UPDATE Premierul Tudose şi-a anunţat demisia în şedinţa CEx

Scris de Mioara Maxim, 15 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Liviu Dragnea şi Mihai Tudose

Liviu Dragnea şi Mihai Tudose

Comitetul Executiv al PSD s-a întrunit, luni, de la ora 16:00, la sediul partidului din Kiseleff, pentru a tranşa situaţia premierului Mihai Tudose, iar liderii partidului vor decide dacă îi vor retrage sprijinul politic.

UPDATE 23.10 Odată cu plecarea lui Mihai Tudose, îşi vor anunţa demisia şi mai mulţi miniştrii din Guvern, potrivit unor surse politice.

Miniştrii care vor demisiona sunt Marcel Ciolacu, Marius Nica (Fonduri Europene), Felix Stroe (Transporturi), Mircea Titus Dobre (Turism) şi Lucian Romascanu (Cultură), informează Hotnews.

UPDATE: 22:21 Premierul Mihai Tudose şi vicepremierul Marcel Ciolacu şi-au scris demisiile-surse

Premierul Mihai Tudose şi vicepremierul Marcel Ciolacu şi-au scris demisiile, luni seara, acestea urmând să fie transmise preşedintelui, au declarat surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, demisiile au fost scrise la scurt timp după plecarea din şedinţa Comitetului Executiv, în care s-a decis retragerea sprijinului politic acordat Guvernului.

Propunerea de interimar este Paul Stănescu, vicepremier.

Mihai Tudose a declarat, luni seara, după şedinţa CEx, că pleacă cu fruntea sus, nu va asigura interimatul şi va rămâne membru de partid.

UPDATE 21.12 Premierul Tudose a anunţat în şedinţa CEx că demisionează. Liderii PSD au decis cu majoritate de voturi să-i retragă susţinerea lui Tudose. Paul Stănescu va asigura interimatul.

UPDATE 21.08. Potrivit unor surse din interiorul PSD, a fost supusă la vot cererea de retragere a sprijinului politic acordat premierului.

UPDATE: În cazul în care premierul Tudose îşi dă demisia pică întreg Guvernul. Pe lista scurtă a posibililor premieri se află Mihai Fifor şi Paul Stănescu.

UPDATE: Olguţa Vasilescu, Gabriela Firea sau Ecaterina Andronescu au făcut apel către liderii partidului să înceteze acest război politic şi să se concentreze asupra guvernării.

UPDATE: În CEx s-a cerut demisia premierului Tudose. Pe de altă parte surse apropiate lui Mihai Tudose au precizat pentru aceeaşi sursă că premierul nu este dispus să demisioneze şi „se ţine tare pe picioare”.

UPDATE: Surse din PSD susţin că Liviu Dragnea le-a cerut preşedinţilor de filiale să semneze un document prin care îşi asumă retragerea sprijinului politic pentru Mihai Tudose.

Potrivit unor surse, tabăra Dragnea are susţinerea a 49 de membri ai CExN al PSD. Tudose ar fi susţinut doar de 15-17 de membri ai forului de conducere.

UPDATE: RTV anunţă că şedinţa social democraţilor a început cu 30 de minute întârziere. Motivul a fost unul extrem de important.

Mihai Tudose şi Liviu Dragnea au avut o întâlnire între patru ochi în încercarea de a se împăca şi a stinge scandalul.

UPDATE: Premierul Mihai Tudose a declarat că le-a transmis foarte clar colegilor din PSD încă de la instalarea în funcţie că „prima zi la Palatul Victoria este prima din ultimele”, întrebat, luni, de presă ce va face în varianta retragerii sprijinului politic de către Comitetul Executiv Naţional al partidului.

UPDATE: Ajuns printre primii la şedinţa CEx, Codrin Ştefănescu a declarat că social-democraţii trebuie să ia o „decizie finală”, chiar dacă va fi nevie să stea toată noaptea la partid.

„Nu cred că vom discuta despre demiteri. Vom avea o şedinţă mai furtunoasă ca niciodată. Suntem toţi cu nervii la pământ”, a declarat Ştefănescu.

UPDATE: Negocieri pe ultima sută de metri, la Guvern. Cu mai puţin de o oră înainte de şedinţa crucială din PSD, premierul Mihai Tudose are o întâlnire, la Palatul Victoria, cu preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, lider al organizaţiei judeţene a partidului, şi senatorul Adrian Ţuţuianu, preşedinte al PSD Dâmboviţa, au venit luni la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

UPDATE: Premierul Mihai Tudose ar fi decis să-şi dea demisia dacă PSD îi va retrage sprijinul politic la şedinţa Comitetului Executiv Naţional de luni, informează HotNews, care citează mai multe surse din partid.

Decizia este una problematică pentru Dragnea, deoarece şeful PSD nu are certitudinea că preşedintele Klaus Iohannis va numi noul premier tot de la PSD.

UPDATE: Premierul Mihai Tudose se bucură, potrivit unor surse social-democrate, de susţinerea parlamentarilor din cel puţin zece filiale, printre care Vrancea, Constanţa, Buzău şi Dâmboviţa, astfel că o eventuală moţiune de cenzură introdusă la cererea lui Liviu Dragnea nu ar avea şanse de izbândă.

UPDATE: Înaintea răfuielii de luni, duminică seara a avut loc o şedinţă secretă a taberei conduse de Liviu Dragnea, la care au participat şefi de organizaţii şi alţi lideri ai partidului.

Se pare că s-a decis atât retragerea sprijinului politic pentru prim-ministrul Mihai Todose, cât şi persoana care va fi propusă de PSD preşedintelui Iohannis pentru şefia Guvernului, notează stiripesurse.

Deşi anterior a fost vehiculat numele vicepremierului Paul Stănescu, tabăra Dragnea ar fi decis să îl nominalizeze pe actualul ministru al Apărării Naţionale, Mihai Fifor. Cel din urmă a fost văzut ca un posibil premier al PSD şi înaintea nominalizării lui Sorin Grindeanu, dar şi după înlăturarea acestuia.

 

De asemenea, se va discuta şi despre demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, după ce premierul a spus că dacă aceasta îşi va da demisia, el o va accepta.

Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a susţinut duminică seara că în CEx este de tranşat o singură problemă: fie pleacă din Guvern ministrul de Interne, Carmen Dan, fie pleacă premierul.

Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a susţinut că PSD nu poate accepta o autonomizare totală a deciziilor Guvernului, fiind aşteptate în şedinţa CEx de luni clarificări din partea premierului Mihai Tudose faţă de mai multe chestiuni, realtează Mediafax.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a transmis, duminică, că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Mihai Tudose au obligaţia de a înceta imediat disputele politice, precizând că „au greşit amândoi” şi „acum trebuie să îndrepte lucrurile amândoi”.

 

Pe de altă parte, Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a transmis, sâmbătă, că ar fi bine ca la CEx-ul PSD să fie discuţii serioase despre democratizarea puterii în partid, dar şi despre cum ar putea actuala guvernare să performeze.

 

Fostul ministru al Apărării, Adrian Ţuţuianu, a avertizat, sâmbătă, că o nouă schimbare de guvern ar fi o sinucidere politică pentru PSD.

 

Secretarul general-adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, sâmbătă, că în urma situaţiei din partid, s-a ajuns la concluzia că e importantă convocarea Comitetului Executiv, luni, pentru rezolvarea problemelor din formaţiune, adăugând că „şi-a băgat dracul coada în PSD”.

Premierul Mihai Tudose şi-a atras antipatia mai multor lideri social-democraţi, după ce, în ultimele zile, a susţinut restructurarea Guvernului şi i-a cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan.

 

Preşedintele Comisiei SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a solicitat convocarea urgentă a CExN al partidului, precizând că o impune situaţia din ultimele zile, la acest apel raliindu-se fostul ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi liderul PSD Neamţ, Ionel Arsene. De asemenea, aceeaşi solicitare au făcut-o primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, filiala din Vaslui a PSD şi social-democraţii din judeţul Olt, dar şi alte organizaţii din ţară.