Ambasadorul SUA in Romania a vizitat pungile de saracie din Baia Mare

Scris de Cosmin Mesaros, 19 septembrie 2011 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Primarul Chereches va realiza cartierul social cu ajutorul americanilor

Aflat intr-o vizita privata in Baia Mare, ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Mark Gitenstein a fost pe Craica, la blocurile sociale de pe strada Horea, si in alte zone considerate considerate pungi de saracie.

Primarul municipiului, Catalin Chereches, a avut o intrevedere cu ambasadorul Gitenstein, explicandu-i punctual problemele cu care se confrunta rromii din Baia Mare, dar si comunitatea baimareana in general, din cauza pungilor de saracie care s-au dezvoltat in ultimii ani pe raza orasului nostru. Mai mult, edilul i-a prezentat ambasadorului proiectele municipalitati. Cu ocazia vizitei ambasadorului Mark Gitenstein in Baia Mare  a reiesit faptul ca acesta ar dori sa il ajute pe Catalin Chereches sa rezolve istoricele probleme legate de pungile de saracie. Mai exact, este vorba de reabi-litarea imobilelor sociale de pe strada Horea, dar si sa realizarea cartierului social unde ar fi mutati, pe langa alte persoane aflate in dificultate, si comunitatile de romi de pe Craica, Pirita si alte asemenea zone. Ambasadorul american a inteles ca primarul municipiului Baia Mare nu doreste sa ii izoleze pe rromi, dimpotriva, va incerca, prin educatie, sa ii integreze in societate.

Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare:

“A fost o vizita foarte pozitiva, am discutat un plan comun de lucru. Ma bucur ca domnul ambasador a venit in Baia Mare si a vazut la fata locului care este situatia si care sunt proiectele noastre. Ma bucur ca a inteles ca noi nu discriminam pe nimeni. Sunt onorat, de asemenea, ca s-a oferit sa ne sprijine si sa vina in intampinarea proiectelor pe care noi le avem la nivel local. Domnul ambasador Gitenstein a vazut si situatia de la imobilele sociale de pe strada Horea din Baia Mare si a ajuns la concluzia ca este vorba despre un gard menit sa protejeze si nicidecum un zid care sa duca la segregarea celor care locuiesc acolo”.

Mark H. Gitenstein, ambasadorul SUA in Romania:

„Indiferent de ceea ce apare in media, eu am obligatia sa fac un raport in fiecare an, in care trebuie sa detailez situatia drepturilor omului in Romania. Rezultatul discutiilor noastre de astazi va ajunge inclusiv la vicepresedintele, si chiar la presedintele Statelor Unite ale Americii, care m-a rugat sa aflu care este situatia in Baia Mare. Dorinta mea este nu doar sa realizez acest raport, ci chiar sa va ajut sa deveniti un model de buna practica in aceasta problematica. Sunt de acord cu majoritatea ideilor exprimate de primarul Chereches, si ma bucur ca suntem de aceeasi parere ca integrarea se poate face doar prin educatie. Nu va promit ca voi putea, dar cu siguranta am sa incerc in proiectele pe care le aveti”.

Stefania Avram