Echipa „Let’s Do It Romania” vrea sa mobilizeze 5.000 de voluntari pentru a curata judetul de gunoaie

Scris de Corina Sofran, 09 iulie 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Proiectul a inceput in Estonia in urma cu doi ani, iar dupa aceea in Lituania, Letonia si Slovenia

Un grup de oameni inimosi si o idee generoasa pot face minuni. Asa s-a intamplat in mai multe state, cand voluntarii au curatat tara de gunoaie intr-o singura zi. Exemplul lor a fost preluat si de romani si vor sa demonstreze ca se poate fac acest lucru si la noi.  „Let’s Do It Romania” este cel mai mare proiect de implicare sociala organizat pana in prezent in Romania, care isi propune curatarea mormanelor de gunoi generate de oameni in arealele naturale ale tarii, intr-o singura zi. Mai exact in data de 25 septembrie a.c.. Pentru a promova actiunea, echipa de coordonare a programului in Maramures a organizat o conferinta de presa. Au participat subprefectul Dorin Buda, reprezentanti ai Primariei Baia Mare, Garzii Ecologice, voluntari.

„Ne dorim ca prin acest proiect sa creem un soc in mentalul comunitatii. Speram ca autoritatile sa ne sprijine si sa avem alaturi de noi cat mai multi voluntari”, a spus Calin Crisan, membru in echipa de coordonare a programului in Maramures. El a mentionat ca proiectul „Let’s Do It” a inceput in Estonia in urma cu doi ani iar dupa aceea in Lituania, Letonia si Slovenia. In Romania se spera ca pe data de 25 septembrie sa fie mobilizati 250.000 de voluntari. „Este un obiectiv generos si poate greu de atins, acela de a curata tara de gunoaie intr-o singura zi. Insa s-a demonstrat ca se poate, realizandu-se deja in patru tari. Pentru eficienta actiunii si pentru a atinge acest obiectiv, in perioada 17-18 iulie va avea loc etapa de cartare a zonelor cu deseuri si determinarea compozitiei si a dimensiunilor lor”, a spus Crisan. Subprefectul Dorin Buda a salutat initiativa tinerilor implicati in aceasta actiune. „Suntem onorati sa fim implicati in acest proiect. M-as bucura daca si dupa actiunea de curatare a gunoaielor menajere va fi pastrata aceasta stare de fapt. Aveti tot sprijinul logistic si sper si cel financiar al Prefecturii si al Consiliului Judetean”, a spus subprefectul. El a punctat ca din pacate de „gunoaiele umane” e cel mai greu de scapat, mai exact cei care nu intretin curatenia si nu respecta mediul inconjurator sunt greu de adus pe drumul cel bun. Radu Bolchis, reprezentant al Primariei Baia Mare, a aratat ca proiectul nu va rezolva preblemele legate de curatenie, dar „va da un exemplu, va ajuta putin la componenta ecologica si institutionala prin flexibilitatea colectarii deseurilor. Harta care se va crea dupa identificarea depozitelor de gunoi va fi o harta de risc ce va fi luata in calcul pentru eliminarea deseurilor care se vor aduna in viitor”.

Autoritatile locale vor asigura saci menajeri, manusi, mijloace de transport, utilaje

Din echipa de voluntari face parte si Jenny Ball, o tanara din SUA, care a venit in Maramures in urma cu un an. „In tara mea voluntariatul este obligatoriu dar eu particip cu drag la actiuni de acest gen atat pentru destindere, cat si pentru dezvotarea personala. Proiectul Let’s Do It este un pas in dezvoltarea voluntariatului in Romania. Eu voi da o mana de ajutor si impreuna cu alti voluntari speram sa ne indeplinim obiectivul propus”, a spus Jenny, fiind felicitata pentru faptul ca a vorbit fluent in limba romana. Denisa Pintea, coordonator al echipei de voluntari, a indemnat societatile din Romania sa se implice in actiunea din aceasta toamna atat pentru a da o mana de ajutor la curatenie, dar si pentru a socializa cu angajatii. Adrian Dan Pop, coordonatorul programului in Maramures, a subliniat ca vor fi curatate toate zonele care nu sunt in proprietate privata, cu precadere zonele de agrement si cursurile de apa. Vor fi implicate si Apele Romane, Drumurile Judetene, specialisti ai Parcului Nantional Muntii Maramuresului. „~n Maramures asteptam in jur de 5.000 de voluntari. Numai in zona Borsa ni s-a garantat ca vor fi mobilizate 500 de persoane. Autoritatile locale ne vor ajuta cu saci menajeri, manusi, mijloace de transport, utilaje. Deseurile colectate vor fi reciclate, iar celelalte depozitate in rampele autorizate din judet”, a subliniat Pop. El a adaugat ca saptamana viitoare va incepe cartarea zonei. „Au fost realizate 24 de trasee impreuna cu colegii  din Bucuresti, studenti la Facultatea de Geografie. Se va realiza la inceput o harta provizorie, dar cartarea va continua pana la finele lunii august”. Pentru a mobiliza cat mai multa lume, echipa va organiza caravane de promovare a proiectului la primarii si in licee. Cei care doresc sa se alature echipei de voluntari se pot inscrie pe site-ul www.letsdoitromania.ro.

  1. vodka a spus: 09 iulie 2010, ora 17:20

    Dar in Baia Mare nu sint someri oameni care cauta de lucru sa vina straini sa ne fac curat ? ce lume am ajuns tigani care stau numa la cersit la munca cu ei sa vedeti citi vor merge la lucru .

  2. voluntar a spus: 10 iulie 2010, ora 13:27

    In Statele unite nu poti termina o facultate daca nu faci minim o luna de voluntariat.

    Hai sa nu mai dam vina pe altii(chiar daca ai perfecta dreptate) si sa ne apucam de treaba ! Noi trebuie s-o facem ! Noi o vom face !

    Let’s Do It !