Bursa locurilor de munca a fost invadata de tigani

Scris de Corina Sofran, 28 aprilie 2012 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ei au strigat “Noi vrem sa lucram. Murim de foame. N-am mancat astazi”. Angajatorii nu sunt de aceeasi parere.

slideshow id=9667]

Peste 1.300 de persoane au luat cu asalt Casa Armatei, unde s-a desfasurat vineri Bursa generala a locurilor de munca. Oamenii s-au inghesuit la intrare mai ceva ca la inaugurarea unui magazin, cand de regula ploua cu promotii. Atmosfera semana cu cea dinainte de 1989, cand se primea marfa la alimentara din cartier. Daca reuseai sa intri, iar hainele au scapat fara a fi „avariate”, lucrurile intrau intr-o oarecare normalitate. Mai greu a fost cand la bursa si-au facut aparitia romii. Peste 80 de reprezentanti ai acestei etnii, veniti cu autobuze din Somcuta si Finteus, si-au incercat si ei norocul. Insa ceilalti participanti au fost deranjati de acest lucru, spunand ca a existat o bursa special destinata lor.

Bursa  a avut un specific aparte, fiind organizate separat sedinte de consiliere pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca. “Acestora li s-au prezentat informatii despre intocmirea unui CV, tehnici de cautare a unui loc de munca, cum sa se prezinte la un interviu. Au primit brosuri cu informatii utile persoanelor care vor sa aiba succes la angajare. Participantii au intocmit CV-uri, ajutati de consilierii AJOFM”, a informat Oana Osanu, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Maramures. Ea a mai spus ca majoritatea au fost interesati de sedintele de consiliere, pe care le-au apreciat ca fiind  foarte utile pe o piata a muncii mereu in schimbare.

Voluntari pentru indrumarea participantilor

O alta noutate a editiei de ieri a bursei a fost participarea unor elevi voluntari. Tinerii au avut rolul de a supraveghea si indruma participantii. Tot ei au ajutat la distribuirea chestionarelor pe care institutia  le-a tiparit in scopul de a afla nivelul de studii al persoanelor venite la bursa, varsta lor, ce cursuri de calificare ar dori sa urmeze,  ce locuri de munca au cautat, cum au interactionat cu angajatorii.

Ideea voluntarilor i-a venit Oanei Osanu, care in cadrul saptamanii de scoala “Altfel” a participat la o discutie cu elevii Liceului “Emil Racovita” din Baia Mare, unitatea de invatamant pe care a absolvit-o directorul AJOFM Maramures.

“Elevii au realizat o sceneta despre modul in care decurge un interviu de selectie si atunci s-a nascut ideea de a-i antrena ca voluntari in actiunile noastre. Cu atat mai mult cu cat, la terminarea liceului, tinerii se lovesc de lipsa de experienta, iar voluntariatul in cadrul unei burse de locuri de munca i-ar putea ajuta la angajare”, a spus Oana Osanu.

“Vin in turma. S-au inghesuit. Nu mi-a placut acest lucru”

Cei patru elevi ai liceului baimarean, echipati cu tricouri avand sigla AJOFM, au fost foarte incantati de experienta avuta. “Pana acum nu am mai relationat cu publicul. A fost o experienta placuta si interesanta pentru noi. Intr-adevar, e putin obositor si epuizant. E greu ca trebuie sa lucrezi cu personalitati diferite. Nu e usor sa comunici cu oamenii, mai ales ca unii sunt cam dificili.  Dar am mai lucra daca am fi solicitati cu alta ocazie, mai ales ca experienta dobandita s-ar putea sa ne ajute in viitor”, a afirmat Stefania Breban, eleva in clasa a XII-a  Liceului “Emil Racovita”. Alaturi de ea au lucrat cot la cot Bianca Pop, Bogdan Sasaran si Raul Stef, toti in anul terminal al liceului mentionat. Ei au ramas surprinsi cand au vazut numarul foarte mare de persoane fara loc de munca, insa au sanctionat atitudinea adultilor care s-au imbulzit la intrare. “Vin in turma. S-au inghesuit. Nu mi-a placut acest lucru”, au spus ei.

Nici supraspecializarea nu e buna

Surprinzator, nici supraspecializarea nu e buna. Adica si daca ai mai multe facultati tot e greu sa-si gasesti un job bun. Ana Maria Chiuzbaian a terminat Psihologia si Stiintele Juridice, este masterand in Drept Civil si in Psihologie Clinica si este in cautarea unui loc de munca, actualmente avand doar un job part time. Dar ii place si voluntariatul.

Ce spun angajatorii? Ca tinerii nu sunt pregatiti, ca sistemul de invatamant e anacronic si ca multi nu vor sa lucreze.

“Nu se tin de lucru. La bursa trecuta am angajat o persoana cu handicap de la o casa de tip familial. A lucrat trei zile si nu a mai venit. E greseala statului ca-i ajuta prea mult pe cei din casele de tip familial. Nu sunt interesati sa lucreze, prefera sa-i tina HHC si alte fundatii”,

a declarat Alexandru Feregi, patronul unei firme baimarene.

“Absolventii care termina informatica nu stiu mai nimic. De fapt, profesorii sunt de vina ca ii invata programe pe care nu le mai foloseste nimeni de 20 de ani. Tinerii au potential, dar la absolvirea unei facultati nu au cunostintele necesare pentru a se descurca in domeniul in care s-au specializat. Aceasta din cauza sistemului invechit din invatamant”,

a precizat Carmen Martocean, manager al unei firme care produce componente pentru masini.

Ea  cauta specialisti de anul trecut, de cand societatea si-a inceput activitatea< ingineri si programatori.

“A venit o tanara, a intrebat care este programul si salariul. La intrebarea ce stii sa faci a raspuns< sunt dispusa sa invat. Si dupa ce o inveti de toate pleaca”, a declarat un alt  angajator.

Greu de gasit joburi in ton cu specializarea

Si din cealalta tabara, cea a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, sunt nemultumiri. Bogdan Pricop are 30 de ani si este designer industrial. A lucrat in domeniu doi ani, apoi alti doi ani in alta parte, iar acum este somer de trei luni.

Specializarea sa nu este ceruta pe piata, de aceea s-a interesat de o cariera militara.

“Am fost pe la mai multi angajatori. Nu prea sunt locuri de munca pentru pregatirea mea. Nici macar in armata, pentru ca nu prea sunt oferte. As fi vrut ceva pe plan local, nicidecum sa plec in Afganistan”,  a afirmat  Bogdan Pricop.

Maria Timis cauta si ea “orice, ori aici, ori in strainatate, numai sa pot sa muncesc undeva. Am lucrat in mai multe locuri< in contabilitate, la Urbis ca vanzatoare de bilete, in spital, la o firma de curatenie, ne platea foarte putin. Cu 500 de lei nu ma descurcam pentru ca sunt singura si am doi copii. Nici ei nu au loc de munca, unul isi cauta aici, altul a plecat in Franta”. Are 49 de ani si de patru luni este in cautarea unei slujbe care sa-i asigure traiul zilnic.

“Noi vrem sa lucram. Murim de foame. N-am mancat astazi”

Romii prezenti in numar foarte mare la bursa au fost ajutati sa-si gaseasca si ei de lucru de presedintele Partidei Romilor din Somcuta. Acesta i-a adus pe tiganii din Finteus si Somcuta cu autobuzul. 72 de persoane cu varsta intre 16 si 50 de ani au tabarat in sala unde angajatorii recrutau personal. Unele nu aveau carte, dar voiau sa lucreze. Cel putin la modul declarativ.

“Noi vrem sa lucram. Murim de foame. N-am mancat astazi”, a spus o piranda. “N-am nicio clasa. N-am lucrat niciodata. Stiu sa fac orice< curat, de lucrat in gradina”, a mentionat Anita Bordoi.

Tatiana Lacatus are 10 clase (se vede ca a facut scoala) si a lucrat la Aramis, dar intre timp s-a imbolnavit. Si sotul sufera de inima si nu lucreaza. Nu se descurca pentru ca are de crescut trei fete. “Am avut ajutor social, dar l-au taiat din cauza impozitului. Cum sa traim fara niciun venit”, spune cu disperare Tatiana.

Angajatorii insa nu prea vor sa aiba de-a face cu reprezentantii acestei etnii, “pentru ca nu se tin de lucru”.

Se cauta 20 de medici si 10 asistenti

Firma de recrutare  General Jobs a participat si ea la evenimentul de ieri. Ea recruta personal pentru clinicile din tara si strainatate, si anume 20 de medici si 10 asistenti. Oana Osanu a subliniat ca reprezentatii acestei firme nu au perceput taxe de mediere pentru viitorii angajati. Insa de multe ori societatile de acest gen incaseaza un comision de la angajatorul care are nevoie de forta de munca calificata, dar si de la persoana care isi cauta un job, asa-zisa taxa de mediere. Taxarea dubla nu este o legala, dar se practica frecvent pe piata muncii, a mai spus interlocutoarea.

Peste 500 de locuri de munca

Angajatorii care au participat la actiunea AJOFM Maramures au pus la bataie 545 de locuri de munca. Pentru acest eveniment, AJOFM a contactat 430 de agenti economici, dar numarul participantilor a fost putin peste 60, 45 in Baia Mare si 18 in Sighetu Marmatiei. Din totalul joburilor puse la dispozitia persoanelor fara loc de munca, putin peste 10% au vizat persoanele cu studii superioare< medici, ingineri, programatori, consultanti financiari si manageri in asigurari. Din cei 1.345 de participanti, din care 1.200 in Baia Mare si restul in Sighetu Marmatiei, 436 au fost selectati in vederea incadrarii.

75 de norocosi au fost angajati pe loc

Totodata, 75 dintre participanti au fost incadrati in ziua bursei, a informat Stefania Donca, purtator de cuvant al AJOFM Maramures.

Acestea vor ocupa urmatoarele locuri de munca< inginer, psiholog, agent vanzari, manager de proiect, agent de interventie paza si ordine, muncitor necalificat, lacatus, zugrav, sofer, vanzator, secretara, camerista hotel etc.