Iohannis a desemnat-o de Viorica Dăncilă să formeze noul Guvern

Scris de Mioara Maxim, 17 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că va chema începând de miercuri partidele la consultări, pentru ca situaţia politică generată de demisia Guvernului Tudose să nu ducă la efecte economice negative, anunţând că Mihai Fifor a fost desemnat premier interimar.

UPDATE 17.50: PSD-ul dispune de o majoritate şi atunci am decis să dau PSD-ului încă o şansă şi să desemnez persoana proppusă de PSD, pe doamna Dăncilă. Dar acum PSD-ul trebuie să performeze”, a declarat Klaus Iohannis. Şeful statului cere ca până la 1 februarie procedura de constituire a guvernului să fie finalizată.

UPDATE 16.45. Viorica Dăncilă a fost invitată la Cotroceni pentru o discuţie cu Klaus Iohannis.

UPDATE 15.41: Delegaţia UDMR a ieşit de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, iar la final, Kelemen Hunor a precizat că ei nu o cunosc pe Viorica Dăncilă, aşa că îşi doresc o discuţie cu aceasta, dacă va fi desemnată de Klaus Iohannis. Liderul UDMR a spus că în cazul unui răspuns favorabil, atunci o vor chema pe Viorica Dăncilă la o discuţie, înainte de a decide cum votează maghiarii din Parlament.

”Trebuie să vedem cu ce program de guvernare vine, care este lista miniştrilor şi multe, multe alte lucruri. Am spus că nu se poate ajunge la anticipate, cine ce visează, este doar un vis”, a declarat Kelemen Hunor

UPDATE 15.17: Traian Băsescu a mers la Cotroceni, la consultările cu Iohannis, cu două propuneri de premier din partea PMP: Siegfried Mureşan şi Eugen Tomac. Fostul preşedinte susţine că Iohannis nu riscă să fie suspendat dacă refuză propunerea PSD de premier.

UPDATE 14.40 Preşedintel Klaus Iohannis a lăsat să se înţeleagă, în consultările cu reprezentanţii USR, că este puţin probabil să se ajungă la alegeri anticipate. USR a susţinut, la Cotroceni, ideea nominalizării unui premier care să nu fie din PSD.

”Decizia USR este aceea de susţine un guvern non-PSD, fără a propune miniştri.

Presedintele a exprimat elementele care sunt dezbătute în spaţiul public, respectiv faptul că ajungerea la alegeri anticipate reprezintă un proces în două etape, destul de dificil de pus în practică”, a declarat Dan Barna, preşedintele USR.

Din delegaţia USR au făcut parte Dan Barna, liderul formaţiunii, Elek Levente, Vlad Alexandrescu, Florina Presadă şi Ionuţ Moşteanu.

UPDATE 13.45: PNL l-a anunţat şeful statului, în timpul consultărilor pentru nominalizarea premierului, că partidul merge pe varianta alegerilor anticipate, dar dacă există o altă formulă în care liberalii pot asigura o majoritate în care nu fie PSD, îşi vor asuma răspunderea.

„Opţiunea pe care am exprimat-o şi preşedintelui este aceea pentru provocarea de alegeri anticipate, deoarece considerăm că opţiunile populaţiei de astăzi nu mai au nicio legătură cu opţiunile populaţiei care au fost formulate în alegerile din 11 decembrie 2016”, a spus liderul PNL Ludovic Orban după consultări.

El a arătat că PNL a luat decizia de a nu participa la nicio formulă de guvernare care cuprinde PSD şi, totodată, de a vota împotriva oricărei formule de guvenare care conţine PSD.

Echipa liberalilor a fost condusă de preşedintele partidului, Ludovic Orban, însoţit de Raluca Turcan, Iulian Dumitrescu, Vlad Nistor şi Robert Sighiartău.

UPDATE 12.30: Dragnea: Avem speranţa că sunt suficiente argumente ca preşedintele să o accepte pe doamna Dăncilă.

Delegaţia PSD-ALDE, prezentă la consultările de la Cotroceni, i-a prezentat preşedintelui Klaus Iohannis o listă cu parlamentarii care fac parte din majoritatea parlamentară şi semnăturile de susţinere ale acestora, pentru a demonstra că în continuare coaliţia nu are o problemă la vot.

„Preşedintele României a luat act şi ne-a transmis că doreşte să nu se prelungească această situaţie şi să avem un guvern cât mai repede. Va lua o decizie după ce va asculta şi cu celelalte partide”, a mai spus Dragnea.

Întrebat de posibila susţinere a UDMR pentru Dăncilă, liderul PSD a confirmat că a avut o discuţie cu Kelelemn Hunor. „UDMR a spus că în principiu nu au nimic împotrivă, nu au elemente care să facă să nu o susţină, dar ei vor lua o decizie într-un for statutar”, a completat liderul PSD.

Din delegaţia PSD-ALDE au făcut parte liderul PSD Liviu Dragnea, secretarul general PSD Marian Neacşu, preşedintele PSD Olt, Paul Stănescu, precum şi Graţiela Gavrilescu şi Daniel Chiţoiu din partea ALDE.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat pentru miercuri partidele la consultări, primii chemaţi fiind liderii PSD-ALDE, începând cu ora 12.00. Vor urma celelalte partide parlamentare, şeful statului anunţând că este nevoie de instalarea unui nou Guvern cât mai repede.

Programul consultărilor, anunţat de Administraţia Prezidenţială:

12.00: Partidul Social Democrat (PSD) şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE)
13.00: Partidul Naţional Liberal (PNL)
14.00: Uniunea Salvaţi România (USR)
14.30: Partidul Mişcarea Populară (PMP)
15.00: Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)
15.30: Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale

Surse politice au declarat pentru agenţia de presă Mediafax că preşedintele Klaus Iohannis a respins prima propunere de premier interimar în persoana lui Paul Stănescu, a doua propunere fiind Mihai Fifor, care ar fi şi acceptat de şeful statului.

Viorica Dăncilă este propunerea PSD pentru funcţia de premier