Ministrul Apelor şi Pădurilor a plantat arbori şi s-a lăudat cu mari investiţii în Maramureş

Scris de Vasile Gherman, 08 aprilie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Şomcuta Mare a fost gazda unei ample campanii de împădurire. La acţiunea demarată de Direcţia Silvică Maramureş şi Ocolul Silvic Şomcuta Mare, a fost prezent şi Ioan Deneş, ministrul Apelor şi Pădurilor, alături de directori ai Romsilva şi ai Apelor Române.

Din partea autorităţilor judeţene au fost prezenţi prefectul Vasile Moldovan, Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean, Autorităţile locale au fost reperezentate de primarul Gheorghe Buda, jandarmi şi elevi de la Liceul Teoretic „Ioan Buteanu”. Evenimentele de la Şomcuta Mare fac parte dintr-un amplu program ocazionat de prezenţa ministrului  în Maramureş, care a avut o întâlnire la Consiliul Judeţean, cu primarii unităţilor administrativ teritoriale, invitată fiind şi presa locală.

Maramureşul primeşte cea mai mare sumă din ţară

Ministrul Ioan Deneş face săptămânal vizite de lucru în câte trei judeţe ale României, „Am venit în mijlocul maramureşenilor pentru a aduce veşti bune şi a le spune că, Guvernul Dăncilă, pe lângă măsurile sociale pe care le are în vedere şi pe care le-a implementat (mărirea pensiilor şi a salariilor), va face investiţii în infrastructură, fie ea rutieră sau hidrotehnică. Anul acesta investiţiile prin ministerul pe care îl conduc, sunt cele mai mari din ultimii zece ani la nivel naţional. 517 milioane de lei. Acestea reprezintă lucrări hidrotehnice, iar aproximativ 200 de milioane de lei se vor investi în drumurile forestiere şi regularizare torenţi. Între judeţele României, cea mai mare sumă alocată a revenit Maramureşului. Acest judeţ a fost vitregit ani şi ani de zile de aceste investiţii atât de necesare. Suma alocată pentru lucrări hidrotehnice în judeţ este mai mare decât sumele totalizate în ultimii trei ani la nivel local. Astfel, din cei 800 de milioane de lei care reprezintă bugetul Ministerului la nivel naţional, 54,5 milioane de lei se alocă Maramureşului pe sistemul de gospodărire a apelor, 18,4 milioane lei s-au stabilit pentru păduri şi 1,73 milioane de lei pentru nutrienţi. Totalul care se va finanţa în judeţ este de 74,6 milioane de lei, aproape 10% din suma totală existentă la nivel naţional. Cu aceşti bani se vor amenaja 42,3 km albie de râu, 17,5 km vor reprezenta consolidări de mal, se vor realiza ziduri de sprijin pe o suprafaţă de 18,9 kilometri, vor fi executate 50 de praguri de fund şi căderi, în timp ce drumurile forestiere vor fi reabilitate pe o distanţă de 36 de kilometri”, a declarat ministrul Ioan Deneş.

V. Gherman