DJ 109f din Ţara Lăpuşului va fi reabilitat

Scris de Vasile Gherman, 11 februarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un nou contract de lucrări de infrastructură, cu finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) a fost semnat la Consiliul Judeţean Maramureş.

Alături de şeful administraţiei judeţene, Gabriel Zetea şi vicepreşedintele George Moldovan s-au aflat şi consilieri judeţeni, dar şi o parte dintre primarii din Ţara Lăpuşului. Sectorul de drum judeţean 109F, care se va reabilita, este situat de la limita cu judeţul Sălaj şi trece prin localităţile Baba, Drăghia, Coroieni, Vălenii Lăpuşului, Răzoare, Târgu Lăpuş (intersecţia cu DN 18B), Dămăcuşeni şi Rogoz (intersecţia cu DJ 171), şi are o lungime totală de 27,426 km. Valoarea contractului este de 68.366.775,17 lei fără TVA, iar durata de proiectare cu execuţie lucrări este de 540 de zile de la emiterea Ordinului Administrativ de Începere. Potrivit contractului, 180 de zile reprezintă etapa I – de proiectare, verificare şi obţinerea a autorizaţiei de construire, iar 360 de zile reprezintă etapa de execuţie efectivă a lucrărilor.

 

Un sfert din drumurile judeţene vor fi reabilitate

După cum spunea preşedintele Consiliului Judeţean Gabriel Zetea, prin această realizare se încercă a face în Maramureş o axă de transport de la nord la sud şi de la est la vest. „Acesta este al treilea contract de reabilitare drumuri pe care-l semnăm în ultima perioadă şi reprezintă o investiţie importantă pentru Ţara Lăpuşului, în condiţiile în care investiţiile de acest fel au întârziat foarte mulţi ani în judeţul nostru. Ţara Lăpuşului are nevoie de dezvoltare, iar acest lucru înseamnă, în primul rând, o infrastructură rutieră adecvată. În luna decembrie 2018 am semnat contractul de reabilitare a drumului judeţean care face legătura între Şomcuta Mare – Mireşu Mare şi Remeţi pe Someş, cu două săptămâni în urmă s-a semnat contractul de lucrări pentru Drumul Nordului, care va fi realizat prin finanţare europeană, iar acum semnăm proiectarea şi execuţia pentru un nou tronson de drum judeţean. Prin reabilitarea a cât mai multe tronsoane încercăm, practic, să facem o axă de transport de la nord la sud şi de la est la vest în Maramureş, pentru a da şansa maramureşenilor să circule pe drumuri cât mai bune. Practic, în 25 de ani, din reţeaua de 800 de kilometri de drum judeţean, în Maramureş s-a reuşit reabilitarea a doar 56 de km. Acum, prin PNLD, dar şi prin POR vom avea 200 de kilometri de drum reabilitat, cu o valoarea totală de peste 100 de milioane de euro şi trebuie să ne gândim ca aceste acţiuni ale administraţiei locale să fie continuate în mandatele următoare,” aspus preşedintele Gabriel Zetea.

 

Vor fi două benzi de circulaţie

Reprezentantul firmei executante a dat asigurări asupra calităţii lucrărilor şi a încadrării în termenele contractuale, iar directorul tehnic din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş, Vasile Şpan a punctat câteva din caracteristicile tehnice ale investiţiei. Lungimea totală a drumului este de 27,426 km, cu două benzi de circulaţie. Vor fi efectuate lucrări de terasamente, amenajări ale staţiilor de autobuz, refaceri şi consolidări acostamente, amenajări ale drumurilor laterale, amenajări şi refaceri ale trotuarelor, reabilitarea a şase poduri cu lungimi de la 6 la 49 m, relocări de reţele de energie electrică, gaze naturale, apă, canalizare; 85 de podeţe transversale, 65 de drumuri laterale şi 598 de podeţe şi accese la proprietăţi.