Luptă împotriva traficului de persoane

Scris de Vasile Gherman, 19 octombrie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »


Până pe 21 octombrie, poliţiştii Compartimentului de Prevenire susţin activităţi de informare în unităţile de învăţământ maramureşene. O astfel de acţiune a demarat la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din municipiul Baia Mare, pentru a marca Ziua Europeană de luptă Împotriva Traficului de Persoane.

Astfel, 30 de elevi de clasa a XI-a au aflat ce este traficul de persoane, cine-l investighează, care sunt modalităţile de recrutare a victimelor, care sunt formele de exploatare, care este profilul victimei şi al traficantului şi câteva date statistice referitoare la acest fenomen. Activităţile de informare şi prevenire sunt cu atât mai necesare cu cât România este în continuare o ţară sursă a traficului de persoane.

„Elevii au aflat că în cadrul Poliţiei Române, structura de specialitate care desfăşoară activităţi investigative, de urmărire penală şi monitorizare a traficului de persoane este Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, în baza delegării procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Au aflat că există o linie TelVerde antitrafic, gestionată de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane: 0 800 800 676 unde apelanţii primesc informaţii cu caracter preventiv iar victimele sunt referite pentru a primi asistenţă şi protecţie. Poliţiştii au detaliat una dintre modalităţile de operare cel mai des folosite de traficanţi, în special pentru racolarea tinerelor fete din România. Este vorba despre metoda lover-boy. Împreună cu A.N.I.T.P-ul, Poliţia Română depune eforturi pentru identificarea timpurie a victimelor, o mai bună cunoaştere a situaţiei grupărilor de criminalitate organizată la nivel teritorial precum şi pentru cunoaşterea modurilor de operare şi trendurilor infracţionale”, spun surse din cadrul IPJ Maramureş.

V. Gherman