Măsuriş în trei zone din Baia Sprie

Scris de Vasile Gherman, 03 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Data de 4 mai este una importantă pentru crescătorii de oi din Baia Sprie. Aceştia s-au constituit în mai multe grupuri care vor forma trei stâni, fiecare cu peste 300 de capete.

Măsurişul este o mare sărbătoare a primăverii şi constă în formarea stânelor pentru perioada de vară, numirea ciobanilor şi măsuratul laptelui de la oile fiecarui crescator de animale. Laptele va fi transformat în brânză, caş, urdă, produse ce vor reveni, peste vară, fiecărui crescător. În funcţie de cantitatea de lapte măsurată, un gospodar va primi lapte (de mai multe ori pe an) pe care împreună cu ciobanii trebuie să-l mulgă atunci când este planificat. Primavara, când crescătorii vor să ducă oile la stână pentru păşunat, se strâng în grup şi se înţeleg pentru a forma o stână. Unul dintre ei este gazda (şeful) de stână care se ocupă de întreg procesul ce urmează în vara respectivă. Una dintre multele stâne din judeţ a fost constituită în zona Nyreş din Baia Sprie. Aici, gazdă de stână este Ioan Bîrda, care deţine 320 de oi, din care 210 sunt cu lapte, restul sunt sterpe. Alte zece familii din localitate şi împrejurimi s-au alăturat crescătorului băisprian, care au 140 de oi. Astfel, stâna lui Ioan Bîrda numără 460 de capete.

O altă stână este cea a lui Vasile Pop (Bazil), care adună an de an peste 300 de oi. Aici, atmosfera este una specială, gazda de stână ocupându-se intens ca invitaţii să meargă pe mai multe cărări acasă la finalul acţiunii.

A treia stână ete cea a lui Cozmin Pop din Şindreşti. Acesta face măsurişul în zona Borcut din Baia Sprie. Are 250 de oi, care în acest an au fătat 180 de miei. Majoritatea dintre ei i-au vândut la abator, 30 mieluşele frumoase le păstrează în turma de oi, iar restul îi valorfică de acasă. Stâna este întregită cu alte sute de oi de la prieteni şi vecini „În anul 1992 am început să ţin oi. Atunci aveam 20 de capete. Acum am ajuns aproape 300 şi continui să sporesc efectivele. Îmi place ceea ce fac şi sunt sprijinit de soţie şi cei doi băieţi. Măsuratul oilor este o zi specială care o marcăm an de an cu multă voie bună”, spune Cozmin Pop.

V. Gherman