Lume bună la sâmbra oilor de la Borcut

Scris de Vasile Gherman, 17 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Agitaţie mare la măsurişul oilor fermierului Cozmin Ovidiu Pop din Şindreşti. Crescători de ovine, preoţi, oficialităţi locale şi alţi invitaţi, au participat cu toţii la această mare sărbătoare a primăverii.

Pe o vreme ploioasă şi friguroasă, mulţime de oameni din oraş şi împrejurimi s-au îndreptat spre zona Borcut în Baia Sprie, unde a avut loc însâmbritul oilor. Glasul celor care se îndreptau spre stână se auzea în îndepărtare. Erau fericiţi că merg la măsuriş, strigătul de bucurie transmiţându-l şi celor care, din diverse motive, nu participau la eveniment. Unii mergeau pe jos, însă, cei mai mulţi cu mijloace de transport auto. Aşa cum este obiceiul credincioşilor, orice lucru important îl încep cu o sfântă rugăciune. Preoţii din Şindreşti şi Rus au oficiat rânduiala religioasă, după care a urmat acţiunea de muls, pentru stabilirea cantităţii de lapte ce va fi transformat în brânză, caş, urdă care va reveni peste vara fiecărui crescător. A trecut aproape două ore până când s-au muls toate cele 370 de oi, după care cu toţii s-au deplasat în faţa colibei, unde s-au aflat recipienţii în care s-a măsurat laptele. Rând pe rând, crescătorii de animale au venit cu găleţile cu laptele în faţa şefului de stână, unde s-a făcut măsurarea lui, făcându-se înscrisurile necesare. Fiecare crescător va primi caş şi urdă în mai multe etape care vor urma. Producţia pe care o va primi fiecare crescător este în funcţie de cantitatea de lapte avută la măsuriş. După un litru de lapte fiecare va primi 10 kilograme de brânză. Pe rândul al doilea, după un litru de lapte fiecare crescător va primi 5 kilograme de brânză şi tot aşa până în toamnă când, pe 16 noiembrie, se împart oile acasă. Se vor face două tratamente şi două îmbăieri. În total se va plăti 90 de lei de oaie şi se va aduce la stână 2 kilograme de făină de mălai pentru fiecare oaie. Gazda de stână le-a transmis crescătorilor de ovine să vină la timp după caş şi urdă ca să nu se învechească.

Printre crescătorii de ovine s-a aflat şi Traian Chira, în vârstă de 78 de ani. Deşi trecut bine de prima tinereţe, continuă să ţină oi. Are cinci capete, dar bune. A muls 4,8 litri de lapte şi este mulţumit. Cozmin Ovidiu Pop are 250 de oi, care în acest an au fătat 180 de miei. Majoritatea dintre ei i-au vândut la abator, 30 mieluşele frumoase le păstrează în turma de oi, iar restul îi valorfică de acasă. „În anul 1992 am început să ţin oi. Atunci aveam 20 de capete. Părinţii mei au avut câteva oi pentru necesarul gospodăriei, iar eu mergeam când eram mic la oi. Aveam pământ în zona Izvoare unde păşteam animalele, iar eu am prins mare drag de ele, an de an fiind acolo şi stăteam cel puţin o săptămână la stână. Acum mă ajută la muncă soţia Simona şi cei doi băieţi Bogdan şi Paul. Uneorimai apelez la anumiţi oameni care pasc şi mulg oile. Toată afacerea o fac cu fondurile personale, iar din subvenţia primită de la stat, îmi achit jumătate din cheltuielile cu îngrijitul oilor pe vară. Produsele obţinute sunt ecologice şi foarte cautate” spune crescătorul Cozmin Ovidiu Pop. Oieritul este una dintre cele mai profitabile activităţi din sectorul zootehnic. Era profitabil în trecut, iar acum este mult mai bine pentru că se primesc două feluri de subvenţii dintre care una foarte consistentă. Pentru uni, creşterea oilor este o pasiune, pentru alţii un bun prilej de a face venituri la bugetul familieie. Indifernt cum e tradiţia trebuie continuată spre folosul tuturor.

V. Gherman