Deputatul Pavel Horj, ingrijorat de starea de nesiguranta din randul agricultorilor maramureseni

Scris de Sorina Moldovan, 09 septembrie 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La dezbaterea privind motiunea pe tema Agriculturii, liberalul maramuresean a subliniat necesitatea sustinerii acestui sector

Plenul Camerei Deputatilor a dezbatut, marti, motiunea simpla privind agricultura, initiata de grupul parlamentar al PSD+PC si intitulata „Agricultorii romani sufocati de importuri si falimentati de politica agricola a Guvernului Boc”. Printre cei care au luat cuvantul s-a numarat si deputatul PNL de Maramures, Pavel Horj, colegiul Borsa-Viseu. Acesta a aratat ca Agricultura si Dezvoltarea Rurala constituie pentru Romania una dintre cele mai importante ramuri ale economiei nationale. Cand un sistem este, in esenta, conditionat de factori climatici si economici aflati intr-o continua schimbare, trebuie sa se gaseasca mijloacele necesare pentru a se adapta efectelor acestor schimbari. „In aceste conditii, spune deputatul Horj, decizia administrativa reprezinta cel mai important factor de coordonare si autoreglare. In ceea ce priveste potentialul de productie al agriculturii, Romania este pe locul 2 dupa Polonia in randul celor 10 state central si est-europene care au aderat la UE in acest deceniu si pe locul 7 din 27”.

Potential agricol neexploatat, lipsa de programe specifice

Pe de alta parte, Romania, prin potentialul sau natural agricol ar putea acoperi necesarul de hrana pentru 50-60 milioane de locuitori. Cu alte cuvinte, putem afirma, cu indreptatit temei ca agricultura, in complementaritate cu industria alimentara si in extensie cu agro-turismul, poate reprezenta o resursa pentru cresterea PIB-ului si nu in ultimul rand, mentinerea stabilitatii politice si sociale, lucru nesesizat in preajma anului 1989 sau la actualii guvernanti.

„Inertia ministerului si lipsa de programe specifice care sa preintampine efectele negative ale masurilor fiscale aberante promovate de actualul guvern, cum este majorarea TVA-ului si reducerea subventiilor in agricultura, precum si pasivitatea autoritatilor la evaziunea fiscala din domeniul comercializarii produselor agricole, reprezinta actualitatea ministerului”, a subliniat Pavel Horj.

Teama si confuzie

Veniturile lor scad pe zi ce trece, normele europene creeaza teama si confuzie, fenomene precum inundatiile sau seceta le-au anulat eforturile, fara ca autoritatile sa gestioneze corect efectele. Asistam la o accelerare a cresterii preturilor la produsele alimentare, la cresterea importurilor si scaderea exporturilor, la dezechilibrul balantei comerciale, la saracia sistematica si sigura a agricultorilor, o categorie sociala care nu a cunoscut niciodata prosperitatea, iar implicarea MADR  nu s-a simtit aproape deloc in ceea ce priveste diminuarea factorilor de risc competitional, cu trimitere directa la concurenta facuta la noi acasa de catre producatorii si procesatorii agricoli din tarile invecinate, la categoria produselor de origine animala, vegetala si derivatele acestora. Cu toate ca alte guverne pun accent tot mai mare pe agricultura, la noi se poate vorbi de amputarea tuturor subventiilor de la bugetul national pentru agricultura. Asadar, agricultorii nu vor primi decat banii veniti din bugetul european. Nu numai pentru anul acesta dar, se pare, si pentru urmatorii 3 ani”, a subliniat deputatul maramuresean.

Exploatatiile zootehnice nu mai au nicio forma de sprijin

Saptamana trecuta, fermierii au iesit in strada sa-si strige nemultumirile. „~ntre ei nu se aflau nici domnul Porumboiu, nici domnul Niculae. Aceasta este, de fapt, Marea Taina a politicii de subventionare in agricultura a tuturor guvernelor”, se intreaba Horj. El spune ca exploatatiile zootehnice nu mai au nicio forma de sprijin si nicio forma de finantare. Fermele zootehnice, in special cele infiintate cu ajutorul programelor Sapard sau Fermierul, ar trebui sa beneficieze de finantare sau vor falimenta. Asta deoarece au contractat imprumuturi de la banci pentru cofinantare, piata este in scadere, iar castigul nu acopera nici plata ratelor. ~n aceste conditii, ce sa aleaga fermierul, finantarea in continuare a productiei sau sa asigure traiul zilnic al familiei sale?

Bine ca se cheltuie milioane de euro pentru dotarea birourilor!

Administratia Nationala a ~mbunatatirilor Funciare arunca milioane de euro pentru aparate de aer conditionat, faxuri, copiatoare, papetarie sau rechizite de birou, conform datelor despre achizitii, publicate pe site-ul institutiei.

In acest context, Pavel Horj arata ca „numai in acest an, s-au cheltuit aproape 20.000 de euro ca sa se repare copiatoarele si faxurile. Operatia s-a facut de doua ori, o data in martie si o data in mai, ca si cum acestea ar functiona pe banda rulanta. Poate vedeti ce se intampla acolo in calitate principal de ordonator de credite, domnule ministru!

*****

Pe de alta parte, Pavel Horj s-a referit, in discursul sau, si la evaziunea din domeniul produse­lor agricole si a celor de panificatie, subliniind ca „se manifesta in toata splendoarea ei inca din momentul declansarii re­col­tatului, cand mare parte din produse sunt vandute direct din camp, fara niciun act. Ulterior, acestea trec prin mai multe maini, pe un lant ex­trem de bine pus la punct, in care, la modul teoretic, se percepe TVA la fie­care faza. In realitate, TVA-ul nu se plateste, dar, la veriga finala, se cere re­turnarea lui de catre stat. Mai mult, o parte din produse (grau, orz, ra­pita sau porumb) iau direct calea expor­tului, cu acte fictive, in baza carora statul returneaza iarsi TVA evastionistilor. Cu alte cuvinte, pentru ca ordonanta de combatere a evaziunii fiscale sa-si faca efectele, ea ar fi trebuit aplicata inca de la inceputul lunii iunie, cand a inceput recoltatul la primele culturi de paioase”.

  1. taranist,de Maramures a spus: 09 septembrie 2010, ora 13:36

    Las-o mai moale,propune ceva in parlament pentru zona Borsa-Viseu,sustina prima intabulare de gratis in foste zone necooperatizate si incearca sa susti politica de centru-dreapta,nu socialist-liberal.