Grigore Man a fost condus pe ultimul drum

Scris de Vasile Gherman, 06 februarie 2012 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Jale multa, lacrimi si durere au fost, ieri, la inmormantarea profesorului si omului de cultura Grigore Man. Familia, prieteni, cunoscuti, fosti colegi, oameni ai literelor, vecini, oficialitati judetene, inclusiv prefectul Sandu Pocol, dar si autoritati locale, printre care si primarul Vasile Dorin Pasca, l-au condus pe ultimul drum.

Lumea adunata la capela ortodoxa a Bisericii cu hramul „Pogorarea Duhului Sfant” (cea de zidarie din centrul orasului) a suferit din cauza pierderii unui suflet atat de bun. Un prieten de exceptie. Randuielile bisericesti de comemorare si inmormantare au fost oficiate de un sobor de sase preoti, in mijlocul caruia s-a aflat vicarul Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, Vasile Augustin, care a rostit un profund cuvant de invatatura duhovniceasca si de ramas bun celor intristati.

Totodata, a transmis mesajul de compasiune al arhiepiscopului Justinian Chira si al episcopului Justin Sigheteanul. Cei care l-au cunoscut s-au impacat cu greu cu gandul ca Grigore Man a fost chemat la Domnul pentru a fi alaturi de prietenii si colegii lui dragi trecuti in lumea celor vesnici: Vasile Latis, Ioan Filip, Ioan Burnar, Gheorghe Roman, V. R. Ghenceanu si altii care, de acolo din Ceruri, vor veghea impreuna si se vor ruga pentru toti cei pe care i-a lasat indurerati si nelinistiti in viata aceasta pamanteana.

Maramuresul ramane mai sarac

Fostul director al Muzeului Judetean de Istorie Maramures si fost inspector general scolar al ISJ Maramures, Grigore Man a murit intr-o deflagratie generata de centrala termica a locuintei sale din Suciu de Sus. Potrivit informatiilor date de lucratorii Pichetului de Pompieri Targu Lapus, Grigore Man a verificat starea in care se afla microcentrala, a intrat in incaperea in care se afla amplasata aceasta, moment in care a izbucnit o puternica explozie. Un perete s-a prabusit peste el provocandu-i leziuni puternice la cap si membrele inferioare. Grigore Man a fost resuscitat fara succes mai bine de o ora de catre echipajele SMURD, Descarcerare si Serviciul Judetean de Ambulanta deplasate la fata locului.

Grigore Man obisnuia sa mearga la casa parinteasca din Suciu de Sus in fiecare weekend, fie singur, fie cu familia si prietenii. Vineri, 3 februarie, in jurul orei 15, a ajuns in localitate si a pornit centrala. A vorbit cu cativa dintre vecini si chiar le-a dus ziarele sa citeasca. Cu putin timp inainte de tragedie a fost chemat la un vecin sa serveasca o cafea, insa a spus ca mai are ceva treaba de facut si apoi va merge. Din pacate, nu a mai ajuns. Firul vietii s-a intreupt prea devreme pentru omul de cultura si de mare caracter nascut in urma cu 71 de ani.

Grigore Man s-a nascut pe 12 aprilie 1941 la Tarlisua, judetul Bistrita-Nasaud, a absolvit Liceul „Petru Maior” din Gherla, Facultatea de Filologie din cadrul Universitatii Bucuresti. A profesat la :coala cu clasele I-VIII din Tautii de Sus, Grupul :colar Auto Baia Sprie, a fost inspector adjunct si inspector scolar general al Inspectoratul :colar Judetean Maramures, director general al Muzeului Judetean de Istorie Maramures. O buna bucata a vietii sale, mai ales dupa ce s-a pensionat, si-a petrecut-o cu condeiul in mana, fiind astfel autor a mai multor carti, dintre care amintim: „Biserici de lemn din Maramures”, „Simboluri sacre si profane”, „La portile sacrului”, Sapanta”, „Litiera cu muze” etc.

Odata cu disparitia sa, Maramuresul, si in special Tara Lapusului, si urbea de la poalele Gutinului, raman mai sarace.

„A reprezentat Baia Sprie la nivel inalt si va fi greu de inlocuit”

Comunitatea baispriana a beneficiat de foarte multe privilegii din partea profesorului Grigore Man. In ultimii ani a incercat, alaturi de administratia locala, sa puna in valoare bogatiile naturale ale zonei, sa infiinteze un muzeu de mineralogie, sa puna in circuitul turistic zonele miniere si multe altele. Din pacate, nu a mai reusit sa-si continue activitatea, insa va fi mereu in amintirea oamenilor si va fi prezent prin cartile lasate in urma, pe care fiecare dintre noi are posibilitatea sa le citeasca. „Regret disparitia fulgeratoare a profesorului Grigore Man. A fost unul dintre oamenii care a reprezentat orasul Baia Sprie la nivel inalt si va fi greu de inlocuit. Pacat ca a disparut asa de repede dintre noi. Cu siguranta mai avea multe de facut”, a spus primarul Vasile Dorin Pasca.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!