului Social, 62/2010 şi cer chiar abrogarea acesteia. Totodată, au cerut ministrului Dialogului Social să apere liderii sindicali care îşi fac treaba, iar pe cei care nu reprezintă interesele salariaţilor să îi sancţioneze.

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a vorbit despre spitalele aflate în subordinea consiliilor judeţene sau a consiliilor locale, arătând că aici lucrurile se complică, deoarece nu poate nimeni să impună unui Consiliu Judeţean sau Consiliu Local ce act sau hotărâre să adopte.

”Mi-e greu să cred ca toate consiliile locale sau judeţene să adopte o hotărâre identică, deoarece astfel de lucruri se dezbat, există puncte de vedere diferite şi nu poate fi impus nici unei entităţi un contract încheiat cu Ministerul. Cred, însă, că fiecare autoritate locală îşi doreşte o bună salarizare şi condiţii mai bune de viaţă pentru toţi cetăţenii. Sănătatea reprezintă, cel puţin pentru Consiliul Judeţean Maramureş, un aspect extrem de important. Şi am făcut eforturi pentru ca cele două spitale aflate în subordinea Consiliului Judeţean, Spitalul Judeţean şi Spitalul de Boli Infecţioase, să aibă toate condiţiile pentru a-şi desfăşura activitatea la standarde cât mai înalte şi să fie satisfăcute toate cerinţele”, a conchis Zetea.

În cea de-a doua întâlnire, unde ministrul Gabriel Petrea s-a întâlnit cu organizaţiile neguvernamentale din judeţ, s-au dezbătut problemele pe care ONG-urile le întâmpină în momentul aplicării pentru proiecte, arătând că se doreşte crearea unui cadru larg pe domenii, dar şi implicarea ONG-urilor în luarea deciziilor. Ministrul consideră că trebuie să existe o comunicare directă cu organizaţiile neguvernamentale, pentru a încuraja înfiinţarea acestora şi în mediul rural, marea majoritate existând, în prezent, în mediul urban.

”Vom încerca să rămânem într-o legătură cât mai strânsă pentru a crea cadru necesar pentru înfiinţarea de noi ONG-uri, iar cele deja existente să poată să se asocieze în reţele pe aceleaşi domenii de activitate. Am făcut o cercetare la nivel naţional cu privire la finanţarea ONG-urilor şi am observat că există o predilecţie de finanţare pe anumite domenii, dar printr-o comunicare mult mai eficientă putem să rezolvăm această problemă. Mai mult, în urma unei cercetări făcute în cursul anului trecut s-a observat că există peste 100.000 de ONG-uri înfiinţate la nivelul ţării, din care doar 40.000 au avut activitate”, a subliniat Petrea.