Casa de Cultură şi Casa Tineretului din Baia Mare sunt închise

Scris de Vasile Gherman, 18 octombrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

 

Azi, inspectorii Oficiul de Protecţie a Consumatorului (OPC) Maramureş au propus Autorităţii Regionale de Protecţie a Consumatorului Cluj să se închidă temporar clădirea Casei de Cultură din Baia Mare şi totodată să se dispună suspendarea activităţii.Astfel, obiectivul a fost închis pentru o perioadă de şase luni, iar până atunci trebuie remediate toate defecienţele existente. „Neregulile constatate în incinta acestui imobil pun în pericol sanătatea consumatorilor. Ceea ce au găsit acolo inspectorii noştri este de nedescris. Nu putem accepta ca această sală de spectacole să mai fie funcţională”, a spus Dacian Manoliu, şef Oficiul de Protecţie a Consumatorului Maramureş.

Ulterior, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Maramureş au fost şi ei în control. Cu această ocazie, DSP a notificat Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) şi a cerut să ia măsuri în privinţa elevilor care intenţionează să deruleze activităţi la Casa de Cultură din Baia Mare sau în alte imobile improprii. Astfel, în urma documentului transmis, IŞJ Maramureş a trimis o circulară la toate unităţile de învăţământ prin care le atrăgea atenţia dascălilor să fie extrem de atenţi în ceea ce priveşte locaţiile în care sunt desfăşurate anumite activităţi extraşcolare pentru a nu pune în pericol sănătatea elevilor.

DSP Maramureş a suspendat activitatea în imobil şi a aplicat o amendă de 2.000 de lei. În acest context, Casa de Cultură din Baia Mare a fost închisă temporar de către inspectorii DSP Maramureş. Rareş Pop, director DSP Maramureş: „S-a dispus suspendarea activităţii pentru întreaga Casă de Cultură a Sindicatelor. În urma controlului efectuat au fost constatate următoarele: lipsa documentelor sanitare de funcţionare, spaţii improprii pentru desfăşurarea de evenimente, pereţi afectaţi şi infiltraţi de igrasie, mocheta degradată şi mucegăită, scaune cu huse rupte şi murdare, miros înţepător de mucegai, grupuri sanitare cu faianţa şi pardoseala degradate, instalaţiile sanitare defecte, lipsa apei caldă curentă, lipsa de materiale igienice individuale, microclimate necorespunzător. Nu s-a putut face dovada efectuării operaţiunilor de igienizare, dezinfecţie şi deratizare”. Redeschiderea unităţii se va face numai cu acordul DSP Maramureş după constatarea remedierii tuturor deficienţelor semnalate. În cazul în care nu se respectă dispoziţia dată de către DSP Maramureş, Casa de Cultură va fi închisă complet.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Doru Dăncuş, salută demersurile autorităţilor de control în ceea ce priveşte Casa de Cultură din Baia Mare. Acesta a precizat faptul că şi Casa Tineretului a fost închisă pe aceleaşi considerente, mai exact din cauza condiţiilor improprii.

Doru Dăncuş, vicepreşedinte CJ Maramureş: „Acest lucru trebuia să se întâmple de mult timp. La Casa Tineretului, care aparţine Consiliului Judeţean Maramureş situaţia a fost similară. Condiţiile nu erau prielnice pentru a se desfăşura vreun act artistic şi atunci am luat hotărârea să nu mai acordăm spaţiu pentru desfăşurarea niciunui tip de eveniment, în ideea de a nu periclita nici viaţa celor care participă la evenimentele artistice, dar nici actul artistic. Acum, suntem în faza în care urmează să se finalizeze proiectul tehnic şi ulterior să-l depunem pentru finanţare pe fonduri europene sau guvernamentale însă luăm în calcul şi o reabilitare a imobilului cu bani de la bugetul judeţului”.

Primăria Baia Mare şi Consiliul Judeţean Maramureş au făcut paşi importanţi pentru ca cele două clădiri să facă parte din patrimoniul oraşului şi respectiv al judeţului. Viitoarea sală de spectacole din incinta Casei Tineretului va fi extinsă. Tot aici, spaţiile vor fi recompartimentate. Doru Dăncuş: „În noul proiect, care trebuie predat până la sfârşitul lunii octombrie, sala de spectacole va fi extinsă şi modernizată la cele mai înalte standarde. Acum, sala are în jur de 300 de locuri însă pe noua schemă de proiectare o să aibă aproximativ 500 de locuri. În noiembrie vom da publicităţii proiectul. Pe lângă această sală am gândit şi alte spaţii cum ar fi: pavilioane expoziţionale, o sală multifuncţională de conferinţe plus alte încăperi care să corespundă cerintelor instituţiilor de cultură şi tineret”. În cazul în care nu vor fi surse de finanţare, clădirea va fi reabilitată pe bucăţi din bani de la bugetul judeţean.

V. Gherman