TRAGEDIE pe Vaser

Scris de Anamaria Avram, 02 mai 2012 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Doi turisti din Cluj si-au gasit sfarsitul in apele involburate ale raului

Doi clujeni si-au pierdut viata in apele involburate ale Vaserului, iar alti trei au fost dati disparuti mai bine de doua ore. Autoritatile au fost in alerta luni, dupa ce un apel la 112 anunta tragedia. Turistii au facut rafting cu caiacul, insa pentru doi dintre ei cursa a avut un final dramatic.

Grupul compus din patru barbati si o femeie a ajuns in Maramures duminica dupa-amiaza. Clujenii s-au cazat la o pensiune din Viseu de Sus. Luni dimineata, la ora 07.00, au parasit cladirea, indreptandu-se inspre Valea Vaserului. Cei cinci au fost vazuti de localnici, intre orele 07.30 si 08.00, in apropiere de mocanita. Un echipaj de la Politia de Frontiera Maramures care i-a intalnit i-a sfatuit sa se intoarca. “Acestia le-au spus ca topirea zapezii de pe versanti a facut sa creasca debitul apei si ca in rau au fost instalate recent cascade artificiale si ca era foarte riscant sa se faca rafting. Politistii au subliniat faptul ca apa este rece si involburata, iar curentii sunt foarte puternici si ca nu sunt propice pentru asa ceva. Din pacate, cei cinci au hotarat sa-si continue traseul”, a relatat Dan Buca, purtator de cuvant la CJSU Maramures. Acelasi sfat l-au primit si de la oamenii care lucreaza pe mocanita, insa celor cinci nu le-a pasat. In jurul orei 17.00, alti turisti au observat caiacul de doua persoane plutind in aval. In acelasi timp, au observat la kilometrul 21 cadavrul unui barbat. La fel a fost si la kilometrul 22, unde a fost zarit cel de-al doilea trup neinsufletit. Martorii au sunat imediat la 112. Un echipaj format din trei pompieri de la Viseu de Sus a urcat in drezina in jurul orei 17.10 pentru a se deplasa la locatiile indicate de oameni. Intre timp, femeia si ceilalti doi barbati au fost cautati de autoritati.

Tinerii au fost audiati

vaser2

La un moment dat, cei trei clujeni au ajuns la baza unde se aflau deja echipaje de la Serviciul de Ambulanta si SMURD. Tinerii au fost preluati si transportati la Spitalul din Viseu de Sus pentru ingrijiri medicale. Unul dintre tineri, aflat in stare de soc, era fratele barbatului de 34 ani, decedat, iar tanara era prietena acestuia. Cadavrele au fost preluate de lucratorii Serviciului de Medicina Legala la ora 21.41 si duse la spital pentru efectuarea necropsiei. Cei trei, dupa ce si-au revenit, au fost condusi la sediul Politiei din Viseu de Sus, la ora 18.20. “Atat in cursul zilei de luni, 30 aprilie cat si astazi, 1 mai, o echipa de la Politia Viseu de Sus s-a deplasat la fata locului unde a demarat cercetarea pentru a stabili cu exactitate imprejurarile in care s-a produs accidentul. Pot sa va spun ca au fost identificati cei care si-au pierdut viata, este vorba despre Mihai Horatiu in varsta de 34 ani si Mircea Bogdan, de 32 de ani, ambii cu domiciliile in municipiul Cluj-Napoca. La momentul de fata se asteapta rezultatul raportului medico-legal al necropsiei”, a declarat comisar Gabriela Liahovici, de la IPJ Maramures.

Pozele au fost furnizate de turistii care au vazut cadavrele in albia raului