În sprijinul alegătorilor maramureşeni

Scris de Vasile Gherman, 24 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Duminică, 26 mai, au loc alegerile europarlamentare şi referendumul pentru justiţie. Dacă pentru alegerile europarlamentare lucrurile sunt destul de clare şi alegătorii ştiu ce au de făcut, pentru referendum situaţia a devenit mai complicată. Motivul fiind întrebările puse, care, în opinia multora, sunt mai greu de înţeles pentru omul simplu. Astfel, venim în sprijinul lor şi le „traducem” cam cum stau lucrurile.

În secţile de votare există două liste, una pentru alegerile europarlamentare şi una pentru referendum. Când intraţi în secţie trebuie să prezentaţi cartea de identitate şi să precizaţi dacă doriţi să vă exprimaţi prin vot opinia pentru ambele scrutine sau doar pentru unul. Ulterior, un membru al biroului electoral o să vă înmâneze buletinele, iar dumneavoastră va trebui să semnaţi pe lista fiecărui scrutin la care participaţi. De precizat aici, ar fi faptul că puteţi să vă exprimaţi votul doar pentru alegerile europarlamentare sau doar pentru referendum, iar în acest caz veţi semna doar pe lista respectivă, în dreptul numelui dumneavoastră. Dacă ulterior vă răzgândiţi şi doriţi să vă exprimaţi votul şi pentru celălalt scrutin puteţi să reveniţi la secţia de votare, conform programului de funcţionare.

Dacă doriţi să votaţi la ambele scrutine, veţi primi trei buletine de vot. Primul bulletin este pentru alegerile europarlamentare unde, în interior, veţi găsi listele de candidaţi ale fiecărui partid, iar celelalte două buletine sunt pentru referendumul naţional, adică câte un buletin pentru fiecare întrebare. Trebuie să ştiţi că nu sunteţi obligaţi să răspundeţi la ambele întrebări, însă sunteţi obligat să introduceţi în urne ambele buletine de vot.

„La scrutinul electoral din 26 mai, alegătorul cu drept de vot, care optează pentru referendumul naţional este obligat să ia ambele buletine, chiar dacă acesta doreşte să răspundă doar la o singură întrebare. Ambele buletine se vor introduce în urne. Precizez că listele sunt distincte, respective o listă este pentru europarlamentare, iar cealaltă listă este pentru referendumul naţional. Cine intră în secţia de votare şi vrea să participe la ambele procese electorale va primi trei buletine de vot”, spune purtătorul de cuvânt al BEJ Maramureş Dan Bucă.

Pentru ca referendumul să fie valid, 30% dintre alegători trebuie să se prezinte la urne, iar un sfert dintre aceştia trebuie să se pronunţe explicit în favoarea unei opţiuni. Fiecare scrutin, în parte, va fi monitorizat prin Sistemul Informatic folosit de Autoritatea Electorală Permanentă.

Nu aveţi voie să fotografiaţi sau să filmaţi buletinele de vot!

Nu aveţi voie să plecaţi cu ştampila, pe care scrie „VOTAT”, acasă!

V. Gherman

  1. Fara PSDragnea a spus: 25 mai 2019, ora 20:29

    Sper ca Maramuresenii sunt suficient de inteligenti pentru a sloicita toate cele 3 buletine de vot iar cu parola DA initiat de Dl Presedinte sa avem speranta de a da un vot de blam coalitiei total corupte PSDragnea-ALDE.Astfel avem speranta pentru schimbare iar dupa Dumineca fierbinte cu votul cetatenilor avem speranta de a trimite la RACOARE bine meritata cel mai hulit infractor sef din Romania,talharul care fura inclusiv de la copii Liviu dragnea din Teleorman.