A III-a ediţie a evenimentului ”Zilele Maramureşului” – Haida, hai în Maramureş” va avea loc în perioada 18-23 mai

Scris de Lia Bradeanu, 24 aprilie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pentru organizarea evenimentului ”Zilele Maramureşului – Haida, hai în Maramureş” ediţia a III-a, consilierii judeţeni au aprobat un protocol de colaborare între Consiliul judeţean Maramureş şi instituţiile de cultură: Ansamblul Folcloric Naţional ”Transilvania”, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş şi Şcoala Populară de Artă ”Liviu Borlan” Baia Mare. Evenimentul finanţat cu o valoare estimată de 187.500 de lei va avea loc între 18 – 23 mai 2017 şi va debuta joi, ora 13.00, cu un eveniment dedicat Zilei Internaţionale a Muzeelor.


Muzeul Judeţean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare va prezenta, sub egida ”Donaţii şi achiziţii minerale recente”, noile vitrine cu flori de mină. De la ora 15.00, la Biblioteca Judeţeană ”Petre Dulfu” fotograful Victor Mihalca vă invită ”La pas prin Maramureş”, iar de la ora 15.00, în aceeaşi locaţie va avea loc vernisajul expoziţional de fotografie ”Case mici din Maramureş”, a fotografului băimărean Mihai Grigorescu. Ultima acţiune a zilei de joi, 18 mai 2017 va fi vernisajul ”Bresle şi meşteşuguri urbane”, la Bastionul Măcelarilor din Baia Mare, cu începere de la ora 18.00.

Vineri, 19 mai, de la ora 9.00, la Muzeul Judeţean de Mineralogie se va desfăşura a III-a ediţie a simpozionul ştiinţific naţional ”Patriomoniul naţional al României”. Între orele 10.00 şi 20.00 vor avea loc târguri, festivaluri şi expoziţii de produse tradiţionale, ateliere interactive de meşteşuguri.

Şedinţa festivă a Consiliului Judeţean Maramureş va avea loc la ora 10.30, în Sala ”Bogdan Vodă”, după care, de la ora 12.00, va avea loc Parada portului Popular. Deschiderea oficială a evenimentului ”Zilele Maramureşului – Haida, hai în Maramureş” a fost stabilită pentru ora 13.00, la Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară. Tot aici va avea loc, cu începere de la ora 14.00, ”Joc în sat”, precum şi lansarea cărţii ”Elită academică în închisoarea politică de la Sighet: 1950-1955”. De la ora 16.00 va fi prezentată aplicaţia ”Visit Maramureş”, precum şi viziunea Consiliului Judeţean Maramureş privind strategia de dezvoltare turistică a judeţului. Cu începere de la ora 19.00 va avea loc o vizită la staţiunea montană Şuior, Cota 1000, urmată de cină tradiţională şi foc de tabără în aer liber.

În cursul zilei de sâmbătă, 20 mai, pe lângă târguri, festivaluri şi expoziţii va avea loc vernisajul expoziţional ”Interferenţe etnice în portul tradiţional din Maramureş”, la Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară, urmat, de la ora 12.00, de simpozionul ştiinţific cu tema ”Ziua Naţională a costumului tradiţional din România”, ediţia a II-a. La ora 11.00 va debuta meciul de fotbal între echipele Glorii Maramureşene şi Glorii Sătmărene pe stadionul Municipal ”Viorel Mateianu”.

Sâmbătă, 20 mai – Show aviatic la Aeroportul Internaţional Baia Mare

 

În calendarului evenimentului ”Zilele Maramureşului – Haida, hai în Maramureş” va avea loc şi festivalul interjudeţean pentru copii ”Floare mândră de pe Iza”, ediţia a XXVII-a, la Şieu, cu începere de la ora 13.00, dar şi spectacolul ”De pe plaiuri lăpuşene”, stabilit pentru ora 15.00, la Casa de Cultură ”Vasile Grigore Latiş” din Târgu Lăpuş.

Un alt eveniment de anvergură va fi mitingul aviatic ”Maramureş Air Show”, care va avea loc între orele 14.00 – 16.00, la Aeroportul Internaţional Baia Mare, urmat, de la ora 17.00, de concertul Smiley/ Adrian Sînă/ Lidia Buble.

Gala Ambasadorilor va începe la ora 20.30, iar în cadrul evenimentului se vor înmâna titlurile de ”Ambasadori ai Turismului Maramureşean” unor personalităţi din diverse domenii de activitate.

Din ciclul evenimentelor care vor avea loc duminică, 21 mai 2017 amintim festivalul concurs interjudeţean ”Mândru-i danţu pe la noi”, ediţia a VII-a, care va avea loc în Recea, cu începere de la ora 12.00. De la ora 18.00, la Casa de Petrecere a Moroşenilor din comuna Onceşti se va desfăşura ”Festivalul Nunţilor Tradiţionale”.

Luni, 22 mai 2017, şi marţi, 23 mai, cu începere de la ora 11.00, la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş vor avea loc mesele rotunde: ”Arheologia şi reconstituirea istorică”. Oraşul medieval Baia Mare” şi ”Fotografia – document istoric. Colecţia Suba Zoltan”.

În cursul zilei de luni, cu începere de la ora 15.00, la Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare, Revista ”Nord Literar” va prezenta simpozionul ”Maramureş – istorie, cultură, literatură. Personalităţi ale literaturii Maramureşului”, iar de la ora 17.00, Centrul judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale va organiza o seară de film etnologic.
Complexul Astronomic Baia Mare va prezenta marţi, 23 mai, de la ora 11.00, evenimentul ”Zilele Constelaţiilor Româneşti Tradiţionale”. De la ora 13.00, la Biblioteca Judeţeană ”Petre Dulfu” va avea loc dezbaterea ”Maramureşul şi Academia Română”, în timp ce de la ora 15.00, Muzeul Judeţean de Mineralogie ”Victor Gorduza” în colaborare cu Muzeul de Paleontologie şi Stratigrafie a Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca prezintă vernisajul expoziţional ”Fosile mezozoice din mările Transilvaniei”.

În perioada 18 – 21 mai 2017, muzeele vor oferi vizitatorilor acces gratuit între ore 10.00 – 18.00, iar Complexul Astronomic va organiza, între orele 11.00 – 14.00, observaţii astronomice asupra soarelui, în funcţie de condiţiile meteo.