Foştii angajaţi ai IPEG-ului îşi cer drepturile

Scris de Vasile Gherman, 27 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Aşa cum era de aşteptat, majorarea pensiilor stârneşete nemulţumiri în rândul celor care nu au beneficiat de această măsură luată de guvernanţi. Printre aceştia se află sutele de angajaţi ai IPEG-ului. O parte dintre aceştia au protestat azi la Casa de Pensii Maramureş.

Foştii angajaţi ai IPEG-ului sunt nemulţumiţi de faptul că lor nu li s-au recalculat pensiile în baza Legii 221 din 2018, deşi, susţin ei, au muncit toată viaţa în subteran. Este vorba despre foştii angajaţi de la IPEG, cei care făceau prospecţiuni geologice, conform declaraţiilor făcute de către Vasile Leş, fost lider de sidicat al muncitorilor. Acesta a spus că protestatarii s-au legat cu lanţuri de gardurile de la Casa de Pensii Maramureş şi vor continua acţiunea de protest până când se va rezolva problema.

Pensionarii cer, printre altele, demisia conducerii Casei Naţionale de Pensii, cea care în opinia lor se face vinovată de această situaţie, dar şi prezenţa în Maramureş a Premierului Viorica Dăncilă. La nivel de Maramureş sunt afectati de aceasta măsură circa 200 de persoane, iar la nivel naţional aproximativ 1000. Muncitorii care au lucrat în sbteran la IPEG au avut condiţii mult mai grele de muncă decât ortacii de la exploatările miniere. Ei au fost cei care au „săpat” primii în subteran, au deschis drumul colegilor de suferinţă de la exploatări, care au intrat să „scoată” zăcămintele pe care le-au descoperit cei de la IPEG. Pericolul i-a pândit la tot pasul şi, pe unii şi pe alţii, însă, muncitorii de la IPEG au avut condiţii de lucru mult mai grele decât cei de la exploatări. Din lipsă de fonduri, utilaje şi utilităţi, au fost nevoiţi să lucreze rudimentar, uneori perforau pe uscat pentru că erau nevoiţi să facă planul (norma de lucru era mult mai mare, unerori triplă faţă de colegii de la exploatări) pentru a realiza un venit mai bun care să le asigure pâinea pentru familie. Nu-i normal ca această categorie de muncitori să nu beneficieze cel puţin de aceleaşi drepturile pe care le au cei de la exploatări. Noroc bun!

V. Gherman

  1. Bilan Vasile a spus: 02 iulie 2019, ora 18:54

    Mai este o categorie de pensionari care au muncit toată viaţă la pădure sa-u pensionat cu grupa a întâia. Şi nici ei nu beneficiază de această lege. Mă intreb de ce dacă scrie destul de clar că şi cei din grupă a doua de munca beneficiază pe urma legii.?