Directorul firmei din Sighet a fost retinut, iar procurorii au propus arestarea preventiva

Scris de Angela Sabau, 08 martie 2012 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Directorul Berg Sistem Gaz a fost retinut miercuri dimineata si prezentat in fata instantei cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile. Valer Faur este cercetat pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, distrugere din culpa cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. El a fost directorul firmei in perioada 2005-2007, cand au fost realizate lucrarile de la reteaua de gaz din Sighetu Marmatiei, unde au avut loc doua explozii in cursul lunii trecute, soldate cu un mort si mai multi raniti.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus la retinerea directorului societatii care distribuie gazul in localitatea Sighetu Marmatiei.

Valer Faur a fost prezentant ieri in fata magistratilor Judecatoriei Sectorului 5 cu propunere de arestare preventiva, fiind cercetat pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa a unei persoane si vatamarea corporala din culpa a 14 persoane, distrugere din culpa cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Acuzatiile vin dupa ce, in 19 februarie, intr-un club din localitate au avut loc doua explozii produse de acumularea de gaze, cauzata de defectiunea retelei de distributie a gazelor.

Diriginte de santier si responsabil de lucrari, urmariti penal

Odata cu directorul firmei, procurorii au mai luat masuri impotriva dirigintelui de santier si a responsabilului de lucrari. Astfel, Daniel Rasnoveanu, cel care a fost diriginte de santier, are interdictie de a parasi tara timp de 30 de zile, fiind cercetat si el pentru ucidere din culpa (o persoana), vatamare corporala din culpa (14 persoane) si distrugere din culpa cu consecinte deosebit de grave si fals in inscrisuri sub semnatura privata. De asemenea, Vasile Virlics, cel care a fost responsabil de lucrari in cadrul aceleiasi firme, este urmarit penal pentru aceleasi infractiuni.

Tot la aceeasi data, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui  imobil detinut de Valer Faur, precum si asupra imobilului detinut de Vasile Virlics.

Avocatii firmei asteapta sa se finalizeze cercetarile

Cristian Niculescu Tagarlas, unul dintre avocatii firmei Berg, spune ca 2010 este un moment foarte important pentru societate, aratand ca acesta este anul in care actualul actionariat a preluat firma. El a precizat ca, la momentul respectiv, firma a cerut un audit tehnic, care insa a relevat ca totul este conform si ca nu sunt probleme.

“Acum s-a dovedit ca nu a fost chiar totul conform, iar acest lucru inseamna ca firma a fost indusa in eroare”, a comentat el.

Tagarlas a mai spus ca, deocamdata, societatea asteapta sa se finalizeze probatiunea si ca e prematur sa vorbeasca despre o decizie legata de un proces impotriva fostului director.

Directorul a masluit documente?

Potrivit unui comunicat de presa, se pare ca directorul, dirigintele de santier si responsabilul de lucrari au masluit documentele pentru a acoperi neregulile de la lucrari si a le face sa para conforme cu proiectul. In aceste conditii, arata specialistii, defectiunile s-au transformat usor in fisuri si au permis acumularea de gaze.

“In probatoriul administrat pana in prezent se arata ca Valer Faur a fost directorul executiv al firmei in peerioada 2005-2007, iar prin natura atributiilor sale de serviciu avand competente in ceea ce priveste edificarea retelei de distributie a gazului metan in orasul Sighetu Marmatiei, a intocmit in fals documentele tehnice precum procese-verbale de receptie, procese-verbale de vicii ascunse si procesele-verbale de dare in functiune, atestand prin aceste acte ca lucrarile efectuate corespund calitativ si tehnic si respecta proiectele de executie”, se arata in documentul remis presei de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Astfel, procese-verbale intocmite de acesta vizeaza lucrari efectuate si date in folosinta in anii 2005-2006, iar prin aceste semnaturi   s-a atestat in mod nereal faptul ca lucrarile au fost verificate de comisia de receptie, iar acestea corespund proiectelor.

In probatoriu se mai arata ca prin nerespectarea proiectului de executie s-au creat conditii favorizante pentru fisurarea conductei de gaz care a fost constatata de organele de cercetare penala la fata locului, iar urmarea a fost producerea celor doua deflagratii.

Doua explozii, un mort si 14 raniti

Doua explozii au zguduit Sighetul in noaptea de 19 februarie, dupa ce o fisura la reteaua de alimentare cu gaz metan a permis acumularea de gaze in interiorul unei cladiri. Astfel, un club situat la subsolul cladirii a sarit in aer, ranind in prima faza sase fete care erau la toaleta. Au urmat cercetari la fata locului, insa, dintr-o greseala elementara, alimentarea cu energie electrica si gaz nu a fost intrerupta, iar la primele ore ale diminetii echipa de cercetare si proprietarul imobilului au fost victimele celei de-a doua explozii. Directorul firmei  a decedat in urma ranilor suferite, iar alti opt oameni au ajuns in spital cu arsuri de diferite grade. Cercetarile ulterioare au scos la iveala mai multe defectiuni la retea si multe lcurari facute neconform cu proiectul.

Magistratii au inregistrat pe rolul instantei propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile a lui Faur. La inchiderea editiei nu era luata o decizie in acest sens de judecatori. Vom reveni cu amanunte.