Americanii au decorat un jandarm maramureşean

Scris de Vasile Gherman, 11 iunie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »


Plutonierul adjutant Daniel Lazar, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş, fost decorat cu distincţia „The Army Achievement Medal”. Aceasta este conferită de armata americană, în semn de apreciere şi recunoaştere a activităţii desfăşurate ca jandarm în cadrul misiunii internaţionale NATO Resolute Support – Afganistan.

În acelaşi context, pentru contribuţia deosebită la susţinerea şi promovarea intereselor naţionale în cadrul NATO, i-a fost acordată „Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne pentru misiuni internaţionale”, înmânată de către domnul ministru Lucian Bode.

Maramureşeanul a fost selectat în urma unor teste extrem de riguroase. În perioada 2018 – 2019 a făcut parte din contingentul de jandarmi români care au participat la misiunea NATO Resolute Support. Pe parcursul întregii misiuni el a îndeplinit funcţia de „Guardian Angel”. Mai precis, s-a ocupat de tot ceea ce înseamnă asigurarea protecţiei pentru adviserii români, de la plecarea din bază până la instituţia unde se făcea consilierea şi înapoi.

De asemenea, în anii 2011- 2012 a mai participat la o misiune tot în Afganistan, total diferită dar la fel antrenată, de data aceasta în calitate de mentor al forţelor de poliţie afgană. În Centrul de Pregătire Wardak, la acea vreme cel mai mare din Afganistan, jandarmul maramureşean s-a ocupat de instruirea directă a poliţiştilor afgani şi a prestat activităţi de mentorat pentru instructorii şi ofiţerii centrului de pregătire.

V. Gherman